Gemcorp сключва договор за заем в размер на 335 млн. долара за петролна рафинерия в Ангола

by Jov Onsat| Rigzone Staff, July, 2023

Gemcorp Holdings Ltd. изпълни изискванията за заем от 335 милиона долара за проект за рафинерия в Ангола, който се планира да задоволи около 10 процента от местното търсене на петролни продукти.

Механизмът за финансиране, ръководен от Africa Finance Corp. (AFC) и Африканската експортно-импортна банка (Afreximbank), представлява близо 71 процента от разходите за 473 милиона долара за петролната рафинерия Cabinda, според съвместно прессъобщение на страните преди няколко дни.

Финансовото приключване идва три години след като държавната петролна компания Sonangol EP анулира първоначалния договор, възложен на базираната в Хонг Конг United Shine, според съобщенията, поради неизпълнение на капиталови и технически изисквания. Сега Gemcorp е мажоритарен акционер в проекта със Sonangol като партньор, според изявлението на медиите.

„Кредитното улеснение покрива първата фаза на проекта и проправя пътя за строителство, което ще позволи обработката на 30 000 барела суров петрол на ден“, се казва в съобщението. Втората фаза удвоява производителността, за да доведе производствения капацитет до 60 000 барела на ден.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940
„След завършването на първата фаза се предвижда рафинерията да достави ~10 процента от общото търсене на рафинирани петролни продукти в страната, като се увеличи до ~ 20 процента след завършване на фаза 2, като същевременно създаде над 1300 преки и непреки работни места в процеса“, се казва в изявлението.

Проектът също така ще ограничи зависимостта на южноафриканската страна от внос за нейните енергийни нужди, каза той.

Въпреки че петролът и газта са сред водещите износни стоки на Ангола, членка на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), тя разчита на вноса на рафинирани продукти. Според последните данни от Африканската енергийна комисия, до 2019 г. тя изпраща по-голямата част от суровия си петрол в чужбина, докато внася повече рафинирани продукти, отколкото произвежда. Ангола е добила близо 242 400 килотона петрол тази година, изнасяйки около 122 500 килотона. Страната внесла над 98 300 килотона петролни продукти и е изнесла около 73 400 килотона петролни продукти през 2019 г., според данните.

Производството на петролни продукти в Ангола е средно 40 000 барела на ден (bpd) през 2021 г. с капацитет за рафиниране от 80 000 барела на календарен ден, според последните данни на ОПЕК. Тя е изнесла 29 000 барела на ден петролни продукти през 2021 г. От 1,124 милиона барела на ден суров петрол, които е добила през тази година, Ангола е изнесла 1,08 милиона. Тя също така изпрати в чужбина приблизително 179,54 милиона кубически фута природен газ.

Ангола има 2,516 милиона барела доказани запаси от петрол и около 10,63 трилиона кубически фута доказани запаси от природен газ, според ОПЕК.

Но страната все още не е разгърнала потенциала на своята нефтена и газова индустрия поради бюрократични и финансови пречки. „Бизнес средата в нефтения и газовия сектор на Ангола остава една от най-трудните за навигация, дори след въвеждането на промени в политиката в сектора“, се казва в доклада на USA ITA. „Огромните индустриални бариери и макроикономическите заплахи продължават да съществуват и възпрепятстват дори уважавани мултинационални компании и най-умните местни компании, желаещи да навлязат в сектора.“

Превод Алтернативи и Анализи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *