АкцентАнализи & АлтернативиУкрайна

САЩ подготвят отпускане на ленд лийз програма за Украйна

Изследователска мрежа „Геополитика“, Украйна

Късно в сряда вечерта Сенатът на САЩ прие важен законопроект за програма ленд лийз, която ще позволи на президента Джо Байдън да снабдява по-добре Украйна с оръжие, боеприпаси и други необходими материали за защита срещу руската военна агресия. Подобна инициатива от страна на американските законодатели може да промени из основи ситуацията на бойното поле в Украйна.

Програмата „Ленд-лийз“ е използвана за първи път от САЩ по време на Втората световна война. Според тази програма САЩ частично даряват на съюзниците си във войната боеприпаси, оборудване, храни и стратегически суровини, включително петролни продукти. Концепцията на програмата дава на президента правото да помага на всяка страна, чиято отбрана се смята за жизненоважна за САЩ. Законът за ленд лийз, приет от Конгреса на САЩ и подписан от президента Рузвелт на 11 март 1941 г., предвижда:

– различни оръжия и военно оборудване, суровини и други артикули, доставени на съюзниците, които ако са били унищожени, изгубени или използвани по време на войната, не подлежат на плащане;

– активите, които остават след войната и са подходящи за граждански цели, ще бъдат изплатени изцяло или частично с дългосрочни заеми (предимно безлихвени), отпуснати от САЩ.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Основните клиенти на САЩ са Великобритания, както и СССР и страните от Британската общност. Смята се, че договорът за ленд лийз е променил хода на войната, тъй като е позволил на САЩ бързо да снабдяват съюзниците без времеемки процедурни пречки.

Какво би могъл да означава на практика моделът Lend-Lease за Украйна през 2022 г.

1. В политически план. Сенаторите бързо подкрепиха предложението за ленд лииз, тъй като Украйна беше доказала, че може не само да се защитава ефективно, но и да нанесе значителни щети на врага. Фактът, че американските законодатели прибягват до действия, които за последен път са били използвани по време на Втората световна война, е още един знак, че САЩ вярват, че руската военна агресия не се отнася само до Украйна, но и до целия либерален ред.

2. От логистична гледна точка. Законът за ленд лийз за Украйна ще ускори трансфера на важно военно оборудване и други важни доставки за Украйна, като намали бюрокрацията. Той също така ще позволи фактическо даряване на оборудване с разпоредби, според които Украйна ще заплати стойността му на САЩ на по-късна дата.

3. Във военно отношение. Сега Украйна започва да осъзнава голямото си числено предимство по отношение на личния състав. Въпреки това, поради големия брой хора, готови да защитават родината си, и загубата или изчерпването на военното оборудване и боеприпаси на бойното поле, Украйна има известен дисбаланс в съотношението между личен състав и въоръжение. А американската програма за отпускане на заеми, заедно с доставките на оръжие от други страни, трябва да премахнат тази диспропорция.

Също толкова важно е, че заемът трябва да укрепи качествено отбранителните способности на Украйна, по-специално да предостави на украинските военни оръжия, от които те се нуждаят днес. На първо място, това се отнася до оръжия, които могат да унищожат това, което в момента причинява най-големи щети на украинската гражданска инфраструктура и цивилното население: руски ракети с голям обсег, артилерия с голям обсег, военни кораби, от които се изстрелват крилати ракети, самолети, от които също се изстрелват и бомбардират крилати ракети. С други думи, противоракетните, противовъздушните и противокорабните системи са от съществено значение за Украйна. Освен това доставките на артилерия с голям обсег на действие (по-специално ракетна артилерия) и боеприпаси за нея са от съществено значение за украинската армия. Както и голям брой бронирани верижни и колесни превозни средства, както и преносими противотанкови и противовъздушни ракетни системи, които вече са се доказали на бойното поле. Сега предстои гласуването в Камарата на представителите (очаква се тя да гласува тази сутрин), след което законопроектът ще бъде предаден за подпис на президента Байдън. След като президентът го подпише, ще започне приложната работа. Надяваме се, че това ще стане възможно най-скоро.

Игор Федик

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940