ИИ е възможен шамар по летаргията, в която е изпаднала държавата ни

На изкуствения интелект (ИИ) може да се гледа както на потенциална криза и пандемия, така и като на възможност. Колкото до България, той ще пренареди как работят икономики, бизнеси и индустрии. ЕС също ще се опита да си пренареди производствата и да си осигурява много повече неща сам. И в тази динамика как реагираме като държава, как се борим да привлечем ключови инвеститори, какво правим за адекватно законодателство е много важно. Абсурдно е да се мисли, че няма да има уволнени хора. Естествено е един бизнес да си оптимизира разходите. От друга страна е логично всеки работодател да си запази ценните хора. Какво е „ценен човек“ през 2023 г.? Адаптивният човек. Най-важен е въпросът какво правим на ниво образование и как подготвяме хората. Още преди ИИ имаше проучвания, че ако едно време професиите се унаследяваха, сега един човек в рамките на живота си ще смени професията си четири-пет пъти. В момента нямаме представа какви ще са професиите, когато децата ни пораснат. В ИТ-бизнеса борбата за кадри и таланти е толкова голяма, че е лудост човек да си загуби хората, защото може да ги замени със софтуер, защото тези хора ти трябват не за да натискат бутони, а защото за да е успешна една компания, изграждаш екип от хора, които бързо се адаптират към новите условия и това им отваря възможност да се развиват по-добре. Това коментира в студиото на Алтернативата Добромир Иванов, председател на BESCO.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Работим с всички политически партии. Това, което виждам в разговори, е, че за много депутати темата е интересна. Въпросът не опира само до свършена работа, а до лидерство в държавата. Политиците насят отговорността те да формират нагласите на обществото, а не да се напасват към тях. Проблем е, че всеки си мери как да спечели още 100 хил. гласа. В България досега сме били в летаргия. ИИ е възможен шамар по нея. Университетите трябва да станат място, което подготвя адаптивни хора, а не да се чудят кой ще им вземе работата.
Всички в България искаме да живеем по-добре, да сме по-богати, но това не идва от държавата. Важно е дали са успешни на глобалния пазар компаниите и бизнес работодателите. Ако има нещо, което може да помогне на наша компания да остане в България, и съответно тя да стане по-успешна спрямо другите – тя ще плаща по-високи заплати и ще назначи още хора.
В момента обработването на земята стана един от най-дехуманизираните процеси – там са роботи и то вече не дава работа на много хора. И това ще продължи да се случва. Проблемът е, че вече скоростта с която се случва, е прекалено голяма. Ако преди е отнемало десетилетия, сега става за месеци и дни. Затова е важно как се адаптираме.


Образованието е много важно, защото човек трябва да може да мисли. Не можем да изваждаме от системата хора, които нямат функционална грамотност. Когато става въпрос за регулациите, съществува това мислене, че институциите ни не работят добре, следователно чрез закони ще забраним да се случват нещата, което в цял свят е признато за фундаментална грешка, защото така връзваш ръцете на добрите герои, а лошите така или иначе не спазват закона и ще си правят каквото си искат. Трябва законодателите да разбират какви са нуждите на бизнеса, на хората, развиващи технологиите, за да останат в България и да подготвят страната ни по-добре. Защото държавата не може сама да стане адекватна без партньорство с бизнеса.
На Инсайт трябва да му се помага да е възможно най-голям. Това е нещо, което вече държавата е подкрепила и то трябва да става много по-голямо. Трябва да има още десет подобни в различни сфери, да имаме привлекателни бакалавърски програми и институции, които не просто да образоват, а да превърнат България в притегателен център за умните хора от региона. С всеки ден, в който не стартираме усилията в тая посока, ние се декласираме от развитието на света. Това няма как да стане само с един закон или регулация. Хубавото в момента е, че България има все по-добре развиващ се сектор от технологични компании и тези хора все повече изземат ролята на лидери на обществото. И така е редно, защото те имат по-дългосрочна визия.
През 2020 г. в обществото витаеше мнение, че ако сменим едни лоши с едни добри, и държавата ще цъфне. През 2023 г. доста хора разбраха, че нещата не опират до подмяната на едни с други и че това не е панацея. Редно е обаче да се излезе от междуличностния конфликт, посочи в заключение Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *