Светът

IES ENERGY BRIEF: Италия се опитва да намали руския газ с нов плаващ LNG терминал

By Bloomberg|Alberto Brambill, March 23

Италия направи ключова стъпка към осигуряване на енергийна независимост от Русия с пристигането на ново съоръжение за внос на втечнен природен газ.

Плаващото устройство за регазификация на хранилището Golar Tundra акостира в неделя вечерта в Пиомбино, на брега на Тоскана. Терминалът е един от двата, които ще позволят на Италия да замени газовите потоци през тръбопровода от Русия, които вече са близо до исторически ниски нива.

Италия внасяше около 40% от своя газ от Русия преди нахлуването в Украйна и предприе бързо действия при премиера Марио Драги, за да го намали, най-вече благодарение на потоците от северноафрикански страни като Алжир. Сега Русия представлява по-малко от 10% от вноса на Италия и целта е той да бъде напълно заменен до зимата на 2024 г., според Eni SpA.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Италианският държавен оператор на газова мрежа Snam SpA купи Golar Tundra миналата година и го обнови като плаващ LNG терминал през последните месеци. Втори терминал се очаква по-късно тази година в Равена, на източното крайбрежие на страната. 

„Италия подписа споразумения с алтернативни на Русия страни за внос на приблизително 18 милиарда кубически метра газ годишно“, каза в интервю Симона Бенедетини, независим консултант на газовия пазар. Терминалът в Пиомбино е от „жизнено значение за намаляване на зависимостта от руския газ, особено с оглед на предстоящата зима, която може да не е толкова мека като тази година“.

Местни активисти в Пиомбино организираха протести срещу терминала, позовавайки се на потенциалното му въздействие върху риболова и туризма. Очаква се терминалът да заработи през май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *