АкцентБългария

Д-р Петър Стайков: Ако искаш да работиш в една реалност, не може да си извънсистемен

В случай, че се бе случил митът „Ако в началото на 90-те хората бяха нахлули в НС, какво по-различно би се случило?“, то наистина преходът щеше да бъде друг и да бъде много по-лош. Защото представителите на бунта от 14 декември бяха предимно енергични млади хора от София, а знаем, че София не е България. У нас „революционна ситуация“ не се наблюдаваше. Да се смята, че БКП щеше да капитулира ей така – това просто нямаше как да се случи, коментира в студиото на Алтернативата д-р Петър Стайков, народен представител във ВНС, деятел на няколко обществени организации, предприемач и политически анализатор, управлявал и през 90-те предприятието „Успех“ на Съюза на слепите.
В началото хората се бояха да излязат на митингите на СДС. Спомнете си кога излязоха законите за деполитизиране на милиция и армия. Висш команден състав, офицери и ВКР-та останаха под управлението на БКП. Зачатъкът на демократизацията щеше да бъде затиснат и да се стигне до вариант, подобен на румънския.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Колкото по-бурно е едно явление, толкова по-неконтролируем е притокът на всякакви хора. Представяте ли си при широкото нахлуване на народни маси колко кадрови офицери и подчинените им щяха да влязат и впоследствие влязоха в организациите – отсяването беше невъзможно.
В известен смисъл решението да се организират избори за ВНС имаше емоционален момент. Идеята бе да се започне по-радикално, по-дълбоко, на чисто. Не желаехме просто да сменим един модел с друг, а да поставим основите на нова държавност. Оттам и нуждата от нова Конституция, която и досега показва, че в нея има доста добри предвидени неща. Впоследствие самата идея за това що е нов тип държавност се промени. Една приета стабилна констабилизираща конституция даде възможност в България да се свършат доста болезнени реформи. Слава Богу, голямото нещо беше свършено.


Трудно е човек да си представи земята, която обработва, във вид на ценни книжа. Реалните граници имаха значение доколкото нямаше друг начин да се върне земята. През периода 62-72 г. формално хората си бяха собственици на земята, другото беше вид национализация. Това, което се пропусна да се направи бе земята да се върне точно в границите от 46-48 г. Модерно земеделие не става, ако земята ти е раздробена и пръсната на много места.
Докато цялата икономика работеше на загуба, предприятие „Победа“ работеше успешно, защото паднаха всички преференции от времето на плановата икономика. Тогава схванах, че проблемът за формата на собственост е много важен и че проблемът за мотивацията как да се управлява въпросната собственост е не по-малко важен. Оказа се от една страна, че хората бяха мотивирани да работят, защото вярваха, че щом предприятието е успешно, ще вземат добри пари, и от друга – там стоеше Стайков, който лесно уволняваше. Така или иначе обаче предприятията понесоха много тежки загуби – през намаляване на обемите, пазарите, работниците и т.н., но всички работеха на печалба. Когато започна голямата инфлация – 96-97 г., казах, че след заплатите пари ще се влагат единствено в закупуване на материали. Реализирахме и големи печалби поради доларовите разлики.
Работя с частно бюро по труда за хора със зрителни увреждания. Назначаваме хора по програми, свързани със заетостта. Слепите имат предимство при интелектуалния труд, те са добри физиотерапевти. При телефонистите вложените пари се оказаха несъответстващо ниски спрямо вложения труд. Все още нямаме културата на взаимодействие между институциите, наблюдава се недоверие и сред незрящите, и сред работодателите.
Ако искаш да работиш в една реалност, не може да си извънсистемен. Извънсистемно се правят само революции, а дори успешните сред тях водят до разрушения, подчерта в заключение д-р Стайков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *