АкцентБългария

Илиян Василев пред Дарик: Ако не може да се изолира корупцията от управлението, нищо добро не ни чака

По думите на анализатора нашият елит не може да достигне национален консенсус – да се разбере какво е националният интерес.

Константин Вълков 

Съдебната система сигурно работи, но изглежда дефицитите й винаги ги виждаме в убийствата, защото те решават уличното правосъдие. Това е за голямо съжаление част от печалните равносметки, които правим на 34-ата година преход. Той не създаде институциите, които функционират, не създаде елита, който да може да променя законите. Медиите също свършиха своята работа в процеса на приспиване на обществената бдителност и мнение“.

Това заяви в „Стълбището“ по Дарик радио анализаторът Илиян Василев в отговор на въпрос кой раздава правосъдие в България днес.

На въпрос какво значи службите в България да си вършат работата, анализаторът обясни, че това означава да има професионалисти, които да видят кои са мотивите, да ги анализират, да могат да разкрият и т.н.

„Ако вие сте професионалист и независим, и намерите нещо, но шефът каже „не гледай в тази посока“, вие нямате мотивация. Съответно вие преставате да бъдете професионалист и започвате да бъдете целесъобразяващ се. Аз и сега не мисля, че нещо ще стане, защото те са същите хора“, допълни Василев.

Според него младите хора би трябвало да се вълнуват от убийството на Алексей Петров, защото то е показно и е направено нарочно, за да шокира обществото, да го извади от равновесие и върху него да започнат да се градят наративите на съответната политическа необходимост на деня.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940
По думите на Василев нашият елит не може да достигне национален консенсус – да се разбере какво е националният интерес.

„Огромният проблем е, че ние не действаме в полза на изчистване на общата система, така че сигурността, правосъдието, възможностите да бъдат за всички. Ние парцелираме – сега ще дойдат едни 10 млрд. лв. евросредства и те вместо да произведат развитие, ще бъдат ново равнище на социална несправедливост“, коментира анализаторът.

„Новото правителство трябва да управлява в рамките на някакво съгласие с Борисов и Пеевски. Неизбежно темата корупция започна да пада, тя беше много важна. Цялата тема корупция почти изчезна, а тя е същностна. Ако вие не можете да изолирате корупцията от управлението, нищо добро не ни чака, защото ще дойдат новите пари от Евросъюза, новите бюджети, те ще нахранят съответните хора, които и сега са богати и не дават възможност на изборната демокрация да произведе пречистващи изменения във властта, и рециклираме повече от същото. А въпросът за бъдещето е много важен, но ако започнем да водим този разговор, тогава депресията ще бъде тотална“, посочи Илиян Василев.

На въпрос как изглежда България отстрани предвид последните събития, разтърсили държавата – убийството на Алексей Петров и тримата задържани за шпионаж българи – анализаторът отговори така: „Историята е, че поради войната в Украйна руските служби имат много голям проблем, тъй като стана проблемно да се издават визи на руски граждани, изгониха дипломати и поради тази причина те използват българи. Това не е от сега, това са резервни варианти, които се разработват от много години. Мотивацията на един българин винаги може да бъде обяснена много лесно с това, че му трябват пари. Навремето след 89 г. при първото отваряне на границата, Луканов направи един списък от около 50 души, котио отидоха в межуднародни организации да работят. Една голяма част от тези хора бяха хора от службите. С времето те 100% са намерили уравнението на личната си сигурност и благоденствие, но една голяма част от тях продължиха да работят в тази сфера. Там мрежите са съвсем различни“.

„Ние не сме приключили процеса на самоопределение като нация, защото части от хората, с които съжителстваме в България, още не могат да поставят интереса на България над всичко друго, което има – над интереса към трети страни“, коментира още Илиян Василев.

„Напоследък за вътрешните разборки се използва организирана престъпност, и то нашата организирана престъпност е в много близки връзки с руската организирана престъпност, и се получи особено опасна комбинация, защото покрай войната в Украйна рязко отскочиха възможностите за правенето на пари около войната – реекспорт на руски стоки, на горива, метали, каквото се сетите. Такива времена раждат жесток нов наплив на финансов ресурс в организираната престъпност“, на мнение е анализаторът.

„Олигархичният модел го виждаме в България. Няма нужда да доказваме, че българският модел е внесен от Русия. Той разчита на липсата на системност, организираност, правопорядък на всички системи на държавата, които осигуряват сигурност за всички – те да не работят. Това е големият катаклизъм. За голямо съжаление тези сили са достатъчно, те са достатъчно силни, за да блокират друг да промени нещата“, допълни Василев.

Запитан политическо ли е убийството на Алексей Петров, Илиян Василев коментира, че то има политически измерения и се използва за политически цели, но има и неща от миналото му.

„Не ми е там експертизата, но само знам, че той е като архетип на прехода и поради тази причина отстраняването му е симптоматично“, каза Илиян Василев.

Линк към целия разговор: https://darik.bg/ilian-vasilev-pred-darik-ako-ne-moze-da-se-izolira-korupciata-ot-upravlenieto-nisto-dobro-ne-ni-chaka

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *