Светът

Защитата на България означава сигурност за НАТО, чиято сила е интегритетът на политическите лидери

Срещата на върха във Вилнюс отваря нова страница и естествено Украйна е в центъра на вниманието поради бруталната руска агресия. Имаше и заявление от Г7 за допълнителна подкрепа и продължаване задълбочаване на сътрудничеството със страните от Тихия океан. Има решение за повишаване на разходите и всеобхватни планове за отбрана наред с планове за развитие на отбранителната индустрия. Всичко това има пряко отношение към България: батальонната група ще прерасне в бригадна, ще има съвместно командване с Румъния на силите за спецоперации и можем да очакваме сериозни промени в отбранителната ни система. Членството на Украйна в НАТО ще бъде естествен резултат от изтласкването на Русия. Това, че няма времева рамка, всъщност е добре, защото има програма за пълно освобождаване от старото въоръжение и преминаване изцяло на западно такова, което решава военния въпрос, а политическото решение за членство е свързано с изтеглянето на руснаците. Ангажиментите за задълбочено сътрудничество с нашите по същество съюзници от Япония, Австралия, Нова Зеландия, Корея показват, че светът се променя в посока засилване единството на Западния свят, коментира в студиото на Алтернативата бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





На пресконференцията с ген. секретар тонът на президента Зеленски вече беше друг. Приемам туита му като емоционална позиция. Визитата му, вкл. и в България, беше сигнал, че очаква от източноевропейските страни много по-силна подкрепа, разбирайки, че членство към този момент не може да бъде постигнато. Много по-важно е да има единство на НАТО в оказване на военна помощ за Украйна. Не може да се разпростре чл. 5 върху територия, която в момента е театър на военните действия. Думите на Зеленски изключват възможност дори временно Украйна да се откаже от част от територията си с цел защита на останалата част. Практически цялата световна общност е зад Украйна и тя ще получава помощ, докато успява да изтласква руснаците. Ако те решат да прекратят СВО, толкова по-добре. Ако посегнат към оръжия за масово поразяване или продължат с ядрения шантаж, е възможно да бъде активиран чл. 5 и без Украйна да е член на НАТО.
Най-голямата сила на НАТО е интегритетът на политическите лидери. Когато всички те заявяват, че Украйна ще бъде член на НАТО и че НАТО никога няма да приеме Русия да окупира части от Украйна, не можем да подлагаме под съмнение, че има риск за договаряне между страните от НАТО и Русия във вреда на Украйна. Повдигането на подобен въпрос показва неразбиране що е то НАТО и откъде произтича силата му. Страните, които сме по-близо до Украйна и разбираме тревогите на украинците, трябва да сме вътрешен гарант, че НАТО ще подкрепя все по-интензивно Украйна и няма да допуснем Русия да се възползва от факта, че към Украйна все още не е отправена покана. Гаранцията е и в това, че България също е член на НАТО. Присъединяването на Украйна зависи и от успехите та Украинската армия да изтласква руснаците, но зависи и от общия интегритет. За НАТО вече Украйна, а не Русия е важният партньор, от когото зависи сигурността в Европа. Механизмите за консултации в НАТО работят и решения се постигат, без да се поставя под заплаха изпълнението на Вашингтонския договор.


Източният фланг на НАТО ще бъде сериозно засилен, тъй като се очаква да има около 300 хил. човека, разположени допълнително. В България вероятно ще има и самолети на съюзници. Ако подготвим програма за превъоръжаване и я консултираме със съюзниците си, ако дефинираме дефицитите си и тревогата за отбранителните ни способности, ще получим необходимата подкрепа и като ПВО, и като артилерия. Защитата на България означава сигурност за НАТО. Вече почти 20 години сме член на алианса и имаме силни връзки със съседните страни. Абсолютно уверен съм, че и в сферата на силите за специални операции ще развием много по-сериозен капацитет в противодействие на дезинформацията, на когнитивните операции, на т.нар. ИПСО, които по същество са основната заплаха за сигурността ни, произтичаща от Русия. Такива стъпки за противодействие се обсъждат, вкл. мрежи от звена в различни институции и координация на ниво МС. Имаме помощ от основни съюзници и това ще е част от правителствената програма, посочи в заключение Шаламанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *