Светът

САЩ подкрепят газовото хеджиране на Полша, предизвиквайки гнева на климатичните активисти

Bloomberg

Международната финансова корпорация за развитие на САЩ обеща до 500 милиона долара, за да помогне за увеличаване на вноса на природен газ в Полша – което изглежда противоречи на ангажимента на администрацията на Байдън да спре публичното финансиране за чуждестранни проекти за изкопаеми горива.

Бордът на директорите на банката одобри план за гарантиране на задълженията за плащане на контролираната от държавата енергийна компания PKN Orlen SA към Goldman Sachs Bank Europe SE за дейности по хеджиране на втечнен природен газ, според известие онлайн. Целта е да се „улеснят по-големи обеми на вноса на втечнен природен газ от САЩ“ от източноевропейската нация, според резюмето на проекта от Development Finance Corp. 

Решението предизвика осъждане от природозащитници, които твърдят, че нарушава обещанията на президента Джо Байдън за борба с изменението на климата и пренебрегва няколко официални ангажимента на САЩ да спрат да подкрепят чужди проекти за петрол, газ и въглища. Групата на седемте нации миналата година обеща да „прекрати новата пряка публична подкрепа за международния неотслабващ енергиен сектор с изкопаеми горива до края на 2022 г.“, освен при „ограничени обстоятелства“.

„Това поставя на карта международната репутация на САЩ и позицията им на така наречения климатичен лидер“, каза Колин Рийс, съ-мениджър на програмата за САЩ в Oil Change International.

Одобрението следва поредица от административни решения относно енергетиката, които посяха разочарование сред еколозите, които помогнаха за избора на Байдън през 2020 г. – включително одобрението на разработката на нефт Willow на ConocoPhillips в Аляска и разпоредбите в сделката за тавана на дълга, предназначена да ускори изграждането на Equitrans Midstream Corp. s Газопровод Mountain Valley.  

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Development Finance Corp. каза, че гаранцията на Goldman Sachs ще помогне на Полша да намали въглеродния интензитет на своето енергийно портфолио, докато се отдалечава от по-мръсната енергия от въглища. Банката също заключи, че това е бизнес дейност с минимални опасения за околната среда. Размерът на гаранцията за заема от половин милиард долара е подобен на мащаба на финансирането, което DFC предоставя за предприятие за производство на слънчева енергия в Индия, което получи широка подкрепа.

Високопоставен служител на DFC, който поиска анонимност, за да говори за непублични обсъждания, каза, че гаранцията е в съответствие с американските цели за намаляване на зависимостта на Европейския съюз от руската енергия, включително чрез диверсификация на доставките на природен газ. САЩ и ЕС създадоха съвместна работна група, за да се съсредоточат върху проблема след инвазията на Русия в Украйна, с цел да осигурят търсене на 50 милиарда кубически метра американски LNG поне до 2030 г.

„Това дава възможност за износ на газ“, каза Джейк Шмид, старши стратегически директор в Съвета за защита на природните ресурси. „И това е провал на ръководството на САЩ да води с програма за чиста енергия.“

Защитниците на проекта казват, че Полша и нейната държавна енергийна компания трябва да бъдат аплодирани за изоставянето на руския газ и за договарянето на дългосрочни договори за закупуване на втечнен природен газ от съоръжения за износ на САЩ. През януари компанията подписа договор за покупка на 1 милион тона годишно гориво от експортното съоръжение за втечнен природен газ (LNG) на Sempra Energy в Порт Артур, което се разработва в Тексас.

Превод Алтернативи и Анализи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *