България

Единствената невинна държава в Европа е България

Разделението по темата за спасяването на българските евреи датира още от 1989 г. Дотогава официалната теза бе, че БКП и лично др. Т. Живков е приел задачата да ги спаси. Това той сам е описал в трудовете си. Впоследствие обаче демокрацията даде възможност да се прокарат и други идеи, които също не отговарят на истината – една от тях е запазването на българските евреи на територията на страната. Вина признава този, който я носи. След прочитането на хиляди документи съм категорично убеден, че е много трудно да се твърди, че България има някаква вина за случилото се. България не успява да се противопостави единствено на германските искания, касаещи евреите извън държавната ни граница. Централна власт винаги принадлежи на завоевателя, защото той носи отговорност. Завоевателят допуска България да администрира тези земи, но той не губи правата си. Неслучайно, когато Германия иска да изсели евреите си в Полша, изобщо не поставя въпроса за евреите от Македония и Беломорието. Действителната бройка на евреите, живеещи в България е над 55 хил. Цар Борис III е българският национален герой на 20 в. В годините на ВСВ той е направил толкова много, колкото никой друг: върната е Южна Добруджа в пределите на страната, а българският войник не участва на нито един от фронтовете. Лагерите, където са изпращани българските евреи нямат нищо общо в концентрационните в окупирана Полша, Беларус или Хърватия. В България не е убит нито един евреин. Това коментира в студиото на Алтернативата писателят Георги Боздуганов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Законът за зашита на нацията е безспорно репресивен, но по негово време дори не се спазва наредбата за носене на еврейска значка. В сравнение с нюрнбергските нацистки закони той не предвижда две важни неща: отнемане на поданство и изселване извън пределите на страната. Да, евреите не живеят лесно в България, но тези две особености ги запазват. България до голяма степен е подчинена на Третия райх, но прави всичко възможно да запази живота им. Този велик български подвиг нито е достатъчно огласен, нито се отдава заслужената почит към страната ни за делото ѝ.


За комунистическия режим е било крайно неудобно да се говори, че България е спасила евреите си и то през държавната власт. Ако беше обратното, за какъв монархофашизъм щяха да говорят?
Някои еврейски организации са приели за норма, че в Европа няма невинни, следователно всички трябва да плащат обезщетения за това, че евреите са третирани по този начин. Единствената невинна държава в Европа е България. Дори не Дания.
В нито една държава на Европа евреите не са спасени заради това, че имат някакво поданство. Германците не се интересуват от такова и следват убежденията на Хитлер, че всички евреи трябва да напуснат континента. При българския народ като цяло не се наблюдава антисемитизъм като тенденция в обществото. Етническите българи и евреите са съседи и живеят заедно. Има търпимост и взаимопомощ. Давайки им български паспорти, сме спасили около 11 хил. евреи, заминали за Палестина и други държави. Перифразирам мисълта на Фоксман към президента Петър Стоянов, поместена в книгата ми: „Ако всяка държава в Европа бе спасила само своите евреи, нямаше да има Холокоста. България е единствената, която го направи. Затова съм готов да съм ѝ посланик пред света, защото България е страна на славата.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *