АкцентБългария

България изпада от групата на най-високо развитите държави според класация на ООН. Изпреварват ни Сърбия, Черна гора и Грузия

Личното ми мнение е, че тази класация не е толкова фрапираща, за колкото се представя, заяви за Алтернативата финансовият анализатор Преслав Райков. Той уточни, че от всички следени показатели България е отстъпвала единствено по този за средната продължителност на живота.
Докладът показва в глобален мащаб, че Ковид пандемията се оказа огромен шок за почти всички икономики и че по този показател са изпаднали дори най-развити страни.
Високата смъртност се дължи най-вече на застаряващото ни население, коментира експертът. Ковид и ниското ниво на ваксинация оголиха до голяма степен здравната ни система, така че е добре да си вземем поуки, защото всичко това, наред с войната в Украйна и климатичните промени, тежи на икономиката ни. В допълнение той подчерта, че поради фактора застаряващо население много инвеститори започват да ни пропускат.
Челните места във въпросната класация се заемат от страни като Швейцария, Норвегия, САЩ, Австралия и Канада. Определящи тук са начинът на живот и здравното образование.
България се оказва единствената страна от Европейския съюз, която изпада от най-високия показател в тази класация.
Тъй като сме в предизборна кампания, трябва да имаме ясна визия по следните три направления:
1) приемането ни в Еврозоната;
2) влизането ни в ОИСР;
3) приемането ни в Шенген.
Всичко това, наред с адекватната енергийна политика, ще ни помогне да стъпим стабилно на международната сцена, коментира още той.
Ковид помощите и вдигането на пенсиите и заплатите в администрацията с рекордни темпове доведоха до данните за трагичното състояние на бюджета. И все пак, България все още има добра макропозиция.
Редица компании вече ни имат доверие – аутсорсват се множество научно-технически дейности – и ние в никакъв случай не трябва да пропускаме следващата вълна от инвестиции.
Най-добре е да се върнем към балансирания бюджет. Дефицитът не трябва да се увеличава, а раздутите разходи да се орежат, като се следва стриктна бюджетна дисциплина.
Няма как инфлацията да се овладее от нашето правителство. Можем само да генерираме мерки, които да догонват загубената покупателна способност.
За да се стопира инфлацията, трябва да се охлади вътрешното ни потребление. Отстъпките за горивата например се оказаха без ефект, а мерки за масово ползване на градски транспорт, каквато е практиката в Европа, липсваха.
В заключение Райков обърна внимание, че диференцираният ДДС също трябва да отпадне и да се върнем на единната ставка, както и да се търси възможност да се намали ДДС от 20 на 18% за всички.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *