АкцентСветът

Зрее идеята за възкресяване на Жечпосполита и, ако се осъществи, Украйна автоматично би станала член на НАТО

От вчера Харковска област е практически 100% освободена. Още в книгата ми „Битката за Украйна: третата световна“, издадена през 2015 г., прогнозирах пълномащабната война на Путин срещу Украйна, ядрената заплаха, идеща от руска страна, и че светът ще прояви индеферентно отношение към Кремъл. Тези дни второто издание на книгата ми излезе на английски в Лондон и Ню Йорк, както и на испански и литовски. Подготвя се и българско издание, което се очаква в средата на октомври. Това сподели в студиото на Алтернативата проф. Михаил Станчев, преподавател по история в Харковския и Софийски университет и украински гражданин.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Светът не реагира още през 99-а г. в хода на Чеченската война. През 2007 г. по време на Мюнхенската конференция за сигурност Путин заяви, че двуполюсният свят вече е в историята. През 2008 г. при нахлуването в Грузия светът реагира някак неопределено. Още през 20016 г. предупредих, че с Путин трябва много да се внимава, защото, виждайки, че Западът не реагира, той няма да се спре. Никой обаче не си представяше, че той ще нападне именно съседна Украйна, с която някога сме били една държава.

По повод българските наблюдатели, макар и непредставляващи страната, а една определена партия, на наскоро проведените в Украйна референдуми, проф. Станчев коментира, че за да се помисли за някакъв вид реакция срещу техните прояви, обществото трябва да бъде готово.

Проблемът на Украйна е, че има много разширена агентура на руснаци дори в президентската администрация и армията, коментира още професорът.

Като чужденец и гост в страната не е моя работа да обсъждам поведението на президента Радев от последните дни, но по неговата логика, ако Путин превземе Украйна, България ще бъде по-бързо въвлечена във войната и не изключвам дори бомбардировки над София и Пловдив. С Русия шега не бива. Там на власт е КГБ, като Путин е само върха на пирамидата.

Масовите протести в Русия са все още слаби, но се налагат като трайна тенденция. Най-сетне започнаха да припознават Путин като държавен изменник. Вече върви национално протестно движение, а цели региони като Буратия се опитват да се отделят, дотам че накрая да остане само Московската държава, както си беше навремето при Иван Грозни. И този процес на разпад върви не десетки години, а почти няколко века. Бих се радвал в Русия да се завърне здравия национализъм.

На този етап НАТО няма да приеме Украйна, макар да е изпълнило всички условия по военно-техническите параметри. Ние отдавна поставяме условия на американците, например да станем съюзник на САЩ извън блока на НАТО подобно на Израел. За съжаление отговорът на този въпрос се бави от американска страна. От друга страна идеята за конфедеративен съюз между трите държави Литва, Полша и Украйна – един вид възкресяване на Жечпосполита, продължава да зрее и, в случай, че се осъществи, Украйна автоматично би станала пълноправен член на НАТО. С Полша вече практически открихме границите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *