АкцентБългария

Настояваме за бърза и радикална промяна на учебниците, основаващи се на идеологията на антибългаризма

Когато коментираме политиката на РСМ към България, трябва да имаме предвид, че в центъра на македонизма като идеология стоят антибългаризмът и расизмът. Във всяко общество има расисти, но те са в периферията. В РСМ обаче расистката доктрина е трайно настанена в академичните среди, политиката и централните медии. Проблемът е сериозен и с такива палиативни мерки от страна на [външния министър] г-н Османи той не може да се реши. Нужна е радикална промяна в учебниците по история, в реториката на медиите и публичната среда, защото омразата срещу българите не е случаен и спонтанен акт на насилие от някакви хулигани, а резултат от целенасочената антибългарска пропаганда през последните 80 години, насадена в Скопие от Сърбия и бивша Югославия, според която българите се представят като расово непълноценни изверги, които от 1300 години тормозят македонците – носители на човешката цивилизация. Това е основният наратив учебниците, вкл. в академичната литература. Това коментира в студиото на Алтернативата Антон Панчев, политолог и член на Македонския научен институт.

В хода на разговора с пряко включване от Скопие Люпчо Георгиевски, председател на културния клуб в Битоля, посочи, че основната причина за избуяването на антибългаризма се корени в политическия говор на омразата в РСМ и допълни, че имената на културните клубове в Охрид и Битоля няма да бъдат сменяни в никакъв случай, а българите ще търсят правата си в съда до последна инстанция в Страсбург.
От изключително значение е клубът да продължи да се казва „Иван Михайлов“, защото това е последният вожд на историческото ВМРО. Не може българите в РСМ вечно да сме натикани в някое кьоше и да мълчим примиренчески. Няма нищо радикално в името на Иван Михайлов. Единственият знак на добра воля и за двете страни е да ни признаят за българи, каквито сме.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Християн е пребит само защото е българин. В желанието си да тръгнат в друга посока обаче медиите първоначално писаха, че това било махленска разправия, че бил наркодилър и т.н. В Битоля внесохме сигнал за заплаха. Там в пресата излизат имената и адресите на активистите на клубовете като обект на ликвидиране и публичен линч, за което известихме полицията. Единствената защита е правото ни да бъдем включени в Конституцията като народност наравно с останалите – напр. с албанците. Настояваме за бърза и радикална промяна на учебниците, основаващи се на идеологията на антибългаризма.

Обратно в студиото Панчев уточни, че не трябва да етнизираме темата, защото Османи е албанец, а в хода на ВСВ в Западна Македония действа 21-ва есесовска дивизия „Скендербег“, в която половината участници са албанци, а имат и един сътрудник на нацистите, [албанеца] Джемо Гостивари, на чието име в РСМ има клубове и паметник (на който Османи поднася цветя), а властите не коментират нищо.
Право на местните българи там е да изберат името на клуба си, а и не трябва да отстъпваме пред македонисткия наратив, че България е била фашистка държава. Отношенията между двете ни държави трябва да се основават на Международното публично право. РСМ трябва да уважава собствените си закони, преговорната рамка с ЕС и Двустранния договор с България, а те се опитват да избягат от правната и юридическа отговорност, откъдето произтичат и проблемите. Учебниците от 2018 г., публикувани след подписването на Договора, не са променили и буква.
Ветото не е фатална грешка, но трябва още по-настоятелно да защитаваме евроатлантическите принципи спрямо РСМ по отношение членството ѝ в ЕС. Русия е неприятелска за България държава и по отношение на т.нар. македонски въпрос винаги е била срещу нас. Сръбската идея за създаване на македонски език и народност е подета от СССР още 20-30-те години на миналия век. Русия си пази геополитическите проекти. За съжаление македонисткият национализъм си има собствено гориво и вече се развива върху собствена почва, макар да не се откъсва от менторите си в Белград и Москва. Процесите текат от 30-ина години – откакто РСМ стана уж независима държава. Голяма част от населението там действително не иска да стане член на ЕС и предпочита да мечтае по юговремената с надеждата Югославия да бъде възстановена.
Скептик съм, че проблемите са преодолими, защото големи части от населението живее в миналото и в стереотипи спрямо българите и албанците. Сегашните управляващи се надяват да купят 5-6 депутати, за да променят Конституцията и, ако това не се случи, РСМ няма да започне преговори за ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *