Проблемът е, че ползите от дерогацията не отиват при българския потребител. Бюджетният дефицит започва да става обезпокоителен

Дори ГЕРБ, които предлагаха Правителството, имаха ясното съзнание, че то няма да мине. Беше някакъв вид маркетингов ход, който не се получи, защото съставът на правителството получи сериозни обществени критики. Сега идва истинската отговорност – вторият мандат – и ДБ от ден първи твърди, че трябва отговорно да опитаме да съставим правителство. Промяна трябва да има, защото проблемите за решаване са сериозни. Идва трудна зима и не можем да оставим Радев и Правителството му, които не се справят. Има международни процедури и ще ги спазим, така че да не забавим предоставянето на оръжие за Украйна. Споразумението е изготвено и ще мине в кратки срокове през НС. Списъкът с помощта е по исканията на украинската страна. ДБ сме най-големите привърженици на пазарната икономика и ограничената намеса на държавата. По същата причина сме привърженици на ниските данъци. Но има сектори като производството на нефт и нефтени продукти, където няма достатъчно конкуренция и, ако дадена компания в бранша откаже да работи, това би довело до ситуация, в която българската икономика блокира или пък се нарушават европейските санкции и българското законодателство. Затова създаваме режим, който ще бъде използван само в краен случай. той касае целия сектор нефт и нефтопреработка и всички опериращи в него компании. Идеята е никой да не може да изнудва Българската държава, спирайки работа ѝ. Собствеността не се променя. Става въпрос за поемане на оперативното ръководство на структуроопределяща фирма без да говорим за конкретна компания. Това коментира в студиото на Алтернативата депутатът от ДБ и председател на ИК в Парламента – Мартин Димитров.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Обща задача е да се спазват законите и трябва да направим така, че всяка компания да си плаща данъците в България и да спазва законите; да се занимаем с големите компании, които не са добросъвестни по отношение плащането на данъци. Собствеността е отделен въпрос и той зависи от собственика, който може да продава и да търси купувачи, но в България останаха два неясни въпроса: 1) Какъв е процентът руски петрол, който ползва рафинерията в Бургас през 2022. Най-накрая получих отговор от държавните институции че той е 63%. Значи дори в тази критична година на война, той не е само руски. 2) кабинетът Донев да изиска позицията на ЕК след отпадането на санкциите – какво по-точно може да се изнася. Те си правят техни тълкувания, което е бомба със закъснител, защото в един момент ще дойдат официалното становище и санкцията.


Проблемът е, че ползите от дерогацията не отиват при българския потребител. Редно е държавата да си влезе в правомощията през Закона за държавния бюджет и Закона за корпоративното подоходно облагане и облагане на свръхпечалбите на всички компании в енергетиката. Парламентът си е свършил работата и това вече е голям тест за изпълнителната власт. Всички големи компании трябва да си платят данъците. Порочната практика на неплащане е крайновреме да приклчи. Няма достатъчно аргументирана позиция за намаляване на бюджетния дефицит, който започва да става обезпокоителен. В Закона за доходите на физическите лица въвеждаме правилото облагаемите и необлагаемите доходи да са ясни, да се декларират служебно, за да можем да видим кои са уязвимите групи. Не можем да правим социална политика за милиони хора. На път сме за първи път това да се случи.
ДБ ще постави на масата приоритетите, програмата, идеите си, за да опитаме да направим правителство с тория мандат, тъй като не е редно да отлагаме проблемите. Предстоят най-важните дни.
Ако искаме да овладеем бюджетния дефицит без да вдигаме данъците, трябва всички да си плащат. Ако данъците се повишат, ще загубим растежа, ще загубим инвеститори, добре платени работни места и доходи. Затова трябва всички да си плащат, настоя накрая депутатът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *