Украйна

Войната между Русия и Украйна: „война на километри“ и важна „новост“ в новия пакет за военна помощ на САЩ

Ситуацията на фронта

Юг

Украинските отбранителни сили (УОС) продължават постепенното си настъпление в южната оперативна зона, по-специално в орховското направление, в зоната на Василовка и в посока от Велика Новосилка. До момента активно участват пехотните части и артилерията, които действат срещу резервите на противника на дълбочина до 30 км. В същото време се извършват ракетни и артилерийски удари на дълбочина до 80 км. Тяхната цел е да унищожат резервите и важните обекти в дълбочина на руската армейска групировка, действаща в Южна Украйна.

Основният показател за ефективността на действията на УОС в южната оперативна зона сега е не толкова скоростта на напредване, колкото мащабът на разрушаване на стабилността на руската отбрана. Тя тук, трябва да се припомни, е многоешелонирана, със сериозни укрепления, минни полета и голям брой сили и средства. Руските минни заграждения, артилерийският огън, дейността на авиацията и системите за радио-електронна борба (РЕБ) са значителни пречки за бързото настъпление на УОС. Докато тези фактори не бъдат сведени до минимум, всяко бързо придвижване на украински части в гореспоменатите райони е рисковано и непрактично.

Следователно една от приоритетните задачи на УОС в южната част на страната е да унищожи артилерията и средствата за противовъздушна отбрана на противника и да изтегли резервите му. Разширяването на фронтовата линия за руснаците ги принуждава да преместват резервите си в най-застрашаващите райони и да разкриват местоположението на артилерията си, която, след като бъде открита, е подложена на обстрел. И това се прави доста ефективно. За това свидетелства увеличението на унищожената руска артилерия (над 620) и комплексите за ПВО (56) през последния месец. Това са върхови стойности в сравнение с други периоди.

Между другото, логиката на действията на УОС в южната оперативна зона неотдавна беше обяснена доста ясно от секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов. В съобщението си в Twitter той отбеляза, че унищожителната война (която сега се води от УОС) е равна на война в километри. Колкото повече руски военни са унищожени, толкова повече територии са освободени.

„На този етап от активните бойни действия УОС имат цел номер едно – максимално унищожаване на живата сила, техниката, складовете за гориво, боеприпасите, командните пунктове, артилерията и силите за противовъздушна отбрана на руската армия. Последните дни са особено плодотворни. Сега войната на унищожението е равна на войната на километри. Повече унищожени означава повече освободени. Колкото по-ефективно е първото, толкова повече е второто. Действаме спокойно, обмислено, стъпка по стъпка“, пише Данилов.

Бахмут

По данни на Източната група на украинските въоръжени сили край Бахмут действат до 50 000 руски войници, над 300 танка и 330 различни артилерийски системи. Освен това руското командване се опитва да придвижи допълнителни сили северно и южно от Бахмут.

Въпреки това СОУ продължават да държат инициативата в района на града: водят боеве на северния фланг и настъпват към южния фланг на града, където имат частичен успех.

На север от Бахмут украинските части контраатакуват в посока Орихово-Василивка и отрязват руснаците дълбоко в окупираната територия по маршрута за Славянск. Водят се и боеве за доминиращите височини в Берхивка.

На южния фланг украинските сили успяват да изтласкат противника от две важни опорни точки на височините пред Клишивка. Руснаците се бяха задържали на тези опорни пунктове доста дълго време, като боевете за тях продължиха няколко дни. Въпреки това с помощта на две бригади, използващи бронирани машини, УОС успя да ги измести. По-нататък в низината, където е разположено самото селище. Руснаците разполагат с два танкови полка, отговарящи за отбраната на Клишчиевка, които ще се опитат да направят невъзможно напредването на украинските части. Освен това за тази цел руснаците са започнали да използват химическо оръжие, в частност луизит – смъртоносно бойно химическо вещество. Това е поредното нарушение на правилата за водене на война от страна на руснаците.

Що се отнася до самия Бахмут, там украинските части унищожават цели с всички средства за поразяване (в частност там действат украински снайперисти) и лишават руснаците от възможността да се придвижват из града.

Важен нов пакет военна помощ от САЩ

Най-важната новина: на 7 юли САЩ обявиха нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 800 млн. долара. Сред оръжията, които ще бъдат прехвърлени, са 32 БМП „Брадли“ и 32 БМП „Страйкър“; допълнителни боеприпаси за ЗРК „Пейтриът“ и РСЗО „ХИМАРС“; ракети AIM-7; ПЗРК „Стингър“ и ПТУР „Джавелин“; 31 155-милиметрови гаубици; 105-милиметрови и 155-милиметрови артилерийски боеприпаси, включително DPICM (семейство американски артилерийски и касетъчни ракети). Последните са особено важни за настъплението на УОС.

Подробности: През декември 2022 г. Украйна поиска от САЩ да ѝ предоставят касетъчни боеприпаси за РСЗО и стволна артилерия. Тогава обаче администрацията на Байдън отказа да ги предостави.

През февруари 2023 г. украинският външен министър Дмитрий Кулеба призова западните съюзници да предоставят касетъчни боеприпаси на Украйна.

По-късно стана известно, че в Конгреса на САЩ е имало известна подкрепа за искането на Украйна, но администрацията на Байдън е останала против.

Известно време по-късно четирима републикански членове на Конгреса на САЩ призоваха президента на САЩ да изпрати касетъчни боеприпаси на Украйна.

На 30 юни стана известно, че САЩ са близо до съгласие за предоставяне на касетъчни боеприпаси на Украйна, а на 7 юли САЩ обявиха тяхното предаване.

Правозащитната организация „Хюман райтс уоч“, Службата на ООН за правата на човека, както и Германия се противопоставиха на предаването на касетъчните боеприпаси на Украйна.

Трябва да се отбележи обаче, че самата Русия многократно е използвала касетъчни боеприпаси срещу украинци, особено срещу цивилни, от началото на пълномащабната инвазия.

Какво беше казано: Колин Кал, заместник-ръководител на Пентагона по политическите въпроси, наред с причините за предоставяне на касетъчни боеприпаси на Украйна, каза следното:

– Една руска победа би нанесла несъразмерни вреди на цивилното население в Украйна, отколкото неексплодиралите касетъчни боеприпаси;

– руски подкрепления, създадени за повече от шест месеца, „чийто щурм би бил трудна задача за всякакви войски“;

– Да покаже на Путин, че залогът му за „игра в дългосрочен план“ ще му донесе същия провал като опита му за блицкриг;

– Да създаде оръжеен паритет с руснаците, които използват касетъчни боеприпаси в Украйна от началото на войната. И за разлика от DPICM, където процентът на невзривените суббоеприпаси е под 2,35 %, при руснаците той е 30-40 %.

От своя страна съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан подчерта по време на брифинга, че Украйна е предоставила на САЩ писмени гаранции, че ще използва касетъчните боеприпаси внимателно и ще сведе до минимум рисковете за цивилното население в случай на използването им. В предоставените от украинската страна гаранции, изразени от министъра на отбраната Олексий Резников, се отбелязва по-специално следното:

– Украйна ще използва тези боеприпаси само за деокупация на своите международно признати територии. Тези боеприпаси няма да бъдат използвани на официално признатата руска територия;

– Украйна няма да използва касетъчни боеприпаси в градски райони (градове), за да избегне рискове за цивилното население;

– Касетъчни боеприпаси ще се използват само в райони, в които са съсредоточени руски военни сили. Те ще се използват за пробив на вражеската отбрана с минимален риск за живота на украинските войници;

– Украйна ще докладва на партньорите си за използването на тези боеприпаси и тяхната ефективност, за да се гарантира подходящ стандарт на прозрачно докладване и мониторинг.

Защо това е важно: Съединените щати са прехвърлили на Украйна около 2 милиона 155-милиметрови боеприпаси, но предвид трудностите за пробиване на руската отбрана по време на настъпление, особено в южната част на страната, нуждите са значителни. Като се има предвид постепенното намаляване на запасите от боеприпаси на страните партньори на Украйна, разчитането на касетъчни боеприпаси е добре обосновано. Понастоящем Съединените щати разполагат с 3 милиона боеприпаси от типа DPICM. Всеки 155-милиметров снаряд DPICM замества десетина високоексплозивни снаряда, използвани понастоящем от УОД. С приближаването на украинските части към руските отбранителни линии, които в частност се състоят от многобройни окопи и траншеи, в които е съсредоточен значителен брой жива сила, касетъчните боеприпаси ще бъдат доста ефективни при унищожаването им.

Характеристиките на касетъчните боеприпаси и тяхното значение за СДС са отбелязани и от чуждестранни експерти. Например британският експерт Бенджамин Талис написа следното в своя акаунт в Twitter: „Ако сте против изпращането на касетъчни боеприпаси в Украйна, тогава се надявам, че сте за незабавното изпращане на изтребители и хеликоптери. В противен случай подкрепяте продължаващата руска бруталност и убийствата на украински цивилни граждани, което затруднява настъплението на украинските войски в руските окопи.“

„За да бъдем ясни, касетъчните боеприпаси са гадни неща с ужасяващи потенциални дългосрочни странични ефекти. Но те съществуват по някаква причина, особено за прочистване на окопи и вградени укрепления от вражески войници. Войната е ужасна и не оставя добър избор, но касетъчните боеприпаси са необходими за Украйна“, заключава той.

Игор Федик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *