АкцентБългария

Българинът изконно носи у себе си усещането за любов към Родината и това се ползва в хибридната война

Творбата на Алеко „Бай Ганьо“ не може да бъде квалифицирана като смешна. В нея се обсъждат проблеми, актуални както по времето, когато е създадена, така и в днешни дни. Алеко разглежда противоречието между истинския патриотизъм и автентичното родолюбие, както и начина, по който се сблъскват двата манталитета – желанието да бъдем истински европейци и реалната среда в която битуваме. Празнуването на рождения ден на Алеко е инициатива, наречена „граждански патриотизъм“, която стартира с вид публичност на мълчаливите обикновени патриоти, които искат да нададат глас срещу фалшивия патриотизъм, навлязъл на дълбоко в живота ни. Манифестът е опит да се покаже, че истинските патриоти са, по израза на Симеон Радев, „строители на съвременна България. Това е обикновеният човек, който милее за Родината си, който полага грижи сега и в този момент за развитието ѝ и поддържането ѝ, опитвайки се да създаде по-добри условия за живот на семейството си и обществото. Това коментира в студиото на Алтернативата културологът Анна Бекчиева.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Истинският патриотизъм не е свързан с гръмки слова и крясъци, както и излишни символи. Леденото хоро е чудесен нов ритуал от 60-те години на миналия век и не би трябвало да се нарича вековна традиция, а участниците в него да се определят като „единствените истински българи“. По повод филма за Ботев някой бе казал, че най-хубавото в него е предизвиканата критика; че хората вече имат онази чувствителност да реагират на подобни смехотворни опити за представяне на българската история. Това е основният проблем, срещу който инициативата ни се бори – превръщането в кумири на националните ни герои, която тенденция започва да се развива след 9 септември 1944 г., когато по болшевишко-съветския модел се появява нужда да бъде изградено общество, лишено от внимание към конкретната личност. Затова са му необходими кумири, в каквито са превърнати и образите на Ботев и Левски. Филмът не може да влезе в идеята за граждански патриотизъм, тъй като връща идеята за това човек да е патриот на базата на отминали събития, както и неприемането на реалните събития, които са се случили; канонизира се един образ без идея да се последват делата му, т.е. представен е образът, а не делата и то по смехотворен начин. За най-голямо съжаление филмът е финансиран с обществени средства.
Опитваме се да наложим обикновеното човешко отношение на любов към Родината, което всеки от нас проявява в ежедневието си. Патриотизмът не трябва да се демонстрира чрез символи, а единствено да бъде преживяван. В кабинетите на Борисов и Фандъкова висят икони, а те са най-далече от автентичната идея за български патриот. В този контекст патриотизмът трябва да бъде преживяван ежедневно. Той е борбата за изграждане на демократично европейско и справедливо общество, за да оставим на децата си място, на което биха били щастливи да живеят. Наблюдаваме фалшифициране на истинския патриотизъм, който бива използван чрез грозна политическа форма, но вина за това има и обществото, допуснало тези псевдопатриоти да изземат медийното пространство и съответно социалното. Българинът изконно носи у себе си усещането за любов към Родината и това се използва в хибридната война в опит да се подмени дебатът и да се вкарат вируси в обществото, които да дискредитират истинския патриотизъм и да го превърнат в обикновена арогантна проява. Целта на инициативата е да покаже фалшификацията. Тя е изцяло граждански акт с призив към по-скоро демократичните партии патриотизмът да намери своята политическа проекция. Целта е гражданската инициатива да бъде политизирана. Не мисля, че представата ни за патриотизъм трябва да бъде продавана. В един момент много лесно могат да бъдат разобличени политиците, които я използват погрешно, но е нужна и дълбока и продължителна борба с дезинформацията, защото самото съществуване на подобни политици, е резултат от хибридната война.
Пътят е образование и информираност. Друг начин няма. По своята същност първоначалният патриотизъм от 19 в. има необходимост от създаване на понятието „нация“ и начина, по който боравим в момента в нашето пространство с патриотизма, е този, нека го наречем, архаичен модел на разбиране на патриотизма, защото сам по себе си той е едно изключително демократично усещане, което определя всички жители на дадена територия като принадлежащи към една определена нация. Чрез дезинформацията тук се появява разделението между народ и елит, което се прави абсолютно умишлено. Вече има конкретни инициативи, които се провеждат. В ДБ като част от клуб „9 декември“ стартирахме изслушване на сънародниците ни в Украйна пред НС. Тъй като имаха писмо, подписано от 800 българи, живеещи там, изискахме то да бъде прочетено, а те да бъдат изслушани в Комисията за българите в чужбина. И едно от основните им изисквания беше именно това – да се спре дезинформацията, свързана с българите в Украйна. А другото им желание бе политици, визирайки конкретно Костадин Костадинов, да спрат да говорят от името на българите в чужбина.
На 17 януари по инициатива на клуб „9 декември“ ще се проведе кръгла маса в НС, чиято тема ще е „Руската дезинформация“, тъй като в основата на всички тези събития и цялостното изкривяване на реалностите в България стои именно този проблем.
Ще ми се да следваме мисълта на Левски да бъдем равни на другите европейски народи. Това за мен е истинският патриотизъм и каузата, за която са се борили дедите ни. Това трябва да продължаваме да правим и ние като истински патриоти, посочи в заключение Бекчиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *