Украйна

Руско-украинската война: нова операция на руски доброволци на руска територия и поредна атака с дрон срещу Москва

Ситуацията на фронта

На 29 май, по време на среща с командирите на части и подразделения, изпълняващи задачи в Лиманското направление, командващият на Сухопътните войски на Украйна генерал Александър Сирски заяви, че скоро ще настъпи моментът, в който украинските сили ще преминат към активни настъпателни операции. По-късно, след заседание при Върховния главнокомандващ, президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че времето и посоката на придвижване на украинската армия вече са определени. Той потвърди това и в интервю за „Уолстрийт джърнъл“, като отбеляза, че Украйна „ще започне и е готова“ да започне настъпателна операция.

Частите и подразделенията на украинските отбранителни сили преминават активна подготовка и бойно съгласуване. За настъпателната операция украинските въоръжени сили са създали 12 нови бригади, оборудвани с чуждестранна военна техника, заедно с които ще действат 9 бригади от „Настъпателната гвардия“, създадена в структурата на МВР на базата на вече съществуващите бойни части на Националната гвардия.

В същото време на фронта започнаха активни удари на украински системи и ракети с далечен обсег на действие срещу обекти на руската армия, което показва, че бойното поле се оформя за настъпателна операция. По-специално, през миналата седмица украинските ракетни удари унищожиха приоритетни цели в Донецка, Луганска и Запорожка област.

По данни на Генералния щаб на украинските въоръжени сили през последните дни се наблюдава намаляване на броя на военните сблъсъци по цялата фронтова линия. Въпреки това ситуацията остава доста напрегната в някои направления и райони.

Например в Бахмут, въпреки че руснаците твърдят, че имат пълен контрол над града, боевете продължават в югозападната му част, където украинските части все още държат отбраната. Руснаците са толкова изтощени от боевете за Бахмут, че досега не са успели да изтласкат украинските сили от югозападния вход на града.

Основната задача на украинските части в Бахмут е да удържат позициите си и да настъпват по фланговете му. През изминалата седмица те успяха да разширят зоната си на контрол на северозапад и югозапад от града и да получат пряка видимост към най-близките селища. В северозападния сектор те успяха да изтласкат руснаците от Орихово-Василивка и да създадат условия за по-нататъшно настъпление. В югозападния сектор те успяха да завземат по-голямата част от доминиращите височини и да продължат да напредват на юг. В същото време те оказват постоянен огнен натиск върху руските позиции в района на Клишчивка.

Руснаците, от друга страна, се опитват да контраатакуват по фланговете и едновременно с това извършват ротации в самия Бахмут. ЧВК „Вагнер“ продължават да изтеглят частите си от града, като на тяхно място влизат мотострелкови и десантни части на руската армия, както и т.нар. групировки – 1 АК и 2 АК от ДНР и ЛНР. В същото време поради липсата на налични човешки ресурси на руското командване, както и поради украинския артилерийски огън, тази ротация протича доста бавно.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Пореден набег на РДК и РЛС на руска територия

Новина: Сутринта на 1 юни бойци от Руския Доброволчески корпус (РДК) и Руския легион на свободата (РЛС) обявиха втората фаза на военна операция в Белгородска област на Руската федерация. В докладите си РДК говори за боеве в околностите на град Шебекино и публикува като доказателство видеозапис на унищожаването на военна техника от руската армия, а РЛС говори за нападение срещу конвой с руски РСЗО „Град“.

Руските канали в Телеграм също съобщиха за боеве в района на Шебекино и за наличието на танкове в ръцете на „диверсанти“. Беше отбелязано също, че руските военни използват артилерия с оръдия и ракети и тежки огнехвъргачни системи като ТОС-1 „Солнтепек“, за да блокират дейността на РДК и РЛС.

Какво беше казано?: Руското министерство на отбраната съобщи, че през нощта на 1 юни украинските въоръжени сили с до две мотопехотни роти, подсилени с танкове, са се опитали да нахлуят на руска територия в района на Нова Таволжанка и международния пътен контролно-пропускателен пункт Шебекино.

От своя страна Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната потвърди новата операция на руски доброволци в Белгородска област и отбеляза, че целите на подобни мерки трябва да бъдат изяснени пряко с представителите на тези структури.

А секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов отбеляза, че руснаците не за първи път отиват да защитават страната си с оръжие в ръка и изрази увереност, че подобни действия на руските доброволци ще продължат и ще се разпространят на по-голямата част от територията на Русия.

Защо това е важно?: Действията на РДК и СР са сериозно предизвикателство за Кремъл. Той просто не разполага с достатъчно хора, за да защити 700-километровата граница, където действат руски доброволци. А РДК и ЛРС действат там доста гъвкаво: по време на първия рейд те действаха в района на Грайворон, а по време на втория – в района на Шебекино. По този начин те принуждават Кремъл сериозно да укрепи границата, т.е. да прехвърли там важни резерви от зоната на бойните действия в Украйна. Руснаците имат около 400 000 войници, съсредоточени в Украйна, включително 30 000 резервисти. Тези резерви са ограничени, а преместването им в Белгород и други граничещи с Украйна региони създава слабости в руската фронтова линия, което от своя страна е положително развитие в контекста на предстоящата украинска офанзива.

Трябва също така да се отбележи, че набезите на РДК създават проблеми на Кремъл и по отношение на информацията. Както и по време на първия рейд на РДК и СР, руската пропаганда показва объркани и противоречиви послания. От официалните източници е трудно да се разбере какво точно се случва на територията, където действат РДК и СР. Това поражда паника сред местното население и объркване сред широката руска аудитория, което води до повишено ниво на недоволство от руските власти.

Дронове срещу Москва: втори епизод

Новини: Сутринта на 30 май руската столица бе масово атакувана от неидентифицирани безпилотни летателни апарати. Според очевидци югозападната част на Москва е била атакувана от около три дузини безпилотни летателни апарати. Руското министерство на отбраната твърди, че те са били само осем. Твърди се, че пет от тях са били свалени, а други три са загубили контрол поради смущения от оръжия за електронна борба и са се отклонили от предвидените цели. Някои от дроновете са поразили жилищни многоетажни сгради.

Какво беше казано: Кремъл заяви, че нападението на безпилотни самолети срещу Москва и Московска област във вторник е „отговорът на Киев на ефективните руски военни удари в неделя по център за вземане на решения“. От друга страна, украинските власти отхвърлиха твърденията. Украинската президентска канцелария заяви, че инцидентът може да е свързан с факта, че „някои от апаратите са искали да се върнат при създателите си“.

Защо е от значение: Първо, атаката с дрон срещу Москва е сигнал за сериозно предизвикателство за руската противовъздушна отбрана. Ако Кремъл реши да засили отбраната на Москва, ще трябва да извади противовъздушната си отбрана от фронтовата линия. Те не разполагат с достатъчно резервни противовъздушни системи, за да запазят непокътнати противовъздушната отбрана, участваща във войната срещу Украйна. Освен това руснаците ще трябва да пренасочат и изтребители, тъй като разстоянието от украинската граница до Москва е толкова голямо, че не може да бъде покрито само от наземни системи за противовъздушна отбрана. Това, от своя страна, ще затрудни още повече провеждането на въздушни операции от руските военновъздушни сили на фронтовата линия.

Второ, нападенията на безпилотни самолети срещу Москва, както и набезите на РДК и РЛС на руска територия, подкопават доверието в Путин като гарант за сигурността на страната и нейните граждани. В същото време пропагандата не може да премълчи темата, тъй като ситуацията в Москва е на лице и информацията за нея се разпространява бързо чрез различни социални мрежи и месинджъри. В този случай – почти в реално време.

Важно е също така, че ударът беше нанесен в елитните предградия на Москва – Рубльовка, Барвиха и други райони. Ако вземем жилищните къщи в Барвиха, руските медии съобщават, че в този район живеят руският министър на отбраната, ръководителят на Росгвардията, двама заместник-министри на отбраната, премиерът Мишустин и финансовият министър. Тоест всъщност атаката с дрон е извършена срещу елита на режима на Путин. И сега те, както и много други жители на елитните предградия на Москва, може би имат един много прост въпрос: ако в Москва летят обикновени дронове, какво ще стане, когато долетят крилати ракети?

Освен това подобни удари могат да предизвикат още едно разцепление в руското общество. Защото, от една страна, живеещите там богаташи ще поискат повече защита за себе си, а от друга, обикновените руски граждани по-скоро ще подкрепят такива удари, отколкото да симпатизират и да показват единство с членовете на кремълския елит.

Всичко гореизложено е ясен пример за това, че войната не е еднопосочен, а двупосочен смъртоносен процес. И този процес започва да се движи в посоката, от която е дошъл.

Продължителните въздушни удари на Русия срещу Украйна

Новина: През последната седмица Русия нанася масирани въздушни удари срещу украински градове почти всеки ден. В последния набег участваха 40 крилати ракети X-101/Kh-555 и 11 балистични ракети „Искандер“, както и 38 безпилотни самолета камикадзе тип „Шахед“. А през нощта на 28 май Русия изстреля 58 ирански безпилотни летателни апарата срещу Украйна – най-мащабната атака с използване на тези оръжия.

Повечето от руските въздушни атаки засягат Киев. При извършването им руснаците започнаха да използват комбинирана тактика: използват безпилотни самолети „Шахед“ през нощта и ракети сутрин. Целта на първия удар с безпилотни самолети камикадзе е разузнаване; втората, с крилати ракети, е изтощаване на противовъздушната отбрана; третата, с балистични ракети, които са най-голямото предизвикателство за противовъздушната отбрана, е поразяване на цели.

Защо това е важно: С почти ежедневните си масирани въздушни удари срещу Украйна руснаците преследват няколко цели.

Първо, те се опитват да идентифицират слабите места в украинската противовъздушна отбрана, техните координати, за да могат да ги ударят втори път, преди да имат време да променят разположението си. Това важи особено за ЗРК „Пейтриът“, в частност за техния радар и команден пункт.

Второ, руснаците се опитват да принудят украинската ПВО да използва всичките си ракети колкото се може повече и така да развържат ръцете на руската авиация по време на предстоящата украинска офанзива. Авиацията е единственият компонент, с който руснаците ще се опитат да я задържат. В тази връзка има голяма вероятност тенденцията за масирани атаки с използване на различни ракети и безпилотни самолети да продължи и в близко бъдеще.

Третата цел е продължаването на тривиалния терор, за да се изтощят психологически украинците и да бъдат принудени да окажат натиск върху украинското ръководство и да го принудят да започне мирни преговори с Русия. Въпреки това всички признаци сочат, че въпреки дискомфорта и изтощението украинското население се закалява и ожесточава, а не се пречупва.

Заслужава да се отбележи и стабилно ефективната работа на украинската система за противовъздушна отбрана, която успешно сваля безпилотни самолети камикадзе, балистични „Искандери“ и хиперзвукови „Кинжали“. По-специално, всичките 11 „Искандер“-а от последното нападение бяха прехванати от украинската противовъздушна отбрана. Това показва, че украинските специалисти вече са придобили доста голям опит в отразяването на обединени, комбинирани и вълнообразни въздушни атаки в реални бойни условия. И това въпреки факта, че още на 27 февруари 2022 г. руското министерство на отбраната патетично съобщава, че украинската ПВО е напълно унищожена и че руските ВВС напълно контролират украинското въздушно пространство.

Игор Федик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *