АкцентБългария

След Костов ДСБ целенасочено тръгна надолу – отстраняваха се хората с амбиции да се развиват

Все още не съм бивш председател, тъй като делото е минало само на първа инстанция и имам възможност за обжалване на втора. Тогава решението ще е окончателно, коментира в студиото на Алтернативата Елена Спасова, председател на ДСБ – Лозенец. Подобна крайна мярка за мен беше изненада, имайки предвид, че съм вторият изключен член след д-р Москов. Не е вярно, че съм била против позициите на партията за Украйна макар да го изтъкват като аргумент. Като наблюдавам процесите в партията оставам с впечатлението, че отстраняването на хора става чрез създаване на илюзия около тях. Подобен е случаят с г-жа Цецка Бачкова.


Противоречия с ръководството са по-скоро изискванията ми да бъде спазван уставът в частта си за провеждането на редовни събрания, адекватно подреждане на листите без да съм кандидат в тях. Партия, която защитава правовия ред и е радетел за съдебна реформа, е задължена да спазва собствената си конституция. Когато човек е активен, иска нещата да се случват както са уредени в устава. Когато липсва форум пред който да изкажа предложенията или несъгласието си, единственият вариант остава личната ми страница във ФБ. Но не може заради постове там да се изключват активни членове.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Ковид пандемията бе основание да не се провеждат събрания, а в устава е записано, че такива трябва да се случват най-малко на две години. Такова сме имали веднъж при избирането на ген. Атанасов през 2015 г. и сега имахме второ при преизбирането му. През този период не е било през цялото време пандемия. Градско събрание също не е имало от четири години.
Споделяла съм тревогите си с ръководството, състоящо се от 12 законно избрани човека, но не усетих подкрепа. В Лозенец становищата винаги са взимани на събрания след дебат и до постигане на обща позиция. Основните посоки на партийното движение би трябвало да се взимат чрез решения на такива събрания.
Основните ми критики са към политиките и политиците, които изграждаме. В ДСБ не се отделя време да се градят политици. Трудно може да се изброят десетина разпознаваеми лица на ДСБ на прима виста и това е в следствие на години занемарена работа.
Защо за първи път нямаме водач в трите софийски МИР-а. Подобно решение най-вероятно е взето от Националното ръководство без членовете да са информирани. Партията, която хората отъждествяват като „градска десница“, да няма не само водач, но и народен представител, какъвто ДСБ в настоящия Парламент няма, не говори добре за позициите на ДСБ в Коалицията.
След Костов Партията тръгна целенасочено надолу – отстраняваха се хората с амбиции да се развиват.
Едва ли отказът ми от явяване е повлиял на победата на Атанасов. Отказах, защото към онзи момент прецених, че не сам в състояние да бъда обединител на Партията. Радан Кънев също се оттегли. Светлина в тунела бе, че в ДСБ все пак имаше избор.
Бачкова бе поставена в унизителното положение бидейки извадена от листите без аргумент, а още от 2008 г. беше до голяма степен отдадена на Партията. Надявам се ДСБ да бъде спасена. Не съм почитател на напускането. Битката се води на място. Вярвам в членовете и симпатизантите на ДСБ.
Политиката изисква сериозни решения и коалицията ни с БСП в кабинета Петков беше много тежка. ДБ не успя да транспонира задачите, които защитаваше в рамките на същата коалиция, както и обещанията до електората си по начина, по който Нинова обясняваше програмата си.
Коалиция на малцинството с втория мандат бе позиция, категорично отхвърляна в трите предходни парламента, тъй като плаващите мнозинства са предпоставка за задкулисни договорки. Не виждам причина това да се е променило, констатира в заключение Спасова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *