Войната между Русия и Украйна: европейската обиколка на Зеленски и формирането на „самолетна коалиция“

Положението на фронта

През изминалата седмица украинските отбранителни сили успяха да освободят завзетите от руснаците територии на север и на юг от Бахмут и да подобрят позициите си в района. По-специално, те успяха да се укрепят на доминиращите височини в Берховка и Клишчиевка. Напредването от Иванивск и от Ступочек през канала към Клишчиевка им позволи да придобият контрол над височините, които да им позволят да упражняват по-ефективна огнева мощ в южния сектор на града. Северозападно от Бахмут украинските части напреднаха до язовир Берховка, заеха преобладаващите височини и могат да възобновят огневата си мощ не само по Берховка и Яхидне, но и по северния сектор на града. На фона на успешните контраатаки на украинските части извън Бахмут ситуацията в самия град остава изключително критична. Действащите там вагнеровци и руски десантчици, въпреки загубите си, продължиха да оказват силен натиск върху многоетажните сгради. Вероятно те са успели да изтласкат украинските части от западния квартал на града и в югоизточните покрайнини на селището Хромове, което от своя страна позволи на собственика на Вагнер Пригожин да претендира за превземането на Бахмут.  „20 май 2023 г. Днес в 12 ч. на обяд Бахмут беше напълно „превзет“ – заяви той. Също така, според Пригожин, ЧВК Вагнер ще изтегли наемниците си от града за почивка и преквалификация от 25 май.“

Предвид развоя на обстоятелствата не е изключено украинските части наистина да бъдат изтеглени от града. Въпреки това подобно развитие на събитията не дава на руснаците никакво тактическо предимство, а по-скоро ги поставя в оперативна безизходица, тъй като те така и не са създали предпоставки за по-нататъшно настъпление срещу Славянск и Краматорск. А контролът на украинските части над практически всички основни височини северозападно и югозападно от Бахмут (самият град е практически най-ниската точка в района, следователно руските части в него са в низините) на практика означава, че те са попаднали в своеобразен огнен капан. Когато по време на неотдавнашното си посещение в Бахмут Александър Сирски, командващ Сухопътните войски на Украйна, заяви, че вагнерианците в Бахмут се чувстват като плъхове в капан за мишки, той вероятно е имал предвид горната ситуация, при която, след като достигнат административните граници на града, руснаците не могат да развият по-нататък успеха си и се превръщат в мишена за огневата мощ на украинските сили. Следователно, въпреки факта, че Бахмут остава най-наситеният район, в който руснаците разполагат с достатъчно боеприпаси и артилерия, за да унищожат града, те са изправени пред реалната заплаха, че няма да могат да задържат позиции не само около него, но и в самия град. Разбирайки ситуацията, Пригожин вероятно е побързал да обяви изтеглянето на наемниците си от Бахмут, за да предотврати навлизането им в него и да прехвърли вината за бъдещата загуба на позиции в града върху Министерството на отбраната. Трябва да се отбележи също, че коментирайки изявлението на Пригожин, Източната група на украинските въоръжени сили заяви, че украинските сили провеждат операция за обкръжаване на Бахмут. Ето защо е вероятно въпреки победните изявления на собственика на Вагнер историята на Бахмут далеч да не е приключила.

Европейска обиколка на президента Зеленски

Главна новина: От 13 до 15 май украинският президент Володимир Зеленски посети четири европейски държави – Италия, Германия, Франция и Обединеното кралство. Основните задачи на украинската държавна делегация по време на тези посещения бяха:

– договаряне на редовни доставки на оръжие и военно оборудване;

– постигане на споразумение с европейските партньори за доставка на западни модели самолети;

– да се реши въпросът за статута на Украйна в отношенията с НАТО на следващата среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли тази година.

Детайли: Що се отнася до преговорите за доставка на оръжие, те бяха доста успешни. Така Германия обяви най-големия пакет – на стойност 2,7 млрд. евро – включващ 18 самоходни гаубици, артилерийски боеприпаси, ракети за системите за противовъздушна отбрана, 4 ракети IRIS-T SLM и 12 пускови установки IRIS-T SLS, 30 танка Leopard 1A, 20 БМП Marder, над 100 бойни бронирани машини и над 200 разузнавателни безпилотни летателни апарата.

Франция е поела ангажимент да прехвърли крилати ракети с голям обсег на действие. Според френския президент Еманюел Макрон това ще бъдат ракети, чийто обсег „ще позволи на Украйна да окаже съпротива“. Най-вероятно става дума за крилати ракети SCALP-EG, които са френският еквивалент на ракетите Storm Shadow. Той също така заяви, че през следващите седмици в Украйна трябва да пристигнат още системи за противовъздушна отбрана и десетки бронирани машини, по-специално AMX-10RC.

В деня на посещението на украинския президент правителството на Обединеното кралство обяви, че в допълнение към обявените миналата седмица крилати ракети Storm Shadow ще достави на Украйна сто ракети за противовъздушна отбрана и сто нови ударни безпилотни летателни апарати с обсег на действие над 200 км. В изявлението си британското правителство съобщи също, че това лято страната ще започне началната фаза на обучение на украински пилоти на самолети западно производство.

В Италия украинският президент обяви „важни решения“ относно противовъздушната отбрана. На 16 май стана известно, че Украйна е получила първата италианско-френска система за ЗРК SAMP-T. Освен това по-рано бе съобщено, че Украйна и Италия обсъждат възможността за съвместно производство на компоненти за системите за ПВО с малък обсег Skynex, които могат да бъдат ефективни при защитата от ударни БЛА.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940
Защо е важно: Посещението на президента Зеленски в Италия, Германия, Франция и Великобритания се обяснява с факта, че това са водещите държави в НАТО и ЕС, от които зависят много политически, икономически и свързани със сигурността решения в двете организации, особено тези, които касаят подкрепата за Украйна.

Посещението се състоя в навечерието на срещата на върха на Г-7 в Япония и беше важно от гледна точка на координирането и съгласуването на позицията на Украйна с тази на Г-7, в която членуват четирите гореспоменати държави. За Украйна е много важно на срещата на върха на Г-7 да се вземат стратегически решения, които са в неин интерес, по-специално по отношение на продължаването на военната и финансовата подкрепа и продължаването и засилването на санкциите срещу Русия. Друг важен въпрос е моделът на сигурност за Украйна, по-специално какви са перспективите й за НАТО и гаранциите за сигурност. В този контекст следва да се отбележи, че по време на срещата си с европейските лидери украинският президент осигури подписването на публични декларации, в които, наред с другото, се отбелязва, че техните държави „напълно подкрепят“ комисията Украйна-НАТО като платформа за по-нататъшно укрепване и разширяване на настоящото сътрудничество. Основната цел на това сътрудничество е „да се помогне на Украйна да си проправи път към евроатлантическото семейство в съответствие с Букурещката декларация.

В контекста на военната подкрепа, освен получаването на редовни отбранителни пакети, специално внимание по време на срещите на украинския президент с европейските лидери беше отделено на перспективата Украйна да получи ударни самолети западно производство. Тук между другото можем да кажем, че подобна обиколка на украинския президент се състоя през февруари и тогава стана известно за създаването на „танковата коалиция“ и прехвърлянето на Украйна на друга тежка техника, което дотогава беше своеобразно „табу“ за европейските лидери. Има основания да се смята, че посещението на украинския президент в европейските столици през май положи основите на „самолетната коалиция“. Събитията, които започнаха да се развиват след това, само потвърждават това. Така говорителят на британския премиер Риши Сунака заяви, че Великобритания и Нидерландия възнамеряват да сформират „международна коалиция“ не само за закупуване на самолети за Украйна, но и за обучение на украински пилоти. За да може обаче процесът да „продължи“, било необходимо съгласието на САЩ. И така, по време на срещата на върха на Г7 в Япония президентът Байдън заяви, че Вашингтон ще подкрепи съвместните усилия със съюзниците и партньорите при обучението на украинските пилоти на самолети от четвърто поколение, включително изтребители F-16. Малко по-късно съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан заяви по време на брифинг, че през следващите месеци съюзниците ще обсъдят сроковете, в които Украйна ще получи самолети F-16, както и техния брой. По този начин Вашингтон даде известия на европейските съюзници от НАТО, че САЩ ще им позволят да изнасят изтребители F-16 за Украйна.

Няколко европейски държави разполагат с произведени в САЩ F-16, включително Нидерландия, която прояви готовност да прехвърли част от тях на Украйна. А вчера се появи новината, че Нидерландия е прекратила договора с частната фирма Draken International, която трябваше да продаде изтребителите F-16, след като те бъдат изведени от експлоатация и заменени с F-35. От своя страна украинското министерство на отбраната вече направи своеобразно изявление, че F-16 ще бъдат доставени на Украйна още тази есен.

Patriot срещу Кинжал: рунд втори

Основна новина: През нощта на 16 май руснаците извършиха поредната въздушна атака срещу Украйна, по време на която бяха използвани 18 ракети (шест ракети Kh-47 Кинжал, девет крилати ракети Калибър, три балистични ракети Искандер-M), ударни БПЛА Shahed-136/131 и разузнавателни БПЛА Orlan-10 и SuperCam. Всички въздушни цели бяха успешно прехванати от украинските части за противовъздушна отбрана.

Защо е важно: Въздушната атака от 16 май е доста нетипична за последния период. Това е първият случай, в който руснаците използват значителен брой от хиперзвуковите си ракети „Кинжал“. Преди това е имало само отделни изстрелвания на тези ракети на украинска територия. Този брой кинжали вероятно се дължи на факта, че руското командване е искало да установи възможностите на украинската система за противовъздушна отбрана, след като тя беше подсилена със западни системи за противовъздушна отбрана, по-специално с американската Patriot. Задачата на „Калибрите“, „Искандерите“ и безпилотните самолети-камикадзе най-вероятно е била да разсеят вниманието на украинската ПВО, да го насочат към примамки и по този начин да дадат шанс на „Кинжалите“ да пробият.

Въпреки това украинската противовъздушна отбрана успя да унищожи всичките шест „Кинжал“, което е уникално постижение както за разработчиците на системата „Пейтриът“, така и за украинската армия. Patriot потвърди способността си да противодейства на групови атаки на хиперзвукови ракети, а украинските разчети показаха, че са в състояние да действат ефективно в такива трудни и екстремни условия.

Следва да се отбележи също така, че напоследък броят на въздушните нападения срещу Украйна, особено срещу нейната столица, се увеличи. Това може да се дължи на опита на руснаците да нарушат украинската офанзива. Като обстрелват украински градове и се опитват да унищожат складове за боеприпаси и гориво и струпвания на техника в украинския тил, руснаците искат по този начин да принудят украинското военно командване да изтегли противовъздушната отбрана от фронтовата линия и да остави украинските части там непокрити от въздуха.

Следователно може да се очаква, че руснаците ще продължат да нанасят удари по украинската територия, особено по украинските градове, и ще търсят всички средства и възможности за това, като ги комбинират и експериментират.

Десант на китайското правителство в Киев

Основни новини: на 16-17 май китайска делегация, водена от специалния пратеник на правителството по евразийските въпроси Ли Хуей, направи официално посещение в Украйна. Той е най-високопоставеният китайски служител, който посещава Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г.

В рамките на посещението си китайският дипломат се срещна с президента Володимир Зеленски, с ръководителя на президентската канцелария Андрий Ермак, с министъра на външните работи Дмитрий Кулеба, както и с министрите на инфраструктурата, енергетиката и отбраната.

В разговора си с висшето ръководство на страната Хуей изложи позицията на Китай за прекратяване на руско-украинската война, която се основава на „мирния план“, предложен от китайския лидер Си Дзинпин през февруари. По-специално, той повтори, че Пекин е готов да бъде „мирен посредник“ в разрешаването на войната, разпалена от Русия, която КНР нарича „украинска криза“.

От своя страна украинската страна проведе брифинг относно положението със сигурността в Украйна, като отбеляза по-специално, че Украйна се стреми към установяване на устойчив и справедлив мир, към възстановяване на териториалната си цялост, както се предлага в украинската мирна формула.

След Украйна Ли Хуей планира да посети Полша, Франция, Германия и Русия. Държавният департамент на САЩ нарече посещението важно, като отбеляза, че за КНР е важно да чуе позицията на Украйна.

Защо е важно: Китай продължава да предприема стъпки, за да демонстрира, че е глобална сила. Тъй като руско-украинската война оказва влияние върху глобалната сигурност, Пекин иска да даде ясно да се разбере – най-вече на Запада – че решението ѝ трябва да се осъществи с оглед на неговото участие и интереси. Също така китайците искат да покажат, че техният принос за деескалацията ще бъде най-значим и ефективен, тъй като те са единствената страна, с която всички са готови да разговарят – Украйна, Западът и Русия.

В същото време е вероятно Пекин да разбира, че все още няма предпоставки за смислени мирни преговори. Следователно това посещение най-вероятно е „работа в процес на изпълнение“. С посещението си в Киев и други европейски столици Китай проучва позициите, оценява ситуацията на място с оглед на изработването на собствена позиция и изграждането на система от лични връзки, които трябва да са готови до момента, в който мирните преговори станат реалност.

От своя страна, след срещата с китайската делегация, както украинското външно министерство, така и канцеларията на президента публично обявиха конкретни червени линии, които Украйна няма да премине и няма да позволи да бъдат преминати от Китай или която и да е друга страна. На първо място, те означаваха невъзможност за каквито и да било териториални отстъпки. А това навежда на мисълта, че Киев няма никакви илюзии относно играта по отношение на руско-украинската война, която се води от Пекин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *