АкцентАнализи & Алтернативи

На Слави не му дреме, но хората от ПГ на ИТН ще останат с клеймо в биографията си

Интервю за Darik.bg

Основно парите и интересите в България взривиха тази власт, но иначе имаше и външни фактори без съмнения. Тези, които подклаждаха и организираха това действие са български политици. А иначе за никого не е тайна, че Русия иска да свали това правителство от доста време – откакто заплаши основните канали за руско влияние, които се финансират през продажбите на газ и нефт. Това коментира в ефира на Дарик бившият посланик на България в Москва Илиян Василев.

Според него нещата са добили този вид, а именно остра политическа криза, особено след като правителството заплаши да разследва корупцията в „Турски поток”, който по думите му е  грандкорупционният проект на прехода.

„Ние не трябва да гледаме аритметичния сбор за предстоящия вот на недоверие, а да гледаме тенденцията. Вчера видяхме на трибуната на НС кой излезе, какво държание има и какво може да се очаква от него. Ако сравним сваленият председател на НС Никола Минчев с Цецка Цачева, Цвета Караянчева, пък дори и с Ива Митева – ами хората гледат, те могат да преценят кой е носителят на новото”, каза Илиян Василев.

Класата на професионалните посредници е в основата на корупцията

Според него младите са дошли и няма да търпят „тези стари игри на ДПС, на ГЕРБ, на задкулисието, които ги обричат да бъдат дойни крави”. „Защото не е тайна, че тази класа на професионалните посредници, както я наричам, тя е в основата на корупцията”, подчерта бившият посланик и енергиен експерт.

По думите на Илиян Василев ИТН няма да издържи и се разпада. „Слави говори за предатели, но предателството, което той направи към своите избиратели е от порядък по-нагоре. Затова си мисля, че от цялата тази ситуация България ще излезе по-силна и по-уверена с печеливши ходове. Макар че ще има нови избори, това е вън от съмнение”,  добави той.

Илиян Василев коментира, че парите събират формации като ГЕРБ, ДПС, ИТН. „Те имат негативната сила, могат да махнат председателя на НС, да сменят правителството, но те не могат да произведат нито правителство, което да функционира, нито решения, които да останат стабилни”, смята той.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Слави кешира, но хората в ПГ на ИТН трябва да живеят с това клеймо

Василев  даде за пример Ива Митева, която е била спрягана вчера за нов парламентарен председател. „Ами няма да бъде и не може да бъде, защото това, което вчера видяха като протест е нищо в сравнение с това, което ще видят като протест в деня на вота на недоверие”, добави той.  

„Тези хора, който са в ПГ на ИТН ще останат да живеят и докато на Слави не му дреме, защото той е кеширал – платил е на Тошко и на другите…Тези хора в групата ще останат да живеят и това клеймо, което ще им остане в биографията, то ще остане за дълги години. И затова виждате, че днес Ива Митева се дърпа, че Каримански вече не е така агресивен – те просто вече не могат да издържат и психически и на тази морална дилема. Защото те са влезли в парламента с идеята, че представляват част от хората, които са на улицата”, обясни бившият посланик.

Според него е несъстоятелно да се говори за кабинет на националното съгласие. „Кой иска да управлява с този морален дефицит и как ще управляваш с пълни улици протестиращи?!?”, попита той.

Недопустимо е изкарването на „паметни бележки” на дипломати в НС

Вкарването на темата Северна Македония във вътрешнополитическите битки според Илиян Василев компрометира външната ни политика.

„Не може НС да изкарва паметни бележки на наши дипломати за разговори с други – това нещо е недопустимо! В дипломатическата служба без дискретност работата е невъзможна, защото още утре тези, които говорят с български дипломати няма да кажат нищо”, заяви бившият посланик на България в Москва.

Разбирам политически страсти, но трябва да има някаква летва – имат КСНС, имат други формати, репликира той.

Темата за РСМ е като „екстази“ – лишава от разум историята ни 

„И сега се видя, че темата РСМ е изкуствено повдигната, защото президентът е този който повдигна темата и я постави на платформата на предателство или непредателство. Но той спести, както и всички други, че ветото не е последният път, в който България ще има възможост да спре Македония. Като се отвори преговорният процес България има много възможности, в които може да спре РСМ ,  докато тя не изпълни съгласуваните с ЕС изисквания към нея”, каза още Илиян Василев.

Той нарече темата РСМ екстази, защото тя лишавала от разум цялата ни история. „Губили сме три войни – колко пъти трябва да губим, за да вкараме политиката си в някакво рационално звено, така че да спечелим този път?”, попита той. И добави, че с ветото сме изпълнили  поръчката на Москва, защото освен РС Македония спираме и Албания.

„Оптимист съм, защото макар и да има риск от популизъм, видях, че младите не искат да живеят в режима на борисовщини, пеевщини… Всеки видя, че може да имаме председател на НС като Никола Милчев – ПП може да грешат, но поне са ново лице на България”, каза по повод очакваните нови избори Илиян Василев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *