АкцентБългария

За да има доверие избирателят в изборния процес, трябва да е убеден, че гласът му се отчита правилно

Идеята ми е да се изключи всякаква намеса на правителство, администрация, олигарси, мафиоти и т. н., т.е. по реда на гласуване да няма човешка намеса. Не намирам за необходимо да се гласува в тъмна стаичка, достатъчен е параван. Най-важното е, че за да се броят и отчитат бюлетините с машина, те трябва да са във вид, удобен за машината – като тото фиш. Сегашните бюлетини са прекалено големи и прекалено скъпи. За да се елиминира възможността предварително да се попълват бюлетини, се налага те да се печатат на специална хартия в БНБ, което ги оскъпява и прави процеса много сложен. За да станат достатъчно малки, така че да могат да се броят от машините, трябва да се откажем от надписите. Когато хората гласуват, не търсят името, а номера. Трябва предварително в паметта на специален приемен механизъм да се въведат базови данни за секцията или района, за да няма съмнения от ЦИК, след което урната и приемният механизъм се запечатват и пломбират, за да няма възможност за намеса и се предават заедно с протоколите. Има много начини да се елиминира възможността за двойно гласуване или гласуване на мъртви души. Това коментира в студиото на Алтернативата Иван Костурски, зрител.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Първо ни се връчва бюлетина, чийто баркод е активиран и приемният механизъм на урната няма да го приеме, ако той не е активиран, т. е. няма как да се внесат предварително попълнени отвън бюлетини. Единственото, което прави СИК, е да предаде чрез протокол запечатаната урна и приемен механизъм на хората, които ще ги транспортират до преброителния център, като в секцията не се брои. Работният ден на Комисията приключва с протокола за сдаване на урната и приемния механизъм. Във всяка секция има от няколко десетки до няколко стотици бюлетини. Идва куриерът и срещу протокол взема бюлетините и ги носи в преброителния център в съответния МИР, т. е. трябва да има 31 преброителни центрове. Урните се носят в преброителния център, предават се на Комисията срещу протокол, с което фактически работата на изборните секции и куриерите приключва. В преброителните центрове се разпечатват урните и пачката бюлетини се поставя в преброителните машини, които са нещо средно между банкнотоброяч и скенер. Така преброяването отнема нищожно време. Идеята е да се поставят всички бюлетини поетапно, доколкото е капацитетът на машината, и да не се знае кой как е гласувал. Така корпоративният и купеният вот ще намалеят значително. Пачките с бюлетини се поставят пред лицето на камерите, наблюдателите и РИК в преброителни машини, които отброяват и отпечатват протокола. Пачката от тази преброителна машина се поставя в следваща такава. Идеята е да няма никакво съмнение, че се е случило нещо с първата машина. Ако протоколът от втората машина е идентичен с този от първата, то съмнението в машините отпада.
Ръчното броене е много трудоемко и отнема много време. Машината може да преброи бюлетините от целия МИР за час-два. Това означава, че изборният процес приключва до два часа след пристигането на бюлетините. След като излязат протоколите от двете машини, се раздават на всеки, който ги поиска, и не би трябвало да са тайна. Националният резултат може да се определи дори със сметало с дървени топчета и не е необходимо да се въвежда в „Информационно обслужване“ в ЦИК.
В бюлетината ще има полета за всички видове избори. Дава се възможност едновременно с една бюлетина да се гласува за всички избори едновременно.
След като в едното поле са поместени номерата на партиите, а в друго – преференциите, избирателят гласува едновременно и за партията, и за преференцията. Накрая не е необходимо да се въвеждат данни, защото биха се появили съмнения, че може неволно да се появят грешно въведени данни. На практика са получава нещо като аналогово електронно гласуване.
Неграмотният може да не може да пише, но познава цифрите и ги търси по списъка. В сегашната система МИР-овете представят различен брой РИК, което не е правилно. Народният представител се избира, като броят на гласувалите се раздели на 240. Тогава не е необходимо предварително да се определя броят на мандатите в избирателните райони. Така се дава на този, който е заслужил. Ако хората не гласуват в собствения си избирателен район, депутатите ще бъдат избрани от другия избирателен район, в който активността ще бъде достатъчно голяма.
Тази система на гласуване зрееше три години и не съм сигурен, че скоро ще влезе в обращение, но идеята ми е да се елиминира всякаква възможност да се лъже. Освен това, понеже бюлетината е универсална, неизползваните остават за следващи избори, уточни в заключение Костурски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *