АкцентБългария

Митологии се преодоляват най-трудно. Всички уважаващи себе си държави почитат свободата и независимостта си

Възкресяваме темата за смяна датата на националния празник, защото след почти година война в Украйна, разпалена от руската клептокрация, светът се променя главоломно. Вече живеем в свят, в който не може България да седи на два стола – обърната към миналото и без ясни перспективи за бъдещето. Това, което ни обедини за подписка на народните представители в 48 НС, бяха няколко факта: Войната в Украйна разкри имперската същност на Русия откакто съществува, чиито интереси по-често са се разминавали с нашите национални интереси, отколкото да са съвпадали с тях. Всъщност на 3 март празнуваме рождения ден на руския император, което не е достойно за похвала. Българите не са допуснати до подписването на прелиминарния мир между две империи, които всъщност си съперничат в разпределението и преразпределението на българските земи. Т. нар. мит за Сан Стефанска България, който се утвърждава на този ден, всъщност има прикрит антибългарски характер. Не е вярно, че Сан Стефанска България е обхващала границите на Българската екзархия и всички български земи. Припомням, че Смолян и Кърджалийско остават извън тези граници. За всеки добронамерен изследовател е ясно, че това е просто пропаганден трик на Руската империя. Това коментира в студиото на Алтернативата доц. Момчил Дойчев, съпредседател на Атлантическия съвет в България.
След февруари м. г. датата 3 март разделя дълбоко и трагично българския народ. На 3 март м. г. на в. Шипка българският мин. председател беше замерен със снежни топки и се вееха руски знамена. Това е дълбоко замислена хибридна операция, внушаваща, че българите са несвободни и зависими и че всеки път са освобождавани от Русия.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Следващата точка, на която обръщаме внимание, е че последното комунистическо мнозинство в НС реши да смени 9 септември с друга дата, напомняща на съветските покровители, че ние ще продължаваме да сме с ограничен суверенитет и ще поддържаме зависимостта си от РФ. В годините, особено след 2001-ва, виждаме пълзяща реставрация както на авторитаризма, така и на практиките, свързани с руското влияние, особено в сферата на сигурността, отбраната и енергетиката. Хора, които фалираха на два пъти България и отдавна трябваше да се в затвора, сега са по върховете както на задкулисната, така и на изпълнителната административна и дори законодателна власт.
По времето на Перестройката на Горбачов имаше исторически прозорец, който ни се открехна, но ние не успяхме да го отворим, защото силите на промяната бяха по слаби от тези на статуквото.
Митологии се преодоляват най-трудно. Митологемата за освобождението, братушките и вечната дружба е наслоявана в 7-8 поколения, но все пак след руската агресия в Украйна все повече хора проглеждат, макар основните ни медии да са под контрол. Фактът, че има две парламентарно представени партии, които защитават руски интереси, всъщност дава основание на Атлантическия съвет да смятаме, че т.нар. евроатлантически партии все пак ще намерят сили да внесат проектопредложението.
Повече от 40 професори и около 30 доктори на науките са подписали подписката ни, както и трима генерали. За национален празник предлагаме 24 май – денят на глаголицата и кирилицата, 6 септември – денят на Съединението и 22 септември – денят на Независимостта. И трите дати биха могли да бъдат едновременно наш национален празник. 3 март би могъл да остане официален празник заради почивния ден. Но всички уважаващи себе си държави почитат свободата и независимостта си.
Най-вероятно ще внесем петицията началото на другата седмица. Подготвяме и друга – за премахването на всички паметници на окупационната съветска армия, защото в центъра на София е пълно с руски паметни знаци, посочи в заключение доц. Дойчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *