България

Хубаво е да се покаже какво е било досега в СОС, за да се види какво няма да бъде

С тези избори категорично си отиде един модел – моделът, при който една политическа сила решаваше какво да се случи в София, без оглед предложенията на опозицията, които не се случваха само защото не бяха излъчени от управляващата досега ГЕРБ. Разграждането на системите и схемите на ГЕРБ в СО ще отнеме доста време. Затова може би е хубаво да няма твърда управленска коалиция или мнозинство. 90% от решенията на СОС са напълно безпроблемни и са рутина от национализирането на земите в София. Там има рационалност в решенията. Сблъсъците са свързани с план сметката за чистота, бюджета, големите инфраструктурни проекти като Завода за изгаряне на боклук, за когото все още има опити да бъде съживен. Хората в администрацията и договорите са все същите. В края на мандата на Фандъкова бяха пуснати много обществени поръчки. Кметът има две главни правомощия – кадруване и обществени поръчки. Той трябва да определи кое звено работи и кое – не. Не е моментът да управляваме града идеологически, а чисто функционално да отидем в 21 в. Най-голямото предизвикателство е да структурираш организационно тази машина. На сигналите трябва да се отговаря много по-бързо, коментира в студиото на Алтернативата Иво Божков, бивш общински съветник.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Второто голямо предизвикателство е връщането на доверието на хората. То няма да се случи в лекота, но се надявам да се случи в диалог. Ще могат да се обърнат пътищата между граждани и община. Доверието е базата за предприемане на следващите стъпки за оптимизиране на данъците и разходите, на заплащането на администрацията. Нужно е да се въведе система за оценяване. Иска ни се и ревизия на управлението на ГЕРБ, за да не боравим с догадки. С новата структура на кмета и зам.-кметовете ще се види новият път – дали има повторение на това, което е било до момента, или не. Хубаво е обаче да се покаже какво е било досега, за да се види какво няма да бъде. Би било добре да има и изправени пред съда, но няма функционираща прокуратура.
ОС е орган, който за разлика от Парламента не може да си позволи да бъде разпускан току-така. Хубаво е традициите в една институция да се спазват. Може да загубим и европейски пари, ако в следващите седмици СОС не даде разрешение за кандидатстване от страна на СО към тези европейски проекти и програми. Абсурдно е политическото инатство. В политиката не трябва да се използва думата „никога“. Плаващите мнозинства в София са пътят към изхода. Гласът на гражданите е, че никой не може да управлява самостоятелно и трябва да се търсят коалиции.
Управленска коалиция означава зам.-кмет от съответната политическа сила. В зам.-кметските места не би трябвало да има представител – нито БСП, нито ГЕРБ са съгласни да имат коалиция с победителите на изборите. Значи не би трябвало да имат зам.-кметове. Хубаво е да се случи така, че комисиите, които разглеждат докладите, преди да бъдат гласувани, да се изтеглят не в седмицата на заседанието на СОС, а седмица преди това, за да име време да се извършва политическата работа. Защото до момента политика нямаше. Надявам се да има избран председател на СОС, защото това би било по-зрялото политическо поведение.


Ако председателя на СОС не се казва Борис Бонев, би било доста сериозен трус. Така се бламира политическата сила, излъчила победител. Промените в София ще минат и с гласовете на БСП. Управленските постове са за хората, които са спечелили изборите и за техните коалиционни партньори.
Вярвам, че темите, които защитавам от години, ще бъдат вкарвани и отстоявани. Говоря най-вече за публичност и прозрачност. Надявам се да се случват, оптимистично завърши Божков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *