АкцентБългария

Истинските родолюбци са Строителите на съвременна България и ние сме техни наследници

Не е нужно да търсим нов прочит на патриотизма. Лично аз винаги съм бил патриот и не виждам противоречие между Европа и Родината ни. Това разясни в студиото на Алтернативата проф. Александър Кьосев, съавтор на Манифест за граждански патриотизъм, разпространен в Деня на народните будители.
Манифестът ни има две послания: 1) Не вие, а ние сме патриотите – тези, които работят за България! 2) Реалният патриотизъм – на конкретните практически действия – не е представен в НС.
Гражданската ни подкрепа е разнородна и се надяваме, че това е само началото на една акция. Петицията ни вече е събрала 1258 подписа. Гражданските мобилизации показват на политическия елит, че е време той да направи нещо, а именно да превърне гражданската енергия и гняв в политически действия.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Има реална разлика между това да си родолюбец и това да вееш байрак, ако зад него няма съдържание. В момента Възраждане са изключително гръмогласни, защото смятат, че са в силна позиция, но скоро ще лъсне колко кухо е всичко. Какви цели обслужват подобни партии е дълъг и сложен геополитически анализ, но със сигурност интересите и целите не са нито български, нито родолюбиви.
По повод фотосесията на певицата Рут Колева на мемориала в Перущица професорът уточни, че поведението не е конкретно нейно, а на българските визуалисти, попаднали там заради контраста с тоталитарната монументалистика. Намирам реакцията за възмутителна. В свое интервю Колева с пълно право посочи, че паметникът е бил изоставен, при това в окаяно състояние. Не бих го нарекъл и точно паметник, а нещо като мъртво място от епохата на Людмила Живкова; възвишена грандоманщина, в която никой не е виждал проява на памет. Истинското поругаване на паметника не се е случило с фотосесията, а преди това.

Моя докторантка писа дисертация за т.нар. дисонантно наследство на социализма – онова наследство, за което липсва съгласие. Тя анализира практиката на съдилища в различни части на страната по отношение на вандалските акции срещу паметници. Оказа се, че в това отношение българските закони са доста несъвършени и един и същ акт в София се определя като акт на проява на политическа свобода на словото, а в Благоевград – като вандализъм.
Имахме дълъг разговор с Тони Николов от Портал Култура. Накратко, местата с памет не трябва да се унищожават. Едно общество се развива напред, ако помни назад. От друга страна не всичко може да бъде запазено и не всичко – запомнено. Има неща, които травмират хората и упражняват натиск върху публичните пространства. Никой не е разрушил Бухенвалд. Необходима е интелигентна музейна и реставрационна политика. У нас опитите за такъв тип музеи не са успешни. Има високи примери как са правят паметници и музеи за срамни периоди. Междувременно обаче у нас избухна носталгия по онзи период, която си намери идеолози. Млади хора се заловиха да пишат дисертации по темата и вече стана трудно.
Ние просто даваме право на реалното родолюбие да заяви своя глас. Истинските родолюбци са Строителите на съвременна България и ние сме техни наследници. Има ценности, от които следват конкретни политически действия. Планираме акция при паметника на Алеко, където да зададем на българите въпроса: Чий патриотизъм избират – на Алеко или на Бай Ганьо.
В ситуацията на хибридна война самото понятие „истина“ е в криза. Затова и „истински патриотизъм“ може да се тълкува двояко. Казано е: „По делата ще ги познаете!“
Подписката по петицията ни продължава. Автентичните патриоти трябва да проумеят, че ако не се обединят, ще им изземат патриотизма под носа. Ужасно е, че думата „патриот“ започна да става мръсна. Така се износиха доста понятия. Уважавам всички, които в душата си имат интимно чувство към Родината. Непрекъснато се размахва картата на гордостта с факта, че сме българи. Проблемът е във фалшивото театрализиране на патриотизма, което бива политически манипулирано и инструментализирано при това срещу България. Корените са в сърцето на всеки от нас, поясни накрая проф. Кьосев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *