Светът

Енергийният сектор на Саудитска Арабия ще се възползва от войната в Украйна и повторното отваряне на Китай

(Xinhua/Huang Jingwen)

Mar 2023, spglobal.com 

АКЦЕНТИ

Прогнозата за растеж на Китай от 5% за 2023 г. ще подкрепи търсенето на саудитски петрол;

Кралството отчете най-висок растеж на Г-20 през 2022 г. благодарение на високите цени на петрола;

Хусите атакуват концерна, въпреки договора между Саудитска Арабия и Иран.

Въглеводородният сектор на Саудитска Арабия ще се възползва от ограниченото търсене на руски суров петрол от Запада поради санкции и ограничения на цените, както и премахването на ограниченията за COVID-19 в Китай, което стимулира търсенето на неруски енергийни продукти, според S&P Global Ratings.

„Откакто войната в Украйна започна през февруари 2022 г., търсенето на саудитски въглеводороди и нефтохимикали се засили, подкрепено от желанието на страните от западния съюз (водени от САЩ, ЕС, Обединеното кралство и Япония) да осигурят неруските доставки на петрол и газ (който до голяма степен подкрепи глобалните цени и неруското обемно търсене)“, каза агенцията в доклад от 17 март. „Премахването на строгите ограничения, свързани с пандемията, от Китай през януари 2023 г. и новият растеж на реалния БВП целта от 5% за 2023 г., обявена от китайското правителство на Общокитайското събрание на народните представители, може също да подкрепи глобалното и саудитското търсене на въглеводороди и може да доведе до облекчаване на текущите добивни квоти от ОПЕК+.

В момента страните от ОПЕК+ са в процес на съкращаване на своите добивни  квоти с 2 милиона барела на ден до края на 2023 г.

Срещите на ОПЕК+ през декември м.г. и февруари потвърдиха решението за намаляване на добива, което влезе в сила през ноември, тъй като няколко служители от 23-членния алианс изразиха предпазливост относно оптимизма за по-високо търсене на петрол в Китай.

Най-висок икономически растеж на Г-20

Намаляването с 2 милиона барела на ден се случва на фона на съкращаването на добива на Русия с 500 000 барела на ден през март, което идва като отговор на западните санкции и ценовите ограничения в нейния енергиен сектор.

На 5 декември страните от Г-7 наложиха таван на цените от $60/барел на руския суров петрол, заедно със забраната на ЕС за внос на петрол от Москва. След това страните от Г-7 продължиха да налагат горни граници на цените на руските петролни продукти на 5 февруари, след като ЕС наложи забрана за внос на сурови деривати от Москва.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Ключов комитет за наблюдение на ОПЕК+, съпредседателстван от Русия и Саудитска Арабия, трябва да се срещне на 3 април, за да обсъди споразумението от октомври.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, също се очаква да увеличи постепенно производството си до 2026 г. спрямо средно 10,6 милиона барела на ден през 2022 г., каза S&P Global Ratings. Saudi Aramco увеличава максималния си устойчив капацитет на петрол до 13 милиона барела на ден до 2027 г. от сегашните 12 милиона барела на ден.

Саудитска Арабия е изпомпвала 10,46 милиона барела на ден през февруари спрямо 10,42 милиона барела на ден през януари, според последното проучване на Platts от S&P Global Commodity Insights. Страната има квота на ОПЕК+ от 10,478 милиона барела на ден.

Покачващите се цени на петрола през 2022 г. помогнаха на икономиката на Саудитска Арабия да нарасне с 8,7%, най-високото сред страните от Г-20, и „икономиката ще продължи да се възползва от водещата роля на Саудитска Арабия като най-големият индивидуален износител на петрол в световен мащаб“, посочва агенцията.

Бързо настройване на добива

Свободният капацитет за добив на петрол на Саудитска Арабия й осигурява „способността да коригира добива си бързо, когато пазарните условия се променят, в настоящата среда на сравнително високи световни цени на енергията“, каза рейтинговата агенция.

Цените на петрола, които през октомври се движиха около 90 долара за барел, оттогава загубиха позиции на фона на опасенията на инвеститорите от глобална икономическа рецесия.

Platts оцени Dated Brent на $72,28/b на 17 март, спад от 1,17% за деня, според данни на S&P Global. Маркерът е паднал през март с над 13% досега.

Цените се сринаха рязко миналата седмица до най-ниското си ниво от декември 2021 г. насам поради опасения от разпространение на банкова криза, която разбуни финансовите пазари и предизвика страхове от глобална икономическа рецесия.

Колапсът на банките в САЩ и Европа разпалва тези страхове от рецесия след фалитите на Silicon Valley Bank и Signature Bank в САЩ и кредита от 53 милиарда долара на Швейцарската централна банка към Credit Suisse, вторият по големина кредитор в страната.

Атаки на хусите

Енергийният сектор на Саудитска Арабия все още може да бъде обект на атаки от йеменската милиция Хуси, подкрепяна от Иран, въпреки постигнатото с посредничеството на Китай политическо споразумение между Рияд и Техеран, каза рейтинговата агенция.

Предишни атаки на хусите срещу енергийна инфраструктура в Персийския залив, Саудитска Арабия и ОАЕ, третият по големина член на ОПЕК, временно помогнаха за скока на цените на петрола в миналото.

Бунтовниците хуси, които са във война с Рияд в Йемен от 2014 г., преди това поеха отговорност за няколко атаки срещу енергийната инфраструктура на Саудитска Арабия, включително тръбопроводи и рафинерии, както и плавателни съдове във водни пътища като Червено море.

Най-известният инцидент в Саудитска Арабия, за който хусите поеха отговорност, беше през 2019 г., когато въоръжени дронове удариха гигантското съоръжение за преработка на петрол Abqaiq на Aramco, като свалиха около 5% от световните доставки на петрол и изпратиха цените на петрола до скок.

„Саудитските петролни и други съоръжения от време на време са били атакувани от ракети и дронове, привидно от подкрепяните от Иран йеменски милиции Хути“, каза рейтинговата агенция. „Такива атаки с дронове продължават през последните години и остават проблем във връзка с поддържането на нивата на добив на петрол.“

Превод Алтернативи и Анализи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *