България

Независимата журналистика е част от всички елементи на правовата държава

Бяхме предупредени за действията на Лев Инс. Наш репортер видя стенограмата на МС, решихме, че проблемът е важен и че обществеността трябва да бъде информирана. Изпратихме имейл с въпроси към компанията, но получихме отговор, че въпросите са тенденциозни и че ще си получим отговора в съда. В статията се цитира стенограма от заседание на МС с изказване на финансовия министър. Питам се къде сбъркахме. Ако имат претенции, защо няма искане и към цитирания финансов министър. Така или иначе искът е заведен и го получихме на 3 март. За нас беше шок. В исковата молба на Лев Инс се твърди как статията е предизвикала стрес и паника едва ли не в цялата страна. Тази метафорична бухалка фактически е с цел да се затвори устата на цялата журналистика. Недопустимо е мълчанието на големите медии, защото това е кауза на всички журналисти. Ако искаха да си потърсят правата и да защитят някакъв легитимен интерес, това дело можеше да бъде за един лев. Въпросите ни към Левинс не са тенденциозни, а съвсем логични, произтичащи от фактология. С подобен тип искове се блокира възможността да има каквито ида било разговори по темата и изобщо публичен деат. Това коментира в студиото на Алтернативата главният редактор на Медиапул Стояна Георгиева.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





През 90-те години, когато наблюдавахме масов фалит – източването на банките, а после системата постепенно се съвзе Тогава се чудехме защо няма български банки. После се чудехме защо са ни чужди, но видяхме какво се случи с КТБ и кой плати сметката.


По повод солидарността в медиите, Георгиево заяви, че е изключително благодарна защото много колеги са поискали случаят да се тиражира и че съпричастността е сериозна, дори и от представители на бизнеса. Нормален процес, защото съществуването на независими медии е част от една здравословна бизнес среда, създаваща възможност за честна конкуренция. Независимата журналистика е част от всички елементи на правовата държава. Нито ние, нито АЕЖ сме контактували с Манол Пейков, присъединил се към събирането на дарения за адвокат. Имаме идея остатъкът от парите да се внесе във фонд за подкрепа на независими медии, от който да се възползват и други. Издевателството над хората, особено в провинцията е огромно.
Добре е, че в момента ЕК обсъжда законодателство за т.нар. дела шамари. Надявам се то час по-скоро да може да се приложи в България и да има поне превенция – например да не се допускат обезпечения на такива искове, които директно могат да извадят от строя почти всяка медия. При предишното и все още продължаващо дело, заведено от съдия Светлин Михайлов, съдът беше допуснал свръхобезпечение, посочи в заключение Георгиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *