АкцентАнализи & Алтернативи

Газът в Европа спадна до 3-месечно дъно, след като Путин потърси дипломацията

Европейският природен газ падна до тримесечно дъно и енергията падна, след като руският президент Владимир Путин каза, че подкрепя дипломатическото решение на напрежението със САЩ около Украйна и обяви, че част от войските ще се върнат в базите си.

Путин каза във вторник, че се надява преговорите да разрешат безизходицата около Украйна след среща с германския канцлер Олаф Шолц. Пазарът реагира на всяка дума в противопоставянето, като обявяването от Русия на изтеглянето на войските и тази седмица се отрази на цените на всичко – от петрола и газа до металите и световните акции.

Западът остава предпазлив. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че все още е възможно Русия да нахлуе в Украйна, защото нейните войски остават в „заплашителна позиция“, но дипломацията трябва да продължи. Москва многократно отричаше за планове да нахлуе в съседната й страна.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Путин каза на Шолц, че Москва остава надежден доставчик на енергия и е такъв „от десетилетия“. Той каза също, че Русия е готова да продължи да изпраща газ към Европа през Украйна – маршрут за около една трета от сегашните й потоци към континента – след 2024 г., когато изтича настоящият транзитен договор.

„Положителното геополитическо развитие се отрази върху краткосрочните договори, докато перспективата за транзит на газ през Украйна след 2024 г. спря възходящата тенденция в кривата“, пише консултантът Alfa Energy в доклад в сряда.

Референтният европейски договор за газ се понижи с цели 9,1% до най-ниското ниво в рамките на деня от 10 ноември. Той беше с 4,5% по-нисък при 67,76 евро на мегаватчас към 10:12 ч. в Амстердам, след спад от 12% във вторник. Еквивалентът на Обединеното кралство се понижи с 4,7%.

За месец напред котировките на германската енергия падна с цели 7,4%. Европейските цени на въглеродните емисии удължиха загубата си през последните три дни, тъй като по-евтиният газ намалява необходимостта от изгаряне на въглища за енергия. Неотдавнашният исторически скок на цените на въглерода също е пред заплахата от по-строга пазарна регулация.

Силен попътен вятър

Цените също бяха подпрени в посока понижаване от продължаващото меко време, като агенцията за прогнози Maxar прогнозира температури над средните за по-голямата част от Европа. Силното производство на вятърна енергия също допринася за намаление на потреблението от газ за генериране на електроенергия. Германската вятърна енергия е готова за рекордно ниво на генерация късно в сряда, като тенденция продължава през по-голяма част от четвъртъка, според модел на Bloomberg.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *