АкцентАнализи & Алтернативи

Руско-украинската война: украинска контраатака при Бахмут, мрачен парад на Путин и „Буреносен облак“ за Украйна

Ситуацията на фронта

Въпреки опитите на руснаците да превземат напълно Бахмут до свещената за Путин дата 9 май, нито редовните части на руската армия, нито Вагнеровите не успяха да го направят.

Напротив, украинските отбранителни сили в района успяха да проведат серия от успешни контраатаки и да си върнат контрола върху позициите югозападно от града, където преди това руснаците се бяха опитали да напреднат към магистралата между Константиновка и Бахмут и бяха усложнили логистиката на украинските части край Иванивское. По време на тази контраатака са унищожени голям брой бронирани машини, взети са пленници и са унищожени две роти от 72-ра отделна мотострелкова бригада на руската армия, както и от подразделението „Вагнер“. Андрий Билецки, командир на тактическата група „Азов“ в състава на 3-та отделна щурмова бригада на украинските въоръжени сили, коментира украинската контраатака край Бахмут по следния начин. „В резултат на настъпателните действия на 3-та отделна щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна бяха разгромени подразделенията на руската 72-ра бригада, 6-а и 8-а рота на тази бригада бяха фактически напълно унищожени, беше разбито бригадното разузнаване, бяха унищожени значителен брой бойни бронирани машини, бяха взети значителен брой пленници. Тежки загуби понесе и така наречената „Трета щурмова група Вагнер“. Настъплението беше извършено в полоса с ширина 3 км и дълбочина 2,6 км, като целият район беше напълно освободен от руските окупационни сили.

Официално потвърждение на горната информация беше получено и от украинското министерство на отбраната. „През седмицата украинските сили в Бахмут не загубиха нито една позиция. Освен това противникът е понесъл тежки загуби и силите за отбрана са напреднали с 2 км в посока Бахмут“, заяви заместник-министърът на отбраната Анна Маляр. За напредването на украинските части на такава дълбочина съобщи и генерал Олександър Сирски, командир на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна. От своя страна базираният в САЩ Институт за изследване на войната смята, че поради уязвимостта на фланговете си в района на Бахмут руснаците може би са се отказали от идеята да обкръжат украинските части там. Сега задачата на руснаците в района е просто да удържат позициите си.

Важността на резултатите от контраатаката на украинските отбранителни сили се състои в разширяването на буфера за сигурност на логистичната артерия през Иванивское. Също така сега е възможно да се надградят успешните офанзиви от освободения район, особено насочени към елиминиране на южната дъга на руснаците, обграждаща Бахмут.

Въпреки тактическите успехи на украинските сили, ситуацията в и около Бахмут остава изключително трудна. В самия град руснаците се опитват да продължат настъплението си на запад. Сраженията се водят във високата зона на града. Отделни къщи се превземат както от украински, така и от руски части. Като цяло украинската отбрана на Бахмут продължава.

Що се отнася до „снарядния глад“, многократно емоционално заявяван от собственика на „Вагнер“ Пригожин, украинските въоръжени сили отбелязват в тази връзка, че „руснаците не изпитват снаряден глад, тъй като ежедневно използват над 25 хил. снаряда по Бахмут, както и по Лиманско-Купянското направление“. Следователно всички емоционални изблици на Пригожин към руското Министерство на отбраната са изключително проява на вътрешни интриги в самата Русия и не е изключено да свидетелстват за подготовка на борбата за разпределение на влиянието в страната след падането на режима на Путин.

Патриот срещу Кинжал

Топ новина: На 9 май говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър потвърди изявлението на Украйна от 6 май за унищожаването на руската хиперзвукова ракета КХ-47 Кинжал от зенитно-ракетната система Patriot. Това е станало по време на нощна атака на 4 май в небето над Киевска област. Ракетата е била изстреляна от МиГ-31К от руска територия.

По данни на украинските ВВС от 24 февруари миналата година Русия вече е използвала около 50 ракети „Кинжал“, включително по време на продължителната атака срещу украинската електропреносна мрежа през есента и зимата.

Защо е важно: Свалянето на Кинжал от украинската противовъздушна отбрана е важен прецедент както за Украйна, така и за нейните партньори. На първо място, това е неутрализиране на най-новия руски „вундервафе“ – оръжие чудо, срещу което Украйна доскоро нямаше противодействие. Нито една система за противовъздушна отбрана все още не е прихванала тези ракети, което дава възможност на руската пропаганда да се хвали и да заплашва с „Кинжал“ като „първата хиперзвукова ракета от ново поколение в света“, срещу която няма противодействие. Следователно украинските ракетчици и американският „Пейтриът“ разбиха още един руски мит и нанесоха на Кремъл и неговата отбранителна индустрия пореден репутационен удар.„

Второ, трансферът на системите Patriot към Украйна се оказа много добра инвестиция, която вече донесе ползи и за двете страни: защита на Украйна от въздушни заплахи, особено балистични, и добра реклама за американската отбранителна индустрия, която със сигурност ще се изрази в нови поръчки, по-големи печалби и т.н.

На трето място, западните партньори за пореден път видяха колко бързо и ефикасно украинската армия усвоява западно оръжие, дори толкова сложно като ЗРК „Пейтриът“. Това може да бъде още един силен аргумент в полза на предаването на F-16 на Украйна.

Ракета, която променя правилата на играта за Украйна

Най-важната новина: на 11 май CNN съобщи, че Обединеното кралство е предало на Украйна няколко ракети с голям обсег Storm Shadow. Западен служител заяви пред изданието, че Обединеното кралство е получило уверение от украинското правителство, че ракетите ще бъдат използвани само на суверенната територия на Украйна, а не на територията на Русия. По-късно тази информация беше потвърдена от британския министър на отбраната Бен Уолъс. В същото време той не отговори на въпроса дали има някакви ограничения за използването на тези ракети с далечен обсег от страна на Украйна. По-рано официален Лондон заяви, че Крим е суверенна територия на Украйна.

Защо е важно: Storm Shadow е крилата ракета от типа „стреляй и забрави“ с голям обсег на действие (250 км във версията за износ и над 500 км в базовата версия) и доставя няколкостотин килограма експлозиви с много висока точност. Бойната глава на тази ракета е двустепенна: първо оформеният заряд прогаря бронята/бетона/земята, а след това по-голямата част от него прониква във вътрешността на целта, за да нанесе максимални щети. Най-важното за тази ракета е нейната система за насочване, която отчита контурите на терена и ги сравнява с данните от бордовия компютър. Storm Shadow следва сложна траектория. Тя започва на малка височина, което я прави трудна за откриване и сваляне, и след това се издига пред целта, за да се гмурне в нея и да я атакува.

Основните цели на ракетата са командни пунктове, кораби, подводници в пристанище, мостове и други стратегически обекти.

Защо е важно: Storm Shadow е реален и мощен тласък на офанзивните способности на Украйна. Наличието ѝ ще позволи на украинските военни да унищожават руски летища или контролни пунктове, разположени в тиловите райони, както и други важни обекти, като Кримския мост например.

Парадът на Путин на 9 май

Главна новина: На 9 май Москва проведе традиционния си военен парад за тази дата. Тази година той се проведе без съвременна военна техника и беше един от най-малките в историята. Например, на парада нямаше никакви гъсенични превозни средства, с изключение на танка Т-34. Нямаше нито „Искандер“, нито „Бук“, нито танкове „Армата“. Нямаше и авиация. Пешеходната колона на парада се състоеше предимно от кадети и студенти от военни университети, а не от редовни военнослужещи. Освен това руското Министерство на отбраната за първи път през последните години не публикува никаква информация за състава на колоните на парада. На тазгодишния парад имаше и много по-малко зрители.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




По традиция Владимир Путин произнесе реч на парада. Текстът на речта му като цяло повтаряше ключовия наратив на руската пропаганда, която представя на руското общество изкривена картина на действителността, в която Русия не е агресор – а страна жертва, водеща свещена война за запазване на държавността си. Войната уж се разпалва от някакви „западни елити“, които разрушават традиционните ценности.

Защо това е важно: Парадът на 9 май традиционно е един от основните пропагандни елементи на руската военна машина. Но тази година той беше откровено мрачен спектакъл. Той не беше демонстрация на военна мощ, а по-скоро демонстрация на руските поражения, както на фронтовата линия, така и в руската отбранителна индустрия. Липсата на споменаване на „СВО“ в речта на Путин може би се дължи на факта, че неговите автори на речи не са успели да намерят необходимите паралели и не са успели да ги подкрепят със събития на фронтовата линия.

Освен това днес Русия няма с какво да привлече на парада дори евентуални съюзници – в крайна сметка подобни събития винаги са били за Русия илюстрация на експортните възможности в областта на въоръжението и военната техника. Сега тя няма с какво да се похвали, а медиите са пълни с новини за нарушаване на руските договори за износ на военна продукция.

Следователно изглежда, че основната цел на парада е била да се демонстрира, че Русия все още има поне няколко съюзници (в сравнение с миналата година, когато изобщо никой не дойде да види Путин, тази година той успя да привлече цели седем лидери на ОНД – предимно от Централна Азия), както и за пореден път публично да прехвърли вината за войната, която отприщи, върху Запада.

Кремъл търси нови човешки ресурси за войната

Главна новина: На 10 май Владимир Путин подписа указ за привличане на руснаци в запаса за военно обучение през 2023 г. Те трябва да бъдат призовани във въоръжените сили, Националната гвардия, Държавната гвардия и Федералната служба за сигурност.

„Правителството на Руската федерация и изпълнителните агенции на субектите от състава на Руската федерация трябва да се погрижат за осъществяването на дейностите, свързани с призоваването на гражданите на Руската федерация, които се намират в резерва, за военно обучение и с провеждането на такива тренировъчни лагери“, се казва в документа.

По този начин през следващите няколко дни ще започнат да пристигат повиквателни за руските граждани, вписани във военния регистър. Като се има предвид, че законът за единния регистър на лицата, подлежащи на военна служба, беше подписан на 14 април, призовките ще се изпращат не само на хартиен носител, но и в електронен формат на личните акаунти в „Госуслуги“.

Колко души ще бъдат призовани за военно обучение, не се уточнява.

Защо това е важно: Военните тренировъчни лагери са ежегодно събитие, но тази година условията, при които се провеждат, са много различни от предишните. Руското военно командване трябва редовно да попълва контингента в Украйна. Очевидно е, че тежките загуби по фронтовете и неуспехът на кампанията за набиране на 400 000 доброволци по договор поставят много остро въпроса за попълване с личен състав на руските части и подразделения, които се сражават в Украйна. Общо взето, в момента Путин разполага с две основни възможности за осигуряване на човешки ресурси за своята „СВО“. Първият е нова и открита вълна на мобилизация. Това е най-лошият вариант, тъй като крие много рискове за сегашния режим в страната. Вторият е хибридна мобилизация, при която, не толкова открито за руското общество, се предприемат мерки, за да се гарантира, че възможно най-много наборни войници ще бъдат изпратени на война в Украйна. Военните тренировъчни лагери са един такъв хибриден вариант, който макар и да не е толкова бърз и в необходимите количества за осигуряване на попълнения за руската армия, колкото откритата мобилизация, е по-малко опасен за Путин от гледна точка на засилване на недоволството в руското общество както от СВМ, така и от неговия режим в сравнение с нея.

Москва окончателно се оттегли от Договора за ДОВСЕ

Топ новини: Русия денонсира Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), съгласно указ, издаден от Владимир Путин на 10 май. В указа той назначава заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков за свой официален представител, когато камарите на Федералното събрание разглеждат въпроса за денонсиране на договора. В обяснителния меморандум се отбелязва, че договорът е „до голяма степен остарял и не отговаря на действителността“, по-специално поради разширяването на НАТО. В него се отбелязва също така, че САЩ и техните съюзници уж следват „линия на военна конфронтация с Русия“.

Подробности: Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа е подписан на 19 ноември 1990 г. в Париж от 16 държави от НАТО и шест държави от Варшавския договор и влиза в сила на 9 ноември 1992 г. Споразумението определя квоти за количеството военно оборудване, което подписалите го държави могат да притежават, включително танкове, артилерия, хеликоптери и самолети.

Защо е важно: Участието на Русия в Договора за ДОВСЕ вече е преустановено. Русия преустанови участието си в договора през 2007 г., като поиска от НАТО да ратифицира споразумението, а през 2015 г. преустанови участието си в заседанията на Съвместната консултативна група по CFE. Въпреки това Русия остава официално страна по Договора. Предвид настоящата политическа и особено военна ситуация в Европа този ход на Кремъл е по-скоро емоционален и символичен демарш, отколкото реална военна ескалация, и е насочен по-скоро към вътрешната руска аудитория, отколкото към западната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *