Акцент

Не съм оптимист, че може да се формира модерен ляв блок, тъй като всеки дърпа чергата към себе си

Самото забавяне на връчването на мандатите показва отчаяние, че може би нищо продуктивно няма да излезе. Днешната консултация на президента с Янев бе една идея по-позитивна и доста по-кратка. Най-логично би било от Президентството да го попитат какво е отношението му към  военната помощ за Украйна. Янев до последно казваше, че това няма да се случи, но в крайна сметка седем от депутатите на БВ гласуваха за изпращането на помощ, което показва една тенденциозност от страна на президента, защото този въпрос беше зададен на всички останали партии – ГЕРБ ПП и ДБ, които гласуваха, но тук някак си отсъстваше. Дори с ДБ имаха доста сериозен сблъсък. Това коментира в студиото на Алтернативата политическият анализатор Емил Соколов.

Хипотетично погледнато ГЕРБ БСП и ДПС биха могли да съставят кабинет, ако поискат, но те не искат, защото това би нанесло нови щети и на трите партии откъм легитимация. Най-вече на Герб и на БСП. ГЕРБ почти отчаяно се опитват да се прикрепят и към ПП и ДБ. Днес Тома Биков е отправил предложение към ПП, защото без тях правителство не може да има, а всъщност това, от което имат нужда ГЕРБ е легитимност. Те биха могли да съберат мнозинство съвсем лесно, за да гласуват правителство както най-вероятно ще го съберат за връщането на хартиената бюлетина. Въпросът е, че едно такова мнозинство ако формира кабинет, най-вероятно той веднага ще предизвика спонтанни протести и вероятно няма да изкара и година, по причина че такава управленска конфигурация е неприемлива дори за симпатизантите на ГЕРБ.

По-големият въпрос е в позициите които тези партии имат, защото те дефинират себе си като борци срещу модела на ГЕРБ. ГЕРБ пък дефинират себе си със слогана „Ние ви пазим от комунистите“. Между ГЕРБ и БСП съществува един антагонизъм, който поне на теория би трябвало да попречи там да се формира каквато и да е коалиция. Така ГЕРБ биха изглеждали доста нелепо на фона на всичко, което изприказваха. Сами си създадоха ситуацията, в която имат гласовете, но не могат да ги оползотворят колкото и да им се иска.

С правителството на малцинството евентуално с втория мандат се целят две неща. Първото е да покажат, че са готови да поемат отговорност; второто – да върнат топката в полето на ГЕРБ от гл. т. да не излязат виновни за предизвикването на потенциални избори. Предложението в общи линии цели да каже: „Да, ние бихме управлявали, но в никакъв случай няма да допуснем ГЕРБ до изпълнителната власт!“

Разбира се, такъв модел не е работещ, защото трябва да има мнозинство, което да гласува въпросното правителство на малцинството, а то дори и да бъде гласувано, ще е една агония. ПП и ДБ ще имат някакъв контрол над изпълнителната власт, но същевременно няма да имат никаква законодателна инициатива, а опозицията би могла да прокара всичко чрез плаващи мнозинства, като отговорността остане в Правителството на малцинството. Това предложение е обречено от самото начало, което цели единствено да каже: „Да, ние сме готови да управляваме, въпреки че сме втора политическа сила и ако има избори, причината за това ще е в мандатоносителя“. По всичко личи, че ГЕРБ няма да оползотворят първия мандат.

Съществува и вариант с третия мандат, тъй като заявката на Янев е за  коалиционно споразумение. Той позиционира себе си като един обединител и вече като евроатлантик, т.е. има сближаване с ГЕРБ и, съответно, няма как да предположим кои биха били другите политически сили, които би искал да привлече. По всичко обаче личи, че държи да представя себе си като подходяща сплав за съставянето на експертно или програмно правителство за няколко месеца.

Ако трябва да се състави правителство ГЕРБ-ДПС-БВ няма да им достигнат 4-5 гласа, които биха могли да дойдат от Възраждане. Те биха могли да подкрепят с едно рамо, нотова не можем да го определим отсега, тъй като трябва да видим как би изглеждало потенциално една коалиция или едно правителство. На този етап Възраждане изчакват. Те бяха едни от големите победители на тези избори, увеличиха двойно подкрепата си и нямат причина да бързат и да се впускат в коалиции. За тях поредни нови избори са предпоставка да увеличат още електората си – едва ли двойно, но все пак.

Не разбирам защо Възраждане биват изключвани от лявото пространство. Обединение при положение, че те са една от партиите, която иззе най-много от гласовете на БСП, конкурира се със Стефан Янев и въобще обезсмисля съществуването на проекти като този на Мая Манолова, Татяна Дончева и т.н.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Ситуацията вляво е доста сложна и претендентите за това кой е по-ляв са много. На последните избори БСП останаха след Възраждане.

Лидерите на партиите, целящи ляво Обединение, са фигури които имат сериозни личностни вражди и епитетът „ново“ наред с Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков и Георги Кадиев звучи меко казано смешно. Там няма как да говорим за нещо ново.

Криза има както в лявото, така и в дясното. Не съм оптимист, че може да се получи нещо смислено, тъй като всеки дърпа чергата към себе си и не виждам как може да се сформира по-голям ляв блок. ПП иззе голяма част от инициативата на левите поради простата причина, че се позиционира в центъра. В момента се заявяват като едни модерни социалдемократи със силен акцент върху социалните придобивки и държавата на благоденствието.

 От всичко разиграващо се най-големи победители ще се окажат ГЕРБ и ДПС по простата причина, че редица проучвания са показали, че при хартиените бюлетини купеният и контролиран вот се покачват. Тъжно е, че машините бяха купени през 2020-а с решение на МС, а БСП бяха едни от най-големите радетели, че машинното гласуване гарантира честността на изборите.

От началото на съществуването си ГЕРБ загубиха около 1 млн. гласа, а само в последната година – около 500 хил.Не мисля, че БСП може да спечели повече от процент-два с връщането на хартиените бюлетини, а вота при ДПС е константен. Най-голяма ще е разликата при ГЕРБ.

ПП и ДБ показаха, че са много против връщането на хартията и в момента мобилизират електорат и твърдите си ядра, а връщането към хартията е по-скоро знак, че вървим към предсрочни избори.

Във вътрешнополитически план единственото по-съществено решение, взето от това НС, ще бъде връщането на хартиената бюлетина и това е ясен знак от страна на политическите сили към гражданите, обобщи в заключение анализаторът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *