АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: ICIS: Прогнози за газ от Нидерландия: LNG вероятно ще остане първи източник на доставки

By Marta Del Buono, 29-Sep-22 

ЛОНДОН – LNG ще остане основният източник на доставки за Нидерландия след като Норвегия върви напред.

Пускането онлайн на две плаващи съоръжения/ FSRU в новото съоръжение за LNG в нидерландското пристанище Eemshaven в средата на септември може да повиши дела на LNG в микса от доставки на страната и дела на нидерландския LNG в Европа.

Очаква се терминалът да заработи с пълен капацитет, или 8 млрд. м3/годишно, до края на ноември – началото на декември. Това би се добавило към съществуващите 12 милиарда кубически метра на година капацитет на терминала Gate.

Нидерландският внос на втечнен природен газ вече надмина норвежките потоци за Холандия от 2022 г., които исторически представляваха първия източник на доставки за страната.

Нидерландия е внесла малко под 9 милиарда кубически метра (bcm) норвежки тръбопроводен газ между януари и средата на септември, показват данни, събрани от ICIS. Това е по-малко от предходната година, когато през същия период са внесени около 13,9 млрд. куб. м.

Вносът на втечнен природен газ възлиза на около 9,6 милиарда кубически метра за същия период, което е повече от два пъти на годишна база.

На последните парламентарни сесии нидерландският министър на климата и енергетиката Роб Джетен каза, че по-нататъшното увеличаване на вноса по норвежкия маршрут е малко вероятно, тъй като в момента Норвегия добива близо до максималния си капацитет.

Baltic Pipe от Норвегия до Полша също ще започне да функционира през следващата есен. Това означава, че ще има по-малко газ от Норвегия за Нидерландия, добави министърът.

НАЦИОНАЛЕН ДОБИВ

Ускоряването на добива на газ от нидерландските малки находища в Северно море може да доведе до допълнителен добив от 2-4 милиарда кубически метра на година за период от 10 години, в зависимост от разрешителните, според правителството.

Ще отнеме около пет години, за да достигне пълен капацитет, но в рамките на 1-3 години добавянето на приблизително 1bcm на година би било възможно.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Находището Гронинген също ще остане ключов фактор за нидерландския газов пазар през следващата газова година, като краят на стандартния добив е планиран за 2023-2024 г., в зависимост от геополитическата ситуация.

Новата горна граница на добива на газ за годината от 2,8 милиарда кубически метра, около половината от предходната година, ще добави към множество драйвери за ограничени доставки за зимата, като например намалените руски доставки за Европа и конкуренцията с Азия за LNG товари.

Те вероятно ще запазят нестабилността и високите цени в TTF през зимата и след това, което може допълнително да задуши ликвидността и да ускори преминаването към борсата, както вече се случи през последните месеци.

В допълнение, към затварянето на находището Грьонинген, очакваното изтичане на няколко дългосрочни договора за газ в рамките на няколко години ще пренасочи доставките по-твърдо към спот пазара. Към момента не са потвърдени други договори за доставка.

По отношение на нидерландските дългосрочни ангажименти за износ, правителствените документи показват, че те възлизат на 17,6 млрд. куб. м за предстоящата газова година и ще спаднат до 0,5 млрд. куб. м до 2029 г. От 2012 г. не са подписвани по-дългосрочни договори.

ГЛОБАЛНА ДИНАМИКА

TTF вече стана по-реактивен към глобалното ценообразуване и фундаменталните промени през последните години. Тази тенденция вероятно ще продължи през следващите години, поради увеличения внос на LNG през терминалите Gate и Eems Energy и намаляващото вътрешно предлагане.

Използването на TTF за хеджиране на LNG вероятно ще привлече известна ликвидност, въпреки растящите цени, тъй като цената на TTF продължава да се използва като еталон за обемите LNG, доставяни в Европа.

Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче, в своята реч за състоянието на съюза на 14 септември, потвърди планове за разработване на допълнителен бенчмарк, базиран на втечнен природен газ към съществуващия нидерландски бенчмарк за газ TTF. Фон дер Лайен обяви хода заедно с намерението да подобри функционирането на енергийните пазари.

Постоянно високите цени може да продължат да тласкат пазарните играчи да търгуват все повече на борсата, а не на извънборсовия пазар, за да намалят финансовата си експозиция. Това ще консолидира тенденцията, наблюдавана през последните две години на обеми, които се преместват от извънборсови към борсови пазари.

Превод Алтернативи и Анализи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *