АкцентБългария

Нужен е модел на т. нар. отворена десница – десница като подадена ръка за единение

Първата и втората политически сили менят местата си, но нищо с съществено не се случва. Опасността идва от това че статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС – е твърде силно, въпреки лидерството на Нинова, която изключва съвместно управление с ГЕРБ. БСП все пак намират общи теми с ГЕРБ като връщането на хартиената бюлетина. БСП винаги е била част от статуквото. Просто за един кратък период при Четворната коалиция за Нинова е било по-изгодно да участва в нея. Всъщност и двете партии имат общ фундамент – БКП. Борисов като доверен син на Комунистическата партия усети накъде духа вятърът и успя да приватизира това „съкровище“ – управлението на БСП. Партията му е лидер на корупционните практики в България 12 години заедно с неотменимия му помощник ДПС – корпорация, която винаги е там, където са парите, т.е. винаги в управлението. Познаваме се достатъчно добре с бившия премиер – майстор на политическите капани и винаги се намират наивници, които да се хванат в тях. Това коментира в студиото на Алтернативата Методи Андреев, бивш председател на Комисията по досиетата.
Предложението на Борисов от 8 януари е именно такова – клопка за наивници. Не вярвам ДБ да си помисли въобще, че предложената от него схема ще е от полза за партията и въобще на реформистките сили. Изконната цел на Борисов, неговото символ верую, е да пререже връзките между ПП и ДБ, а на тях основната им връзка действително е желанието им да се справят с модела „Борисов“. Дори Регионалното министерство на Служебното правителство е тръгнало по същите стъпки с инхаус процедурите. Следователно този модел е жив през тези 12 години. Ако държавата е имала воля, нямаше да има златен гьол или Капитан Андреево. Тези неща зависят от МС и министър-председателя. ГЕРБ приватизираха „съкровището“ наследено от БСП.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Спорно е коя е по-голямата хранилка – енергетиката или инфраструктурните проекти. Скептичен съм към изявлението на Борисов от 8 януари, граничещо с политическа наглост. Призивът му звучи горе-долу така: „Че сме крали, крали сме, но дайте да забравим какво сме крали досега, защото ще обещаем, че повече няма да крадем.“ Ситуацията е същата с тази, когато навремето БСП казваше: „Дайте да не закачаме нашите партийни другари, а да направим мирен преход.“ Видяхме докъде ни докара мирния преход; видяхме какво стана, когато дойде Неговото величество като премиер и възвести, че трябва да има помирение без да има разкаяние; видяхме как след него Русия навлезе политически в държавата. Всичко това означава, че Доган е фактор, включително и при сл. правителство и Президента.
Откровено става дума за кражба на 40 млн. лв. от ТЕЦ-а на Доган. Булгаргаз, който е държавно предприятие, отказва да си търси парите. Сега си представете, че някой от Булгаргаз е получил 10% комисионна. Питам Прокуратурата защо мълчи. Това не е ли най-малкото безстопанственост от страна на директорите на Булгаргаз. Другият пример е Росенец, чиято концесия беше подписана по времето на Борисов. Случайно ли беше, че тогава ИПОН получи охраната на тръбопроводите на Лукойл?
По време на 43 НС, когато сформирахме Групата за натиск, Ваньо Танов, който беше голям противник на корупционните практики при политиката на горивата, искаше да сложи измервателни уреди. Тогава ми беше казал: „Единствените хора, които можете да внесете предложенията ми, сте вие с Мартин Димитров и Петър Славов. И тогава Мартин ги внесе и му отрязаха спирачките. Месец и половина НСО го охраняваше. Това с Росенец го няма никъде в Европа. Ние сме единствената държава, която не е конфискувала нито един имот на руски олигарх. ДАНС се сети едва сега. Лавров беше казал, че Камчия е център за прилагане на мека сила спрямо страна членка на ЕС. Това е факт. Съгласен ли ще е Борисов в рамките на предстоящата коалиция да се установят всички нарушения при Турски поток? Защо не коментира доклада на ЗАНС, в който още тогава е писано, че това застрашава националната сигурност и сигурността на ЕС.
Представете си, че ДБ получава мандат и сформира правителство. И че Велизар Шаламанов стане министър на отбраната – този твърд привърженик на въоръжаването на Украйна, който ще е един от хората настояващи Украйна да получи Миговете.
Нещата на фронта за Русия тепърва ще се влошават. Тя загуби най-сигурния си пазар на газ – Европа. Оттук нататък руснаците ще се молят на западните държави да купуват газа им, защото най-големият сателит на Русия беше Германия, която с бързи темпове поправи грешката си. Българският пазар е малък. Дори като най-вярната на Кремъл държава ние приключваме с руския газ. С какви очи в момента Борисов подава ръка на ДБ – партията, обявила няколко точки за депутинизация. Това означава самият Борисов да бъде депутинизиран. Аз не искам този мандат да го получава ДБ.
Христо Иванов трябва да си припомни историята, на която съм свидетел – първите предложения, които даде той като министър на правосъдието, бяха много близки до предложенията на „Правосъдие за всеки“ за по-радикална промяна и реформа в съдебната власт. Тогава Борисов и Цацаров бяха за прекратяването на тази реформа и се стигна до т. нар. исторически компромис, който роди Каскетурата. И какво говореше Борисов оттам насетне – че главният прокурор е избран по правилата на Христо Иванов. Ако Христо Иванов иска Борисов да говори същото догодина, нека се хване на тая въдица. С Борисов, докато е лидер на ГЕРБ, не може да има никакво реформаторско правителство а само чисто административно. Фундаменталният проблем на България е огромната корупция и ние трябва да го решим не с подписи, че повече няма да крадем, а с реални действия – не да пишем обществен договор със старите крадци. Предлаганото от Борисов е чек без покритие и единствената му идея е да бъде реабилитиран, за да не се срещне челно с българския наказателен кодекс. Ако ПП иска избори на всяка цена, най-вероятно такива ще се случат. ГЕРБ също имат причина да искат нови избори. Не напразно в Пловдив гербаджийските общински съветници помогнаха Гергов да получи мажоритарен дял в Панаира, което се случва за втори път след дупката във варна. Всичко това се случва, защото Гергов има силно влияние в БСП и е лицето на кремълската политика в България. Това е защита на кремълския интерес. Представете си, че през февруари по време на Конгреса на БСП силите на Гергов и Добрев набират инерция и сменят Нинова, чието единствено преимущество е, че не желае да се коалира с ГЕРБ. Ако тя бъде сменена и на нейно място се постави Станишев като консенсусна фигура, аз съм сигурен, че след следващите избори тройната коалиция ще е ГЕРБ, БСП и ДПС. Факт. Радев също иска да я смени, но практически ѝ създава имунитет да не може да бъде сменена. За мен е най-интересно какво ще се случи, ако Президентът връчи мандата на ДПС. Те се имат за евроатлантическа партия, макар да са едни от най-верните стълбове на кремълската политика в България. Влиянието на Кремъл към ДПС минава през Анкара. В момента Путин и Ердоган имат едва ли не стратегически съюз. Това десетилетно статукво се променя само по един начин – с обединение на реформаторските сили, но политиците ни не четат историята. Затова ще се повтарят избори безкрай.
Ставането от коалиция партия с нищо няма да помогне на ДБ. Просто ще има още една партия с ново име. Нужен е модел на т. нар. отворена десница – десница като подадена ръка за единение.
Положението е много подобно на това, което беше след 10 ноември. Тогава България беше пред дилемата демокрация или диктатура. Затова СДС беше създадено като коалиция от десни, леви и центристки партии, за да може да се случи промяната. Антикомунистическо не означава дясно. Сега положението е същото. Големият каньон в българския политика се нарича корупция. От едната страна има хора на статуквото, затънали до ушите в корупционни схеми, от другата са всякакви хора, но не и корупционери. Въпросът е как да обединим тези от другата страна. Завръщането на демокрацията в България не е работа само на левите или само на десните партии. За пръв път след управлението на Борисов корупцията у нас вече е ендемична. Тя е форма на държавна политика и това е факт. Реформаторски сили трябва да приложат принципа на отворената десница за местните избори. Номенклатурата на ГЕРБ се храни от местните администрации, затова е по-важно реформаторите да ударят нея; да отмъкнат каналите за захранване от корупционните практики и да ги спрат, защото тя е най-заинтересована общините да останат в това си състояние. Ако ударят ГЕРБ в няколко големи областни града, на следващите избори те ще има не повече от 300 000 човека. Борисов като верен член на БКП знае едно: „Нахрани едни хора, за да ти целуват ръката.“ Това е единствената партия след 10 ноември, която имаше достатъчно дълго управление, за да създаде номенклатура подобно на тази на БКП.
Трябва да се върви към премахване на институцията Служебно правителство, да се приложи моделът на Гърция – който спечели най-много места да управлява сам и да носи цялата отговорност, и да се намали роенето на партиите, като се вдигне избирателният праг, сподели в заключение рецептата си за излизане от кризата Андреев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *