АкцентРегионът

IES ENERGY BRIEF: Gazprom Energoholding разширява портфолиото си в Сърбия

November 15, 2022, Vladimir Spasić, balkangreenenergynews.com

комбинирано производство на топлина и електроенергия,

Енергийната компания Gazprom Energoholding Serbia, която е близо до завършване на изграждането на 200 MW когенерационна електроцентрала /комбинирано производство на топлина и електроенергия/ в Панчево, също разработва 200 MW вятърен парк.

В интервю за Комерсант  Денис Фьодоров, генерален директор на Gazprom Energoholding, каза, че компанията работи по разработването на проект за вятърна енергия от 2018 г. Vestas може да бъде партньор за вятърния проект в Сърбия. Компанията е обсъдила с датския вятърен гигант Vestas възможни проекти извън Русия, по-специално в Сърбия, разкри той.

 От 2018 г. компанията разработва проект за вятърен парк с мощност до 200 MW. Поради ограниченията, свързани с коронавируса, напредъкът не е толкова бърз, колкото планира компанията, каза Фьодоров. Първият човек на Газпром Енергохолдинг каза, че пандемията е причинила забавяне и на друг проект в Сърбия – когенерационната централа Панчево с 200 MW. Задвижваното от газ съоръжение трябваше да започне работа през последното тримесечие на 2020 г.

Коронавирусните ограничения в Сърбия и Китай създадоха пречка, но компанията прави всичко, за да пусне комбинираната електроцентрала Панчево (Pančevo) в мрежата до средата на годината, подчерта той.

Съоръжението в Панчево ще бъде първата електроцентрала на Газпром Енергохолдинг извън Руската федерация. Фьодоров каза, че държавната компания, 100% контролирана от Газпром, обмисля още три газови електроцентрали със същия капацитет в Сърбия. Ansaldo Energia е доставчик на оборудването.

Изграждането на TE-TO Pančevo започна през март 2019 г. Тя ще доставя електроенергия и топлина на петролната рафинерия в Панчево, управлявана от нефтената и газова компания Naftna Industrija Srbije (NIS), както и на пазара. Газпром притежава 51% от NIS, а правителството на Сърбия контролира останалия дял.

За изпълнител до ключ е избрана китайската Shanghai Electric Group, а основното оборудване – газови турбини и генератор – ще бъдат доставени от италианската Ansaldo Energia.

Новата когенерационна централа ще бъде разделена между 51% и 49% между Gazprom Energoholding и NIS.

Превод Алтернативи и Анализи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *