АкцентСветът

България единствена в ЕС няма наземно цифрово разпространение и това трябва да е обект на разследване

Не може да има демокрация без да съществува медийна такава. Свободата не е свободия, а система от правила и отговорности в защита на ценности, така че медиите не просто възпроизвеждат политическото статукво, но са и важен фактор в развитието на обществото. В прехода обаче вместо да вървим напред, вървим назад. Това коментира в студиото на Алтернативата доц. Светлана Божилова, преподавател по Телевизионна журналистика в СУ.
Представителството на ЕС и ЕК в България за първи път започнаха дискусия, свързана с Европейския законодателен акт за свобода на медиите, който поставя много нерешени въпроси, вкл. темата „Медиите като бухалки и плашило“. Този законодателен акт, който ще бъде приет догодина, е призван да реши въпроса с държавната, политическа и корпоративна намеса в медиите – олигархичен модел, който трябва да бъде разграден.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Преди около две седмици АЕЖ представи резултати от анонимно запитване до журналисти, което недвусмислено показа, че медиите са били най-свободни в първите няколко години на Прехода. Впечатленията ми са сходни. Олигархичният модел се разви по времето на НДСВ при Тройната коалиция, но истинският му подем бе по времето на Борисов. Тогава разцъфтя и олигархичният триумвират Цв. Василев-Пеевски-Гергов. При фалита на цифровизацията потънаха €1 млрд. на българските и европейските данъкоплатци.
Един много важен текст в европейския законодателен орган е важна стъпка по отношение на разследващата журналистика. Дори държавата може да бъде осъдена в Люксембург при нахлуване в домове на журналисти. Ще оперира Европейски регулатор, чиито решения ще са с квалифицирани мнозинства и надзорът ще е ефективен.


СЕМ е жалък и тъжен. Той е функция от политически и икономически натиск, където в последно време свободата на изразяване се третира по смущаващ начин. Националната комисия по журналистическа етика трябва да започне публичния дебат, защото се срамувам от редица интерпретации, вкл. на председателя на СЕМ по отношение на истината и гледните точки. Защото има и гледни точки, според които НАТО води война с Русия например.
Илюзорно е, че има доминация в Одеса на националистическо украинско присъствие. Учебниците са по избор – на руски и украински. Роднини смятат, че ако отидат на гости ще бъдат убити. Обществените медии не само не присъстват на терен, но и не ползват европейските кореспонденти.
В Европейския регулатор всяка страна ще има представител. Националният ни регулатор СЕМ също трябва да предложи свой член. Колкото и да е трудно, трябва да се променят процедурите и начинът на избор на регулатора. България е далеч от стандартите на европейска обществена телевизия и общественият дебат е много важен.
Къде са медиите? Защо се редуват непрекъснато взаимноотричащи се изказвания на политици, а липсва диалог? Натискът върху медиите идва от един център и съм песимист, че моделът на разграждане ще бъде лесен. В същия меморандум има текстове, свързани с прозрачност на собствеността, концентрация на капитали и предвидена специализирана група, която да следи за тази прозрачност. Журналистическите разследвания, свързани с медийната собственост и генезиса ѝ, трябва да се стимулират. България е единственият член на ЕС, който няма наземно цифрово разпространение и това трябва да е обект на разследване.
Не може 2/3 от времето на актуалните предавания да се редуват т.нар. гледни точки, които са взаимоизключващи се. Необходими са специализирани предавания. Търговските медии не са класически търговски предприятия – те работят с фина материя. Докато можем, ще предаваме щафетата на по-младите колеги и ще вярваме, че промяната трябва да се случи. Защото в противен случай демокрацията е в опасност, посочи в заключение доц. Божилова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *