България

Ако ПП-ДБ променят позицията си, няма да е здравословно за България

Никой не е предполагал, че ще има такава динамика в страната след взрива, но след днешната пресконференция главният прокурор отвори прозореца и се видя истината за опита за оставката му и всичко като действия от страна на Сарафов. Вярвам повече на Гешев отколкото на Борисов – можем да предположим, че всичко описано се е повтаряло във времето с други подобни случаи, например Апартаменттейт. Не съм човек, който ще позволи някой да се забавлява с мен и затова предпочетох да напусна. Не знам как се чувстват колегите, останали в парламентарната група. Тези, които в момента представляват публично ГЕРБ, не са били никога в ГЕРБ, а винаги в опозиция. Сега са най-верните стожери на Борисовия модел. Къде са стойностните и качествени кандидати за кметове и народни представители, които са били в ГЕРБ от самото ѝ създаване? Всичко беше опорочено и стана конформистко. В последните 4-5 години ГЕРБ от най-желаната партия стана най-мразения и нежелан партньор. Забележете, шефката на ПГ на ГЕРБ не е знаела за изявлението на Габриел за искане оставка на гл. прокурор. Тя има добри качества, но притеснението ми е, че Борисов просто ще я похарчи. Ако сметнем математическия сбор, ѝ остава да получи подкрепа само от ГЕРБ, ДПС и ИТН, но гласовете не стигат. Това коментира в студиото на Алтернативата Цветан Цветанов, основател на Републиканци за България.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Ако ПП-ДБ променят позицията си, това няма да е здравословно за България. Смятам, че ще се направи опит в третия мандат, но след събитията от последните 48 часа е по вероятно да се върви към нови предсрочни избори. Дано те да бъдат проведени след местния вот. Допреди две седмици основните акценти бяха бюджетът и законодателния пакет и затова Радев даде толеранс, но все още нямаме избрани председатели на постоянните комисии и влязохме в хипотезата – парадокс за българския парламент – председателите от 48 НС да оглавят съответните комисии.
След изборите Борисов имаше една цел – да бъде легитимиран от ПП-ДБ. Затова най-голямата грешка е отиването на лидерска среща с него, за да започне той да лидира процеса. Борисов може да обещава всичко, но накрая, когато бъде избрано правителство, той ще си направи това, което знае. В първия си мандат той не се месеше в работата на нито един от министрите и нито един от ресорите. Вторият мандат беше по-различен, защото беше в конфигурация с Реформаторския блок. В третия вече всичко беше опорочено.
Защо никой от политическите играчи, които участват в разговорите, не попита Габриел за примери за уронване престижа на съдебната система. Гешев трупаше негатив и обществено неодобрение, защото се смяташе, че има нещо, отлагащо решаването на някои дела, свързани с всички лица, които в момента представляват интерес.


Интересна е позицията на прокурорите, защото само преди няколко дни те протестираха в защита на гл. прокурор. Ще имаме доста сериозна динамика. Самият факт, че след днешните пресконференции БСП рязко промени позицията си е достатъчен. Когато бяха образувани моите политически дела, Сарафов беше важната действаща фигура за натиска, който беше оказван да се търси на всяка цена обвинение и осъждане. Когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи, имаше достатъчно оперативни данни да се пристъпи към реализация, която не я прави министърът, а оперативните служби, съвместно с прокуратурата.
Искам да попитам Алексей Петров какъв беше статутът му в ДАНС. Във времето, когато той беше част от националната сигурност на страната, защо имаше 18 отвличания, 2008-9 г., и защо имаше поръчкови убийства, които не бяха разкривани. Когато станах министър на вътрешните работи, тези групи бяха реализирани, задържани. Защитавал съм националните интереси, имал съм разговори с много партньори, искащи ефективност в БОП и ние го постигнахме в периода 2009-13 г., посочи в заключение Цветанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *