Безсмислено е да крием Путин от усещането, че губи.

Снимка: архив Reuters

Прочети още на: https://www.dnes.bg/world/2015/10/26/ruskata-armiia-bdi-i-prevyzpitava-prestypnici.280959

Тимъти Снайдър – Туитър

Безсмислено е да крием Путин от усещането, че губи. Той сам ще разбере това и ще действа, за да се защити.

Руснаците не са притиснати в ъгъла. Руската армия не е притисната в ъгъла. Тя е нахлуваща сила. Когато бъдат победени, частите просто се изтеглят през границата към Русия. Путин управлява във виртуална реалност, където винаги има път за бягство. Той не може да бъде притиснат в ъгъла в Украйна, защото Украйна е реално място.

За хората в други общества е трудно да разберат, че Путин е диктатор, който контролира медиите в страната си. Той управлява, като променя темите. Той постоянно променя темата. Последния път, когато Русия нахлу в Сирия, московските медии през ден сменяха темата със Сирия и руснаците се съгласяваха.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Когато Русия нахлу в Украйна през февруари тази година, медиите бързо се пренастроиха от това, че инвазията е невъзможна, към това, че тя е неизбежна. И руснаците се съгласиха.

Ако бъде победен в действителност, Путин просто ще обяви победа по телевизията и руснаците ще му повярват или ще се преструват, че му вярват. Той няма нужда от нашата помощ за това. Безсмислено е да се създава „отклонение“ от реалния свят, когато всичко, от което се нуждае Путин, е такъв във виртуалния свят, който той напълно контролира. Говоренето за „отклонение“ само дава на руските лидери повод за смях в иначе трудни времена.

Със сигурност Путин може да сгреши и да изчака твърде дълго, за да обяви победа във виртуалния свят. В такъв случай той губи властта си. Ние не можем да го спасим от подобна грешна преценка и е погрешно да се опитваме да го направим.

Властта на Путин над медиите ще бъде пълна до момента, в който тя престане да съществува. Няма интервал, в който нашите действия в реалния свят да имат значение. Или нашите офанзиви са ненужни, или са без значение.

Гротескно е да се иска от украинците да вземат решения за войната заради комфорта на руските телевизионни продуценти, които така или иначе не приемат указания от реалния свят.

Неразбирането на Русия чрез клишетата за „завоя“ и „отклоненията“ ще направи войната по-дълга, като отвлече вниманието от простата необходимост от поражение на Русия.

Украйна е съвсем различна история. Зеленски, за разлика от Путин, е демократично избран, чувства се отговорен за народа си и управлява в свят, в който другите имат значение.

В Украйна има преса, която правителството не управлява. Зеленски не може просто да смени темата. Той трябва да привлича народа си на своя страна за всяко важно решение.

За разлика от Путин, Зеленски трябва да представи на народа си аргументи за прекратяване на войната. Затова той се нуждае от помощ както за спечелване на войната, така и за разказване на украинците какво следва.

За разлика от руските войници, украинските няма къде другаде да отидат. Те не могат просто да се приберат у дома. Войната се води в тяхната страна. Те ще се върнат в домовете си и ще се възстановят. Прекратяването на войната означава да се мисли повече за украинския народ и неговото бъдеще и да се тревожим по-малко за проблеми, които Путин всъщност няма.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *