АкцентАнализи & Алтернативи

Корупция и евроатлантизъм

Сред хората съм, които винаги са защитавали нуждата от широко взаимодействие и сплотеност между всички евроатлантически сили у нас. Последното гласуване за отмяната на ветото за старт на преговорите за еврочленство на РСМ бе широко рекламирано от ГЕРБ и по-малко от ДПС като предметно доказателство, че когато се взаимодейства на „евроатлантическа“ основа е възможно да се постигат желани резултати.

Лековерните у нас никога не са свършвали. Все демократи, десни лидери, правят „исторически компромиси“ с олигархията и корупмпираните от ГЕРБ и ДПС, все в името на евроатлантизма.

Борисов насърчава подобни настроения сред десните и винаги е готов да сключи сделка – да оказва подкрепа, срещу освобождаване от отговорност за миналото. Такава каквото той даде на Първанов и Доган.

Заради сделките на властта с бившите няма нито един висш политик в затвора. Има медийно осветени отделни казуси, които да поддържат лицето на прокуратурата и да внушат борба са корупцията. Основно избрани министри, отпаднали от списъка на благоволение на Борисов, се дават курбан на медии и общественост.

И сега се чуват отделни влиятелни гласове в ДБ, че взаимодействието с ГЕРБ и ДПС е възможно и каналите трябва да бъдат оставени отворени. Което е логично, след като решенията в Народното събрание не са резултат на желания, а на възможности и на съвпадение на текущи интереси.

Но има огромна разлика между тактика и стратегия, между принципи и безпринципност.

Да започнем с това, че има кардинално разминаване между понятието евроатлантизъм, по начина, по който той се възприема и консумира в ГЕРБ и ДПС. Той не е ценност, набор от правила и ангажименти, а театрален декор, който прикрива срамотите на корупционната и олигархична организирана престъпна група. В този смисъл евроатлантизмът и корупцията са взаимноизключващи се понятия.

В годините на управление на ГЕРБ и ДПС България никога не е издигала евроатлантизма в фундамент на своето управление. Напротив, години на отлагане на модернизацията на българската армия, флот и ВВС, нереализирани минималните стандарти на интеграция към НАТО и разходи в бюджета, армията на практика е обезсилена и неадекватна за да защити националните ни сигурност. Ние имаме повече хора в МВР, които да пазиха режима на Борисов, отколкото в армията и това не е случайност. Вътрешният враг бе по-страшен от външния.

Борисов говореше за лодки, платноходки и тръбопроводи в Черно море, докато Русия се готвеше за война. Именно управлението на ДПС и ГЕРБ плати и предостави на Путин най-важното оръжие, с което той започна войната срещу Украйна – Турски поток, с което ликвидирахме сдържащата сила на транзита през Украйна. Къде тук виждате и сянка на евроатлантизъм, а не тежка обвързаност с Кремъл? Това е най-важния и значим геополитически проект на Русия в България през последното десетилетие.

Идеята за дългосрочно и трайно съвпадение на интереси между прореформистките и антикорупционни сили, от една страна, и ръководствата на ГЕРБ и ДПС, от друга, върху евроатлантическа основа е изключително опасна илюзия.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Възраждане, Янев и другите подобни партии до една са проекти на „атлантическите“ ГЕРБ и ДПС. Те съзнателно създават проблеми, които само те да могат да решат. Зад ръста на подкрепата за излизането на България от НАТО и дори ЕС, стоят същите фейк атлантисти от тези две партии.  

Евроатлантическата оферта на ГЕРБ и ДПС не трябва да се приема, ако срещу нея има условия „да се оставят на мира Борисов и Пеевски“.  Най-малкото защото те мирни не могат да седят.

Съгласен съм, че всяка прегръдка с Борисов или негови аватари, е прегръдка на смъртта за всеки, който я пожелае. В това отношение ПП стоят достатъчно добре, защото ГЕРБ фокусира атаките срещу тях, като оставят в сянка ДБ и БСП. С твърдата си позиция срещу Борисов и ДПС и отказът да направят компромис, докато Борисов, Доган и Пеевски са начело на тези партии, Кирил Петков и Асен Василев задават верният политически тон.

Евроатлантизмът и властта през корупцията са несъвместими ценности. Снизходителността и компромисите, направени през прехода с мълчаливото приемане на „допустимата“ корупция, причиниха повече щети, отколкото икономическите кризи.

 Коалицията и взаимодействието на силите, които държат на ЕС и НАТО е възможно само върху антикорупционна основа. За тези, които критикуват БСП в коалицията, само ще кажа, по времето на правителството на Петков, в което БСП участва, България оказа решителна подкрепа на Украйна с оръжия, боеприпаси и горива и се откъсна от руския природен газ. И това бе реална мяра за действен, практичен евроатлантизъм, за обществен консенсус върху антикорупционна основа.

Знаете какво ще се случи с подкрепата за Украйна, в най-тежкия и важен момент на войната и с Русия, с проектите за диверсификация на руския газ, с всички други реални измерения на евроатлантизма в действена политика, при служебен кабинет на Румен Радев. А той стана възможен именно благодарение на „евроатлантистите“ от ГЕРБ и ДПС.

 Добре е Демократична България да премине отвъд стадия „Реформаторски блок“ в развитието си, да извади нови лица, несвързани с взамодействия с ГЕРБ и ДПС, като намери верния път към общо явяване с ПП и другите прореформаторски сили.

Илиян Василев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *