Светът

Пледирам Газа да бъде освободена, но да бъде освободена от Хамас

Мнозинството от коментаторите, които пълнят студията в телевизиите и пророкуват най-лошия сценарий [за заложническата криза в Газа], го правят, за да се застраховат. Защо не се случи възможният според тях световен конфликт? Защото Хамас се провали в опита си да предизвика общомюсюлмански и общоарабски взрив така, щото планетата да се подпали, пък и Путин да си погрее ръцете на нея. Това е терористична организация и в арабските столици се уплашиха, че нещо подобно да се случи и при тях – ислямистка терористична организация да завземе властта със сила. Ужасяващите сценарии няма да се случат. Размяната на заложници върви 1:3, но за Израел бройката няма значение. Има значение всеки спасен човешки живот. Хамас няма шанс да спечели във военно отношение. Силите са несъпоставими като НАТО и Русия. Хизбула не се включи; същото се чу и от Техеран, коментира в студиото на Алтернативата журналистът и блогър Иво Инджев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

80% от снарядите, които използват в Украйна окупационните сили на Путин, са от ирански произход. Втората армия в света се оказа зависима от Северна Корея и Иран. Украинците омаломощават с кръвта си Иран, която предоставят военната си продукция на Русия и това я прави по-малко опасна от гл. т. на евентуална военна интервенция. Световното внимание се отвлече от конфликта в Украйна. Катар, който е посредник при предаването на заложниците, е инвестирал милиарди в американските университети, където видяхме големи пропалестински протести.
Пледирам Газа да бъде освободена, но да бъде освободена от Хамас. Израел е на път да сложи край на това нещо. На данните, идващи от администрацията на групировката, не може да се има доверие, при все огромната хуманитарна трагедия. Израелците са решени този път да отидат докрай, за да подсигурят някакво развитие, което да не позволи повторението на казуса „Хамас“.
Съвременен феномен е географската територия Палестина, наречена така от римляните, където са съществували и съжителствали араби и евреи с едно изключение – при кръстоносците. Там никога не е имало такова нещо като палестински народ. Феноменът се появява, когато територията е под британски мандат в края на ПСВ, когато възниква еврейското съпротивително движение срещу Великобритания. Така че лозунгът „Свобода на Палестина“ е по същество еврейски. Сталин прави така, че да възникне израелската държава. Голяма част от света залага на създаването на Палестинска държава. Когато се създава Израел е имало решение на ООН за създаване на две държави, но арабите отказват. Протекторат на ООН ми се вижда слабо възможно решение. Нужна е местна алтернатива. Катар и Египет са достатъчно ангажирани.


Нашата безусловна подкрепа за Израел говори, че България много се е променила през годините. Дори – от нас да мине – пускаме Лавров да прелети над България. Не мисля, че това е кой-знае каква драма. В случая има абсолютно съгласуване със западните съюзници. Войната на изтощение, на която залага Путин, ще глътне 30% от следващия бюджет на Русия. Няма държава в света, която да понесе такова нещо, без да рухне – както рухна СССР. Не случайно се залага на тезата, че Западът ще се измори, посочи в заключение журналистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *