Регионът

Serbhungas ще търгува с газ в Сърбия и региона, с 51% дял в ръцете на Унгария

Jun , 2023, balkangreenenergynews.com

Източник: Dailynewshungary.com

Унгарската енергийна компания MVM има мажоритарен дял в съвместното си дружество със Srbijagas, което ще търгува с газ в Сърбия и региона, казаха за вестник Politika от Министерството на минното дело и енергетиката. MVM има 51% дял в Serbhungas, докато останалите 49% са в ръцете на сръбската държавна газова компания.

MVM и Srbijagas подписаха споразумението за създаване на Serbhungas миналата седмица, след първата среща на Сръбско-унгарския съвет за стратегическо сътрудничество на езерото Палич в Северна Сърбия.

От министерството казаха още за Politika, че и двете компании ще инвестират в собствения капитал на съвместното дружество и че решенията ще се вземат съвместно. Новата компания ще бъде със седалище в Нови Сад, Сърбия, според по-ранни съобщения.

MVM произвежда, дистрибутира и търгува с електроенергия, но присъства и в газовия сектор. Той управлява  атомната електроцентрала Paks .

Сърбия, чрез Srbijagas, вече има сътрудничество с Унгария за съхранение на газ. Politika припомня, че Srbijagas има споразумение за съхранение на газ в Унгария за сезон 2023/2024.

При подписването на споразумението за създаване на Serbhungas президентът Александър Вучич каза, че Сърбия е успяла да оцелее предходната зима благодарение на достатъчни доставки на газ, осигурени от Унгария.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Той допълни, че за Сърбия остават 560 милиона кубически метра газ, което осигурява сигурност и за предстоящата зима.

Сред документите, подписани на срещата в Палич, е меморандум за разбирателство за изграждането на петролопровода Унгария-Сърбия. Министерството на минното дело и енергетиката тогава съобщи, че сръбският участък ще струва 157 млн. евро.

Сръбският министър на минното дело и енергетиката Дубравка Джедович, която подписа документа с унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто, каза, че Сърбия се нуждае от тръбопровода, за да диверсифицира петролните си доставки, отбелязвайки, че единственият съществуващ маршрут е през Хърватия.

MOL приключи голямото придобиване в Словения Унгарската група MOL обяви, че е приключила придобиването на словенската компания OMV Slovenija, с което тя става втората по големина петролна и газова компания в страната в сътрудничество с хърватската INA. В изявлението си MOL посочва, че заедно с INA е придобила 92,25 дяла в OMV Slovenija за 301 млн. евро. Придобиването временно разширява мрежата на MOL в Словения с повече от 170 бензиностанции, заяви компанията. По силата на споразумение между MOL и INA хърватската фирма ще увеличи дела си в OMV Slovenija от 7,75 % на 33 %, като 27 бензиностанции ще работят под марката INA.

Превод Алтернативи и Анализи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *