АкцентСветът

Изграждането на газови мощности в Азия на стойност 350 млрд. долара засилва дебата за чистата енергия

Bloomberg News

(Bloomberg) – Азия инвестира милиарди долари в нова газова инфраструктура, което прави региона ключов в дебата за ролята на изкопаемите горива, тъй като светът се стреми да ограничи емисиите.

По данни на Global Energy Monitor в региона се изпълняват проекти за над 350 млрд. долара за разширяване на терминали за втечнен природен газ, електроцентрали, работещи с газ, и тръбопроводи – тройно повече от очакваните инвестиции за Европа.

Този бум има за цел да позволи на икономики, сред които Китай, Филипините и Виетнам, да избегнат изгарянето на повече въглища, въпреки че рискува да блокира използването на изкопаеми горива за десетилетия и да забави някои дейности по внедряване на възобновяема енергия. 

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Азиатските правителства се стремят към същите предимства, на които САЩ и Европа се радват от газа от десетилетия – горивото може да отоплява домове, да приготвя храна и да захранва фабрики по всяко време на денонощието, като същевременно почиства градския смог. Но въпреки че произвежда наполовина по-малко въглеродни емисии от въглищата, все повече хора се съгласяват, че използването на газ трябва да се свие, за да може светът да предотврати най-лошите последици от изменението на климата.

Макар че Азия е регионът с най-голямо потребление на енергия и в него живее по-голямата част от световното население, според данни на BP Plc на нейния газов пазар се пада приблизително същото количество потребление като на САЩ. 

Потенциалът за огромен по-нататъшен растеж е причината, поради която разширяването на газовата инфраструктура в Азия е обезпокоително, казва Робърт Розански, анализатор в Global Energy Monitor. Ако всички предложени проекти, идентифицирани в изследването на 

организацията с нестопанска цел – в което се оценяват газовите разработки, планирани към юни 2021 г. – бъдат изградени, както е планирано, глобалният капацитет за внос на втечнен природен газ ще скочи с 50%.  

Лицата, вземащи решения, биха сгрешили, ако приемат, че газът ще бъде по-евтин и по-стабилен от възобновяемите енергийни източници и съхранението на енергия в дългосрочен план, каза Розански. „Тези предположения са остарели или ще бъдат остарели много преди края на 20-годишния договор за втечнен природен газ“, каза той.  

Държавите и компаниите се борят да си осигурят достатъчно количество газ в условията на глобална криза в енергетиката, докато икономиките се възстановяват от пандемията. Войната в Украйна добави ново измерение, като увеличи нуждата от доставки на втечнен природен газ и изпрати цените до рекордни нива, което може да усложни плановете на изпитващите недостиг на пари нововъзникващи държави, стремящи се да преминат към това гориво.

Превод Алтернативи и Анализи

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *