АкцентБългария

Митологемите могат да се побеждават единствено с нови митологеми

Атаката срещу ДБ със сигурност е част от приближаващата предизборна кампания, макар Президентът да каза, че скандалът не му повлиял и няколко секунди по-късно заяви: „Представете си какви биха били последствията за едно правителство на ДБ през призмата на въпросния скандал“, т.е. в едно и също изречение Радев изложи коренно противоречащи си тези. В глобален мащаб винаги, когато голяма техкомпания се срути, медиите гръмват. В нашия случай имаме политически оттенък или по-скоро опит за интерпретация. Лобизмът, както и други подобни практики, въведени столетия назад в англосаксонската демокрация, в България са с негативна конотация. Общността трябва да е информирана, че подобни практики са нелегитимни, когато не са регламентирани, т.е. по-добрият вариант е те да влязат в някакви правни жалони. Ръка за ръка с това върви и теза, защитавана от политическа партия в момента и развявана манипулативно, а именно законодателството, свързано с агентите на влияние. Когато става въпрос за превод и адаптация на нормативна база трябва да сме много деликатни и внимателни. Това коментира за Алтернативата проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации в НБУ.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Пари за субсидии към настоящия момент се дават само на парламентарно представените партии и спечелилите над 1%. Но над 60% от българите отказват устойчиво да участват в изборите. Една национална кампания струва със сигурност милиони, така че независимо от харизмата на хората, захванали се с нови политически проекти, те ще бъдат принудени да получат финансиране от другаде. Затова законодателството трябва изключително внимателно и визионерски да съобрази цялата палитра на политическия процес, касаеща свободното сдружаване на хора така, че да няма ощетени. Много е важен и последващият контрол, а не само подаване на отчети към сметната палата. Има политически субекти, които последните години са генерирали десетки милиони в банковите си сметки, а политическите партии не са структури, които могат да печелят. Партийната субсидия би трябвало да бъде разходвана само и единствено за партийна и просветителска дейност.
Думата „представителство“ в демократичния свят е особено важна. Интересите на хората от бизнеса трябва да бъдат защитени чрез практиката „лобизъм“ от една страна, но от друга – тези бизнеси имат правото да се сдружават и да номинират свои представители така, че да формират политически партии, които да бъдат бизнес партии. И съвсем логично е тези структури да се финансират от въпросните си „меценати“. Всичко ще е въпрос не само на нормативната уредба, а и на контрол и вероятно на още 30 години за промяна на гласите. За да реализираме социални практики младото поколение трябва да бъде възпитавано така, че да изповядва морала, да спазва правила и норми, които не са непременно описани в Закона.
Дълбоко вярвам, че структурирането на взаимоотношенията в една общество не може да разчита само и единствено на законодателната база, а на добрите практики, на развитието на динамиката във взаимоотношенията на представителство и групи на лидерска основа. Тогава ще имаме онзи модерен и разбиращ отсрещната страна диалог, чийто дефицит наблюдаваме пред последните години.
Финансирането на политическите парти, съответно ИК, винаги се променя конюнктурно, защото се критикува нещо, което е актуално в момента. Липсата на устойчивост и приемственост е още един дефицит и това е симптоматично и за нивото и класата на българския „елит“. Трябва да продължим разговора за това как се рекруитират политически активисти и как се освежават политическите структури така, че в тях да постъпват млади хора.
Появата на една политическа структура, заявяваща себе си като революционна, е нещо добро, но няма как да промени цялата политическа среда, ако големите т.нар. консервативни партии не направят подобен жест. Въпросът е тези, които имат повече опит и самочувствие, да се замислят, че имат нужда от свои хора – следовници и да ги обучат, така че да изградят политическа школа.
Една от считаните за панацея политики, които би трябвало да съсредоточат всичко, което желаем да правим в перспектива, е свързана с образованието. Там е разковничето и ако желаем да разгърнем влиянието си върху по-широка маса хора, трябва да наблягаме върху ценза и грамотността – медийна и дигитална. Ето още как биха могли да бъдат разходвани получаваните по време на избори пари.
Партиите така или иначе ще продължат да искат такъв тип финансиране, но никой няма да е толкова щастлив, ако дари по съществуващото законодателство и сетне види името си в пресата. Така се създава усещането за това, че се занимаваш с нещо, което би могло да доведе до щети в лично качество, а не толкова до удовлетворение, че си допринесъл за демократичната сила, която подкрепяш.
По повод разкритията на Политико и Билд от днес проф. Стоянов уточни, че винаги когато една информация идва отвън и ни подкрепя, е по-ефективна и добави:
Това е една от техниките на убеждаващата комуникация, така актът на подкрепа може и да не е случаен. Той категорично има връзка с казуса „Нексо“. Когато те удрят хибридки и пропаганда, единственият вариант да отвърнеш е с подобен инструментариум. Митологемите могат да бъдат побеждавани единствено с нови митологеми.
Бих погледнал от различен ъгъл „тайното“ спасение на Украйна. Всички знаехме, че се изнася и така трябваше да бъде. Друг е въпросът, че някои държави даряваха, а ние продавахме, но има политици, които тогава бяха вицепремиери и се кълняха във всичко свято, че такова нещо не съществува и е редно сега да дават отговори и да уточнят кога говорят истината – тогава или сега.
Последните няколко години политиката ни е на системи, но постепенно се събуждаме от комата. Не виждам възможност за устойчиво правителство с дълъг срок на годност, което бъде създадено преди нови избори. Скептичен съм, че БСП ще успее.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *