АкцентРегионът

BSOG очаква да получи първи газ в газовия си участък Midia в шелфа на Румъния през второто тримесечие на тази година

Reuters

Мидия е едно от няколкото открития на газ в румънската част на Черно море, направени през последното десетилетие и половина. Зоната се оценява на 200 млрд. куб. м газови ресурси, но разработчиците забавиха проектите заради новия закон за офшорните зони, въведен от Букурещ през 2018 г., който наред с другото увеличи данъчното облагане. Страната вече добива около 10 млрд. м3/год. от концесии за добив на газ на сушата.

Румъния е член на ЕС и следователно нейният газ може да преминава през границите на общия европейски пазар с 447,7 млн. души население без търговски ограничения. Изпълнителният директор на BSOG обаче заяви пред Ройтерс, че инвестициите в добива са били възпрепятствани от румънските разпоредби за нефт и газ в морските райони.

„Нашето мнение е, че непрекъснатото подкопаване на местния добив чрез постоянно въвеждане на нови вредни мерки е причината Румъния да не успее да достигне значителния си производствен капацитет и само ще удължи този проблем“, каза изпълнителният директор на BSOG Марк Биком.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Протективните мерки, въведени от Букурещ, включват ценови ограничения за част от добива на природен газ нагоре по веригата, в замяна на данъчни отстъпки и освобождаване от данъци. Според проучване на консултантската компания PwC Румъния ефективната данъчна ставка за офшорния газ в Румъния от 23% е повече от четири пъти по-висока от средната за Европа.

Миналата година беше направен законодателен опит за намаляване на тежестта и PwC Румъния смята, че „времето изтича“, за да се използват възможностите на Черно море, като се има предвид, че дългосрочната цел на ЕС е да се намали потреблението на природен газ.

Изпълнителите вдигнаха и монтираха последната секция на 3000-тонната производствена платформа Ana на BSOG, която ще обработва газа от Мидия през септември 2021 г. Безпилотното съоръжение ще добива газ от резервоарите Ана и Дойна чрез пет офшорни производствени кладенеца, като ще изпраща газа до пречиствателна станция с капацитет 1 млрд. м3/г. на румънския бряг. Резервоарите Ана и Дойна съдържат около 300 млрд. фута3 (8,5 милиарда кубически метра) в запаси от газ P50.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *