Светът

IES ENERGY BRIEF: Русия увеличава доставките на дизел за Турция и Мароко заради ембаргото на ЕС

Reuters, January 18, 2023

Резюме

Това съдържание е създадено в Русия, където законът ограничава отразяването на руски военни операции в Украйна.

МОСКВА  – Русия е увеличила доставките на дизел за Турция и Мароко, опитвайки се да пренасочи петролните си продукти преди ембаргото на ЕС, показват данни от търговци и Refinitiv.

Европейският съюз се съгласи с пълна забрана на вноса на руски петролни продукти от февруари 2023 г. в опит да намали приходите на Русия за ролята й във военния конфликт с Украйна.

Русия ще насочи доставките си към Азия, Африка и Латинска Америка, каза руският вицепремиер Александър Новак.

Доставките на дизел от руските пристанища за Турция са се увеличили през декември 2022 г. до повече от 750 000 тона и възлизат общо на 5,05 милиона тона през 2022 г. спрямо 3,99 милиона тона през 2021 г., показват данните на Refinitiv.

От началото на януари Русия вече е доставила на Турция около 450 000 тона дизелово гориво.

Доставките на дизел от Русия за Мароко се увеличиха до 735 000 тона през 2022 г. след само 66 000 тона предходната година и възлизат на около 140 000 тона от началото на 2023 г.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Няколко товара също са доставени от Русия до Гана, Сенегал, Либия и дори Уругвай и Кот д’Ивоар, според Refinitiv.

Междувременно Европа все още внася основната част от руския дизел, пълнейки резервоари преди крайния срок на 5 февруари.

Ембаргото на ЕС не само ще окаже влияние върху пренасочването на руските доставки на дизел, но също така и върху ценовите ограничения , които коалицията от Групата на седемте (G7) планира да наложи.

„Предполагам, че руските барели в Европа ще бъдат по някакъв начин заменени с доставки от Азия и Близкия изток, но цената е въпросът“, каза търговец.

Вицепремиерът Новак каза през декември, че е по-добре Русия да намали добива на петрол, отколкото да се съгласи с таван на цените, наложен от западните страни. Ембаргото на Европейския съюз върху руски петролни продукти може да доведе до покачване на цените на петролните продукти в Европа, добави Новак. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *