АкцентСветът

Синхрон и сцепление между различните научни области се създават с обща стратегическа рамка, каквато у нас липсва

Някои казват, че въвеждането на валутния борд (и плоския данък) е едва ли не стратегически единственото хубаво нещо, случило се през последните 30 години и спасило от политически набези огромна територия, от която икономиката е само част. Той обаче не може да бъде вечен. При нас нещата ще минат добре при няколко условия: по-голяма стабилност в самата Европа, вкл. парична и политическа. Дебатът за преминаване в Еврозоната в България не е правилно формулиран и е политизиран, а партиите – прекалено гласовити в опита за отлив. Добре е да има трезв разум, защото България не е готова за влизане най-вече поради липса на спокойствие. Всичко, което сега се натрупа като дефицит, ще дойде с лихвата, ако влезем. Затова се опасявам, че бързаме. Това коментира в студиото на Алтернативата проф. Тодор Танев, социолог, д-р по политически науки и бивш министър на образованието, учредител на катедра Публична администрация в СУ и автор на три книги за стратегическо управление на държавни структури.
Войната в Украйна навреди достатъчно на Европа, стига Русия да не прибегне до престъпление срещу човечеството. Не знам какво би повлияло на Русия освен вътрешни борби, които да променят нещата отвътре.
По медиите не се коментира много важна тема: какво ще стане с онези 20 млрд. валутен резерв, докато левът е закотвен към марката. По какъв закон ще бъдат разпределени парите на народа? По какъв начин НС в една парламентарна република контролира преминаването на тези пари от банката и дали няма да влязат в обръчи от фирми? Къде са преградите?
Политическата система е така устроена, че не можем да излезем от партизанщината, така разбираме общественото си устройство. 75% от дейността на партиите е преразпределение на пари. Там не става дума какво реално ще се прави в даден сектор, което е огромен проблем. Мирогледът на партиите се простира до края на мандата и никога отвъд него, което е работа на държавничеството. А то няма да се появи, защото е „вредно“. Появи ли се някой, който да мисли различно, системата го изхвърля.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Няма сцепление и синхрон между различните научни области у нас, а те се създават, когато има обща стратегическа рамка, почиваща върху съгласие, но такова липсва. Системата непрестанно се възпроизвежда. Стратегически трябва да развиваме образование, което създава професии – професионално образование. Задушаващата хватка на 19-те общообразователни предмета върху обучителните е страховита. При този тип училища водещо е МК. Всяко ресорно министерство е по-компетентно от МОН, чийто монопол е време да приключи. Трябва да пуснем външна група да контролира това, което се моделира в България.
Стратегическите идеи водят до това да те „награчат“ политиците, а те го правят лесно чрез медиите.
В политически план до ноември не очаквам съществени промени, защото „силните“ партии изчакват новата колода карти след местните избори. Възможен е още един кратък парламент. Ситуацията след местните избори няма да е кой знае колко нова, но ще е нова, прогнозира в заключение проф. Танев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *