АкцентБългария

Виждаме най-добрата възможност да бъде направено нещо смислено във втория мандат. Служебният кабинет гледа да е неутрален по всички въпроси

Комунизмът е режим, който не трябва да се повтаря и възхваляването на символите му е огромна грешка. С години не можем да махнем сърпа и чука над входа на бившия партиен дом. Водихме и дело. С настоящия законопроект подобни проблеми се решават наведнъж. В него има системност. Всички комунистически паметници се преместват в Музея на социалистическото изкуство, а на непреместваемите се слага табелка, че комунистическият режим е обявен за престъпен със закон. Ако се наложи ще разширим и музея. Подходът е европейски и демократичен, коментира за Алтернативата д-р Мартин Димитров, депутат от ДБ в 48 НС.
Руското посолство искаше да стане собственик на земята под паметника и след категоричното ни възражение инициативата бе спряна. Много хора основателно поставят темата на дневен ред, затова решихме да напишем законопроект, решаващ редица казуси накуп. По този закон областните управители ще бъдат задължени да предприемат мерки в тримесечен срок, което е системно решение, за да приключи темата.
Парламентът от една страна не може да избере правителство, от друга – има вълна на евроатлантизъм. Гласуването ще е голям тест за ГЕРБ, но сега ситуацията е нова. Очакваме подкрепа от ПП и ДПС. Сумарно гласовете наброяват ок. 180.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Влизането в Пленарна зала зависи от ръководството на НС – вероятно следващите седмици.
Трудно е да се прогнозира как ще се развият процесите около съставянето на правителство. Днес ДБ и ПП имаха съвместна пресконференция, на която заявихме обща амбиция за реализация на втория мандат. Виждаме най-добрата възможност да бъде направено нещо смислено във втория мандат. Хората очакват не просто правителство, а бюджет, реформи, мерки, компенсации, влизане в Шенген, Еврозона. Въпросите продължават да стоят на дневен ред. Ако България демонстрира истинска борба с корупцията, страните, имащи забележки, биха проявили разум и преосмислили позицията си. Те виждат, че положението навсякъде е трудно. Но докато нямаме демократично правителство, няма да имаме достъп до Шенген и Еврозоната. Служебният кабинет гледа да е неутрален по всички въпроси.


Чувам слухове, че отново ще внасят Изборния кодекс. Хартиената коалиция няма да получи служебна победа, но ще нараснат изборните измами и контролирания вот. Но няма да могат да променят изборната география. Очевидно ги дразни, че машинното гласуване прави изборният процес по-честен. Търсят служебно повишаване на резултатите си, но не си дават сметка, че хората усетиха как изборите могат да са по-честни. Ако се върнат старите практики, ще има грандиозни скандали.
Трябва да се приеме бюджет, преди него и данъчните закони, както и свързаните с Плана за възстановяване. Голям гаф на ГЕРБ-БСП-ДПС е, че на фона на неприети основни закони и бюджет се захванаха да променят Изборния кодекс.
По повод казуса с Лукойл, личното ми усещане е, че се прави опит за печелена на време. Най-важният въпрос е какво се случва с дерогацията и дали продуктите от руски петрол могат да бъдат изнасяни от страната. Документ черно на бяло засега няма, а важно да има разписано ясно становище. Иначе българският министър на енергетиката само си съчинява.
Този служебен кабинет вече допусна сериозна грешка по съществен въпрос – концесията на пристанище Росенец, терминалът, през който се внася петрол в България. Тук общественият интерес беше този модул да остане държавен, защото така могат да се определят такси. Ако е държавен, знаеш точно колко петрол е влезнал и определяш таксата според конюнктурата.
Заслужава си да се пробва да се състави правителство с втория мандат. От ПП зависи как ще структурират разговора и кого ще поканят. От ДБ имаме желание за участие, заяви в заключение д-р Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *