Reuters: Русия се съгласи на разсрочени плащания за газ, каза турският енергиен министър

May, 2023, reuters.com

ИСТАНБУЛ – Турция се споразумя с руския Газпром  за отлагане на плащането за част от внесения от нея природен газ след скока на цените миналата година, каза министърът на енергетиката Фатих Донмез.

Дефицитът по текущата сметка на Турция нарасна миналата година, воден от увеличението на разходите за внос на енергия до 97 милиарда долара, почти двойно повече от средното за последните години. Оттогава цените на енергията се понижиха, тъй като пазарите се приспособиха към смущенията, причинени от руската инвазия в Украйна.

 „Имаше преговори, беше постигнато споразумение с Русия, с компанията Газпром за отлагане на плащанията над определено ниво, след като цените се повишиха извънредно миналата година по начин, който никой не можеше да предвиди“, каза Донмез в интервю за телевизионния оператор Haber Global.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940
Газпром не отговори на искането за коментар.

Донмез не уточни кога е сключена сделката, но каза, че е била извършена в координация с Министерството на финансите и Министерството на финансите и че подобни сделки са обичайни.

През януари той каза, че преговорите, включително за забавяне на плащанията, продължават. Той не предостави цифра за разсроченото плащане, но каза, че е направено, за да се подпомогне салдото по текущата сметка. Дефицитът по текущата сметка на Турция нарасна до 48,75 милиарда долара през 2022 г. от 7,23 милиарда долара през 2021 г. и 31,89 милиарда долара през 2020 г., показват данни на централната банка.

Турция има за цел да прехвърли хроничните си дефицити по текущата сметка към излишък, съгласно своята икономическа програма, която дава приоритет на инвестициите и износа, като същевременно поддържа ниски лихвени проценти.

Разходите за внос на енергия започнаха да намаляват от януари и са намалели с 19% на годишна база през първите четири месеца на 2023 г., показват правителствени данни.

Превод Алтернативи и Анализи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *