АкцентСветът

В Комисиите по отбрана и външни работи има мнозинство за принципно решение за предоставяне оръжие на Украйна

Днес на съвместното заседание на Комисиите по отбрана и по външни работи бе взето принципно решение и се очаква до седмици МО да предостави доклад относно възможностите ни главно в мобилизационния резерв и в зависимост от исканията на Украйна да се оформи един пакет, който след приемането си в НС да бъде предоставен. При този състав на НС и обсъжданията в Комисиите страната ни би могла да си вземе поправителния изпит, а добрата новина е, че в двете комисии има мнозинство за принципно решение за предоставяне на оръжие. Това коментира в студиото на Алтернативата военният експерт ген. Съби Събев.
Докато сл. министър на отбраната твърди, че нямаме какво да предоставим, Чешката Република е купувала от нас военно снаряжение, което е предоставяла на Украйна, т.е. имаме какво да дадем, въпросът е, че досега политическа воля липсваше.
По повод почти обвинението към България в предателство, отправено от латвийския министър на отбраната, военният експерт подчерта, че изказването на Пабрикс е доста нестандартно, но оценката, която дава, има сериозни основания да бъде разгледана, защото чрез подобен отказ България се позиционира така, че губи доверие, т.е. съюзниците ни в НАТО резонно могат да си зададат въпроса дали ще си изпълним задълженията, ако бъде активиран чл. 5 на Вашингтонския договор. Така ще загубим и заместващото въоръжение, което се дава само след предоставяне на помощ за Украйна. А ако предоставим, бихме се добрали дори до HIMARS. За целта е нужна много активна дипломация от страна на МВР и МВнР. По линия на каскадирането също можем да получим нещо в замяна от Германия, Великобритания и САЩ.
Днес ясно се видя, че Възраждане и БСП са против тези решения и ще се опитат да ги протакат и отлагат. Възраждане дори организира протести утре в 8 пред Парламента. Ако нова се случи, ще е много жалко. Очевидно е, че в НС не се разбира докрай какво означава членството на България в НАТО и че солидарността с Алианса и партньорите му е един фундаментален принцип, върху който е изградена Организацията, в която членуваме вече 18 години.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Освен боеприпаси можем да предоставим и ПВО или ПЗРК средства, каквито имаме дори на склад. За целта е нужна координация с Украйна за най-належащите ѝ нужди, които могат да вървят на траншове или пакети.
Много би се злепоставило служебното правителство, ако бойкотира подобен проект, но в крайна сметка то е длъжно да изпълни решението на НС, което никой не може да отложи.
Днес на съвместното заседание се взе решение проектът за втория транш на F16 да мине по бързо през НС, за да се сключи договорът със САЩ. Ако технологично се направи разчет до сключване на договора, до изпращане летци за обучение и пристигане на самолетите, това време ще съвпадне с пристигането на първите осем F16. България винаги може да разчита на помощ от НАТО за определен период от време.
Дългото протакане за извеждането на МИГ29 и липсата на по-ранно закупуване на F16 втора ръка, както направи Румъния, доведе до това да търсим на пожар заместващи способности. За съжаление за всичко това „лична заслуга“ има и настоящият президент. Без да правя политически изводи очевидно има сериозни руски зависимости в политиците ни и колкото по-бързо се изчистят, толкова по-добре.
Смешно и жалко е, че страна като Русия, която има претенциите да бъде световна сила, буди насмешка и дълбоко съжаление, разпространявайки в публичното пространство внушения за бойни комари. Очевидно е че изключително ограничените ѝ конвенционални сухопътни способности бяха смлени във войната. Сигурен съм, че след нея, ще вземат мерки да увеличат пехотата си от 290 хил. на 500 хил. души, прогнозира накрая генералът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *