България

От три седмици прокуратурата не е същата: виждам хора, които започнаха да работят наистина

Ресторантът „Осемте джуджета“ е и офис на бившия следовател Петьо Еврото, който е бил и колега със следователя Делян Пеевски. Когато това заведение е наето от Петьо Еврото, той самият се е самоидентифицирал като осмото, най-важно джудже. Там е мястото, където ежедневно пребивават бивши магистрати, включително главен прокурор, зам.-главен прокурор, зам.-шеф на Следствието, зам.-министри на вътрешните работи, шефове на спецслужби и всякакви други магистрати. От три години се занимаваме с това и не можем да определим какъв е точният им брой, но става дума за много над сто. Осъществявахме системно наблюдение и виждахме кой влиза и излиза и мога да кажа много имена. Тази паралелна структура за раздаване на правосъдие, за облагодетелстване със суми с много нули и за кариерно развитие е една пиаца, едно „тържище“, както го определи бившата съпруга на Петьо Еврото, където който иска отива и казва: „Аз предлагам еди какво си, за да ми уредите ей този въпрос.“, но е и място, където можеш да прескочиш рязко йерархията и изведнъж да станеш фактор; както и за изпиране на биографии, защото там се решава всичко, стига да имаш какво да предложиш. Италианските мафии пасти да ядат пред тази схема, коментира в студиото на Алтернативата журналистът Бойко Станкушев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Има още няколко такива криминални организации, сред които е и тази на една много известна личност, наречена Марто Нотариуса, който прави същото. След това обаче ставаш тежко зависим и те те използват. Всичко, забранено от закона, се извършваше в „Осемте джуджета“ и се охраняваше от „Делта гард“. При наши запитвания до полицията непрекъснато ни казваха, че не е така и че ако има полицейски коли, те са с полицаи от съда, който се намира отзад и там пият кафе. Всичко това е регистрирано, пазят се файлове с нарядите на полицейските коли, кой е издал заповед и т.н. Сред имената е и братът на един от министрите на вътрешните работи.
Виждаме колко много години назад във времето Петьо Еврото и Д. С. Пеевски са били идентифицирани като хора, които се опитват да мишкуват, но опитите за разследване са били прекратени, защото са се намесили висши сили, което означава, че в България отдавна има такива паралелни структури, каквито реално са правосъдието и властта и схемите за гигантско облагодетелстване, а всичко друго, което виждат хората в сградите на институциите, е за парлама и за пред ЕС, партньорите и глупавите данъкоплатци.


Пепи Еврото бяга, защото в България гражданското общество се размърда напоследък много, колизиите между политическите сили в Парламента водят до едно разприказване и се вадят много факти; поляризацията е много остра и статуквото ще се защитава с всички средства; вижда се как хора от ГЕРБ, ИТН, Възраждане и ДПС говорят в синхрон с президента само и само да няма правителство, да не вървим към Шенген, да не се гласуват европейските пари, да не влезем в Еврозоната, да не се извърши съдебната реформа. Най-любопитното е, че в последните дни започнаха разследвания без да са махнати гл. прокурор, зам.-главния прокурор и шеф на следствието, но някакви достойни служители в тая институция – прокурори, са се еманципирали и образуват производства. Част от тях ще бъдат използвани като бухалки срещу неудобни политически врагове. Самият г-н Гешев каза, че има около 150 файла с доказателства. Взаимно се рекетират.
Действащата паралелна система за правосъдие е създадена, за да обслужва интересите на тези, от които има материални и други облаги, а раздаващите кюфтетата са в политиката, а и тези симбиотични връзки са вървели 12 години, ако не и повече. Още по времето на Тройната коалиция има индикации за Пепи Еврото и Пеевски, т.е. системата си е измислила инструментариум, с който да бъде поддържана. Те изобретяват невалидни фейк доказателства и не може да се образува обвинение срещу тебе.
Най-много от това печелят кукловодите в продължение на десетки години – хората, които още в началото на прехода успяха да трансформират политическата си власт в икономическа – стари кадри на БКП и главно на ДС, и това беше гарантирано от довереникът им Б. М. Борисов, но дойде и времето, когато той самият поиска да се самоотстрани. Предполагам, че това е плавен трансфер и затова се извършва цялата тая патаклама. Няма държава. Те взаимно се защитават – едните подписват пари, разхвърлят на приятелски обръчи от фирми, от време на време се съюзяват и не е случайно, че ДПС никога не зададе на ГЕРБ истинските въпроси, защото кюфтетата се разпределят пропорционално. Вчерашният опит на Карадайъ да заплашва, че ако имало правителство с тези политически сили, народът като през 97-а щял да нахлуе в парламента с камъни, издава крайна нервност и невъзможност с чисто политически средства преяждалите толкова много години да направят каквото и да било и последният коз винаги е страхът.
„Осемте джуджета“ е много мощна мрежа за влияние, която се е самосъздала и влязла с симбиоза с властта, за да се защитават взаимно, а гл. прокурор, поради недоразумението в Българската конституция, е единственият, който не обяснява нищо на никого и единственият, който може да съсипе в миг който и да било политик само с образуването на едно производство, което досега много изнасяше на статуквото, защото никога не му е посягал.
За разлика от г-н Цацаров, поради суета, тщеславие и ниско ниво на компетентност, г-н Гешев не се усеща, че това би могло да бъде много вредно за него. Очевидно е, че ще бъде сменен с цялото ръководство. Най-страшният въпрос е как да направим така, че да се изчисти, да се почне наново, за да не се повтаря. От три седмици самата прокуратура вече не е същата. Виждам хора вътре, които започнаха да работят наистина.
Ситуацията от 14.05.23 г. е много по-опасна от 14.12.97 г., защото голяма част от хората са с притъпена бдителност и отдавна вярват, че някак си, макар и бавно, ние ще станем нормална държава, а гражданското общество е доста приспано, макар през последните дни да наблюдаваме известно събуждане. Тогавашната ситуация нямаше как да бъде толкова опасна. Трябва да се направи много внимателен преглед по архиви и документи, защото много неща си стоят, но никой не отваря да ги чете, посъветва накрая журналистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *