АкцентБългария

Стефан Стоянов: Свидетели сме на расова дискриминация в България

Още при учредяването му едно от първоначалните искания на СДС беше да има нова Конституция. И обратно – в средите на БКП имаше хора, които искаха да се промени съществуващата тогава Живковска конституция с която едва ли днес щяхме да се гордеем. По онова време имахме много важна задача – да се справим с БКП, наскоро преименувала се в Социалистическа, а тя имаше 1 млн. члена и вестник с милионен тираж във време без интернет; разполагаше с първични партийни организации в армия, полиция, съдилища и предприятия. Новата конституция бе прегледана и одобрена от доста западноевропейски експерти, като от страна на САЩ бяха посочени само два дребни недостатъка, коментира в студиото на Алтернативата Стефан Стоянов, народен представител във ВНС, дипломат и предприемач.
Празнуваме Деня на Конституцията според Търновската конституция, а тя дори за края на ХХ в. не може да се нарече „демократична“. При учредяването си СДС беше коалиция от разнородни организации и тогава твърдяхме, че сме против комунистите и при нас е целият политически спектър на бъдеща демократична България. Впоследствие някогашните левичари станаха десни и центристи. По комунистическо време се неглижираше Конституцията и ролята на Парламента – явление, което наблюдаваме и днес.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Лидери на понастоящем парламентарно представени партии продължават да действат задкулисно извънпарламентарно, а зависимите им представители в залата им се подчиняват безпрекословно.


Неведнъж сме чували призиви за насилствено събаряне на комунистите – пагубна теория, защото така нямаше да ликвидираме ченгетата и комунистите сред нас. Щеше да стане по-скоро обратното. Със сила човек би спечелил актив на партията си, но пък ще загуби периферния електорат. Ако нещо е постигнато с криминални действия, които биха били преследвани дори при комунистическите закони, какво остава това да се случи при днешните…
Частната собственост трябва категорично да се реституира без модела, приложен за земята в реални граници – много по-успешен модел в Чехия. Преди 9 септември 1944 г. ¾ от населението е селско, а през 1990 г. ¾ вече е градско. Тези хора няма как да бъдат върнати в реални граници.
За да може да дава максимален доход на собствениците си, земята трябва да се реституира по различен начин не в реални граници и е нужно принципът да е рационален, а не идеологически. Идеална реституция няма. Дълготрайните активи на една банка могат да са 3-4% от активите ѝ. Останалите са нематериални. А как биха се реституирали те при предприятие, което не съществува от 20 години? Затова и съществуват компенсаторните бонове. Ситуацията тези дни е сходна. Хора от различни евроатлантически партии ще ви кажат противоречиви неща за главния прокурор.
Днес отново бих застанал на страната на антикомунизма, но без да отричам определени постижения на комунизма. Например тогава образованието беше на ниво и съм научил четири чужди езика, но пък не бях допуснат до изпити за дипломат. Така и не разбрах кой изпрати писмото. Не е редно днес който влезе във ВУЗ да го завършва. Темповете на демографската криза са сериозни. За свободата съм, но се чувствам по-комфортно, когато познавам кой на улицата е мъж и кой – жена.
Проблемът с расовата дискриминация не е расов, а социален. В България в момента сме свидетели на расова дискриминация и съм си поставил за цел да работя по отстраняването на проблема. Сред ромите е пълно с хора с интелектуални качества. Доброто образование би допринесло много в тази посока, подчерта в заключение дипломатът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *