АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Очаква се за 2021 г. глобалните открития на нефт и газ да паднат до най-ниското ниво от 75 години

December 20, 2021, rystadenergy.com

Глобалните открития на нефт и газ през 2021 г. са на път да достигнат най-ниското си ниво за цялата година от 75 години, ако остатъкът от декември не донесе значими находки, показва анализът на Rystad Energy. Към края на ноември общите глобални открити обеми се изчисляват на 4,7 милиарда барела петролен еквивалент (boe) и без големи находки, обявени досега този месец. Индустрията е на път към най-лошите си открития от 1946 г. насам. Това също би представлявало значителен спад от 12,5-те милиарда boe, открити през 2020 г. Течностите продължават да доминират във въглеводородната добивна смес, съставлявайки 66% от общите находки. Седем нови открития бяха обявени през ноември 2021 г., като бяха открити около 219 милиона boe нови обеми. Средният месечен обем на откритията тази година възлиза на 424 милиона boe. Намаляването на кумулативния обем подчертава липсата на големи индивидуални находки, както е било в предишни години. „Въпреки, че някои от високо класираните

перспективи е планирано да бъдат сондирани преди края на годината, дори едно значително откритие може да не е в състояние да допринесе за откритите обеми за 2021 г., тъй като тези сондажи може да не бъдат завършени през тази календарна година. Следователно, кумулативният открит обем за 2021 г. се очаква да бъде най-ниският от десетилетия“, казва Palzor Shenga, вицепрезидент на изследванията в сектора `нагоре по веригата` в Rystad Energy.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Най-голямото откритие през ноември 2021 г. беше Yoti West на руската група Лукойл край бреговете на Мексико, за което се смята, че съдържа около 75 милиона boe възстановими ресурси. Откритието укрепва кумулативните открити обеми на Лукойл в северноамериканската държава. Тези обеми обаче, все още са недостатъчни за търговско развитие и ще изискват допълнителни открития в сравним мащаб, преди да може да се изготви концепция за развитие. Тези открития от друга страна дават надежда на Мексико, че страната може да спре или забави спада на добива си. Предвиждат се няколко сондажа да бъдат пробити в блокове, предлагани в различни кръгове от търгове, от много водещи международни петролни компании. Норвегия продължава да открива малки и средни находки, предоставяйки възможност за материализиране на тези открития с наличната инфраструктура.

Начете повече на Rystad Energy’s ECube.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *