Светът

За обществената конфронтация в Европа виня левичарските партии, финансово подкрепяни от Русия

Вилдерс не е крайно десен. „Крайно“ или „екстремно“ означава политическа сила, която практикува и одобрява политическо насилие, тероризъм и т.н. Крайни бяха германският и съветският тоталитаризъм. Комунизмът и нацизмът не са нито десни, нито леви, тъй като лявото и дясното са част от парламентаризма, а тоталитарните държави са извън него. Съмнително е, че Вилдерс е десен, тъй като спечели изборите с лява реторика и социална проблематика. След кризата с руския газ сметките скочиха, така че Вилдерс смекчи тона. Години наред говореше само срещу исляма и мюсюлманите и не трупаше успех. Той в никакъв случай не е Тръмп, който беше приятел на Путин, а Вилдерс е отвратен от Путин и защити украинските бежанци. Освен това от години се бори с антисемитизма и срещу хомофобията. Действително е демонизиран заради някои непремерени изказвания, поради което се ориентираше към хората в големите градове, където има много емигранти и хората се бунтуват. Холандия е три пъти по-малка от България, а има 20 млн. население, като за последните 30 години нарасна с 4 млн. предимно от мигранти. Вече има и сериозен жилищен проблем, коментира с пряко включване за Алтернативата публицистката Даниела Горчева.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940


Нидерландия трябва да се погрижи първо за своите граждани и след това да прави каквото и да било за трафикантите на хора и икономическите мигранти, които наричат „търсачи на щастие“. Това не са бежанци. За сметка на това украинските бежанци са топло и добре настанени. 80% си намериха работа, докато хората от арабските държави си останаха на социални помощи.
Никой не предполагаше, че Вилдерс ще дръпне толкова напред, защото спечели 37 места. Текат консултации и след края на седмицата ще започнат същинските преговори. Лидерката на Дясната либерална партия, за която гласувам и аз, каза, че няма да влиза в коалиция с Вилдерс, но ще го подкрепи от зала като правителство на малцинството.
Предстои да се излъчи информатор, който да води преговорите с партиите, след което трябва да се вземе решение дали ще има коалиция. Предишния път процесът продължи 9 месеца. Правителство начало с Вилдерс не е заплаха за ЕС. Ясно ми е каква е причината за проблемите с културните наслагвания, които идват тук и се получават едни сблъсъци в Нидерландия. Проблемът е манталитетен – хората, които са живели в диктатура и тоталитарна държава когато дойдат в правова и демократична държава, не си оставят манталитета на границата, а си го носят като охлюв. Този манталитет е горе-долу еднакъв и сред хората от Източна Европа, но все пак източноевропейците по-бързо се адаптират, докато при страните с по-далечна култура това става по-трудно. Все пак не може да се обобщава.


Голямото притеснение в цяла Европа и особено в България е конфронтацията на обществото. И става все по-голяма. За тази конфронтация обвинявам левичарските партии, финансово подкрепяни от Русия. Тя създава почва за възникване на тоталитарни движения.
Не се очакват големи промени в Нидерландия само защото Вилдерс е спечелил 37 места. Ще бъде принуден да се съобразява с другите партии, прогнозира в заключение Горчева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *