АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Газпром ще участва в руски пилотни водородни проекти

November, 2021, by Sanja Pekic, offshore-energy.biz

В момента Газпром произвежда годишно над 350 000 тона водород и водород-съдържащ газ.

През август тази година руското правителство одобри концепцията за развитие на H2 енергията в страната. По-късно, през октомври, Газпром и правителството подписаха споразумение за намерение за развитие на високотехнологичната област на водородната енергия. Така те отбелязват развитието на H2 енергетиката на базата на LNG.

Развитието на H2 енергията в Русия е важно както за декарбонизацията на местната индустрия, така и за износа към глобалния H2 пазар. С други думи, водородът става все по-актуален в контекста на климатичната програма в глобалната икономика и енергийния сектор.

Газпром планира да се ангажира с изпълнението на пилотни H2 енергийни проекти в Русия. Съвместно със съответните министерства, компанията е изготвила проект за пътна карта на високотехнологичната сфера на дейност. Пътната карта се нарича „Развитие на водородната енергия и декарбонизация на промишлеността и транспорта на базата на природен газ“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Нещо повече, групата създаде Gazprom Hydrogen, компания със специално предназначение. Компанията ще изпълнява иновативни проекти и разработва интегрирани решения в областта на H2 технологиите, базирани на природен газ.

Освен това, през септември компанията си партнира с Росатом, за да разгледа развитието на проект за син водород на остров Сахалин.

Управителният комитет предвиди дейностите, насочени към усъвършенстване на H2 и декарбонизация на базата на природен газ, докато бордът на директорите изрази одобрението си за текущата работа на компанията по нейните големи инвестиционни проекти.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *